Je mobil banking bezpečnejší ako internet banking?

Autor: Andrej Dorič
23.07.2014 (07:00)

Používanie online bankingu sa pomaly, ale isto presúva z počítačov a notebookov do mobilov. Banky.sk zisťovali či je rozdiel v bezpečnosti pri manipulovaní s peniazmi medzi týmito zariadeniami.  
 
Oslovené banky zhodne tvrdia, že mobilné aplikácie majú porovnateľnú úroveň zabezpečenia ako bežný internetbanking na vašom osobnom počítači.

Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB upozorňuje, že pri oboch treba dodržiavať bezpečnostné pravidlá. Opravidlách obozretnosti pri internet bankingu sme už písali, ale pri mobilnom bankovníctve platia mierne iné. 

  • Aktualizujte si priebežne operačný systém a používajte antivírusový softvér
  • Vypnite si komunikáciu Bluetooth, keď nie je používaná
  • Používajte najmä zabezpečené a dôveryhodné Wi-Fi siete
  • Používajte len oficiálne zdroje a distribútorov pre jednotlivé mobilné platformy 
  • Uzamykajte si mobil heslom
  • Odhlasujte sa zo zabezpečenej časti mobilnej aplikácie
  • Neprezrádzajte svoje dôverné informácie ako heslá nikomu
  • Používajte PIN pre prístup k SIM karte
  • Vymažte všetky dáta a aplikácie zo starého mobilu
  • Buďte obozretní pri sťahovaní aplikácií do mobilu
  • Po ukradnutí alebo strate mobilu ihneď požiadajte o zablokovanie aplikácie a mobilu
(Zdroj: ČSOB, Tatra banka)

Mobilné bankovníctvo funguje okrem iného na rôznych aplikáciách vyrobených špeciálne pre telefóny. Tie si musíte stiahnuť z internetu. Aby ste predišli pochybnostiam, či sú rôzne aplikácie ponúkané na weboch na stiahnutie do mobilu bezpečné, používajte len oficiálne zdroje a distribútorov pre jednotlivé mobilné platformy ako napríklad AppleStore alebo GooglePlay. 

„Nikdy nepovoľujte inštaláciu z neznámych zdrojov v systémovom nastavení telefónu a dôsledne si prečítajte aké oprávnenie aplikácia požaduje,“ radí Marína Masárová, hovorkyňa Tatra banky.

Neprehliadnite

Mobil s aplikáciami sa dá zneužiť, ale aj zablokovať na diaľku


Ak si chcete svoj mobil a údaje v ňom chrániť, mali by ste si zvoliť vhodnú formu zabezpečenia. V mobile sa vám hodí nainštalovaný aktuálny antivírus spolu s ochranou proti odcudzeniu telefónu anti-theft,ktorá vám umožní si svoj mobil deaktivovať vzdialene z domáceho počítača.

V Tatra banke je možné zabezpečenie aplikácie cez PIN či už pri každej platbe cez službu VIAMO alebo pri bezkontaktnej platbe. Druhá možnosť je zvoliť si aj heslo, čo sa používa pri aplikácii Čítačka. 
„Aplikáciu je možné na diaľku "odpárovať" po prihlásení do Internet bankingu cez počítač,“ dodáva Masárová. 

TV Tipsport - najširšia ponuka športových priamych prenosov

Pri strate mobilu by ste sa mali okamžite spojiť s kontaktným centrom vašej banky a požiadať o deaktiváciu bankových aplikácií. Tiež by ste si mali zablokovať mobil cez vášho operátora.

„Klientom odporúčame chrániť si PINom aj samotný mobilný telefón kvôli ďalším osobným údajom a taktiež nepísať si heslá do poznámok telefónu,“ dodáva Masárová.

Eliášová tiež upozorňuje na to, aby ste si dali záležať na ochrane mobilného telefónu, ale aj dbali na to ako bezpečne uchovávať dôverné informácie ako napríklad PIN.

„Ak si svoj PIN uložíte v telefónnom zozname pod názvom banky, výrazne uľahčíte situáciu na potenciálne zneužitie bankovej aplikácie,“ dodáva príklad z praxe hovorkyňa ČSOB.
Foto: BANKY.sk