Pri predčasnom splatení hypotéky sa nezľaknite starých vernostných podmienok

Autor: Andrej Dorič
17.07.2014 (09:15)

Ak sa chcete zbaviť nevýhodného úveru, postrážte si termín fixácie a pozorne si prečítajte úverovú zmluvu a nenechajte sa pomýliť pracovníkmi v banke.  
 
Na Banky.sk sa obrátila čitateľka, ktorá by chcela svoj hypotekárny úver v OTP banke ku dňu výročia, ktoré bude na konci tohto roka, predčasne splatiť, lebo jej vyprší 3-ročná fixácia a uvažuje o jej prefinancovaní za nižší úrok. 

dobry-ucet

Na bankovej pobočke OTP banky jej pracovníčka na jej veľké prekvapenie povedala, že to nebude možné alebo iba s poplatkom za predčasné splatenie pretože má v zmluve sa píše, že môže predčasne splatiť celý úver iba za podmienky, že odo dňa podpisu zmluvy o úvere uplynulo obdobie minimálne 5 rokov,čo sa ešte nestalo.

Zisťovali sme či má banka zákonné právo určiť jej 5 ročnú lehotu splácať úver hoci fixáciu má klientka iba na tri roky. Tiež sme chceli vedieť či toto obmedzenie nesúvisí s nejakým akciový úrokom.

Neprehliadnite Katarína Gajdošíková, hovorkyňa OTP banky uisťuje, že pokiaľ je úroková sadzba fixovaná na tri roky, výročie fixácie je po presne po tejto lehote od podpisu úverovej zmluvy.

„Uvedená úverová zmluva bola uzatvorená ešte pred novelou zákona o bankách, kedy bola podmienka trvania minimálne päť rokov uvádzaná v zmluve. V zmysle novely zákona o bankách však klienti môžu svoj úver pri výročí fixácie úrokovej sadzby predčasne splatiť bez akýchkoľvek poplatkov a to aj v prípade, že uvedenú klauzulu majú v úverovej zmluve uvedenú,“ dodáva. 

To, že pracovníčka na pobočke to našej čitateľke nesprávne vysvetlila podmienku v zmluve bola zrejme jej chyba.
Foto: Ivan Sedlák