Na internete si banky posvietia na vaše podozrivé transakcie

Autor: Andrej Dorič
12.08.2014 (14:30)

Ak vaša banka zistí, že na vašom účte sa dejú neobvyklé transakcie, upozorní vás na to. Pri vysokých prevodoch môže kontaktovať aj finančnú políciu. 
 
O bezpečnosť vašich peňazí v online priestore sa banky nestarajú len autorizačnými heslami a zariadeniami, ale monitorujú aj podozrivé operácie. Hoci o spôsobe sledovania vašich platieb banky nerady hovoria kvôli citlivosti údajov, BANKY.sk zistili niekoľko pravidiel, podľa ktorých finančné ústavy podozrivé operácie hodnotia.

Čo banka považuje za podozrivú operáciu na internete? Za neobvyklé operácie môže banka považovať nezvyčajne vysokú sumu prevodu z vášho alebo na váš účet, či veľa menších platieb v krátkom čase. Pritom nezáleží na počte transakcií, podozrivá môže byť aj jedna transakcia.

term-vklady

Banky cez viaceré bezpečnostné systémy vyhodnocujú na aké účty sú platby posielané, v akých časoch či z akého zariadenia. Ak banka zistí alebo má podozrenie, na neoprávnenú transakciu, kontaktuje klienta a preveruje, či transakciu urobil on.

VÚB banka považuje za podozrivú každú operáciu, ktorá na základe vyhodnotenia určitých rizikových ukazovateľov nesie známky potenciálneho podvodu, alebo snahy o neoprávnenú manipuláciu s prostriedkami klienta,“ informuje Alena Walterová, hovorkyňa banky.

Čo sa stane, ak pošlete priateľom veľa malých platieb cez internet za jeden deň? Vaša banka vás môže, ale aj nemusí kontaktovať.

Takéto jednoznačné pravidlo neplatí, podozrivé transakcie sa vyhodnocujú na základe komplexných pravidiel, do ktorých často vstupuje kombinácia viacerých faktorov,“ tvrdí Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB a odporúča používať službu Zabezpečená internetová platba, ktorá slúži na zabezpečenie platieb formou zaslania jednorazového SMS kódu.

Aj VÚB banka tvrdí, že pokiaľ sú platby vykonané použitím štandardných nástrojov, používateľ je prihlásený a overený korektným spôsobom a transakcia bola správne autorizovaná, nevidí dôvod na kontaktovanie klienta.

Odporucame

Pozor na dedičstvo


Ako sa banka zachová v prípade, keď vám bežne na účet chodí mesačne 1000 eur a zrazu sa vám tam objaví 10 000 eur napríklad z dedičstva?

Je viac ako pravdepodobné, že transakcia bude posudzovaná v súlade so zákonom, ktorý banke túto povinnosť ukladá,“ vysvetľuje Marek Zeman, vedúci oddelenia bezpečnosti informačných systémov Tatra banky v našej poradni.

TV Tipsport - najširšia ponuka športových priamych prenosov

 

Pri monitorovaní transakcií sa banky riadia podľa slovenského zákona o bankách ako aj podľa metodických usmernení Národnej banky Slovenska. Taktiež sa riadia podľa pokynmi Európskej centrálnej banky o povinnom riadení rizík a obozretných postupoch pri vykonávaní bankových služieb.

Banky sa tiež pri sledovaní platieb riadia aj zákonom o ochrane pred legalizáciou príjmov z tretej činnosti a financovaním terorizmu. Banky zisťujú najmä to, či vaše platby sú v súlade s vašim profilom, ktorý o vás banka má. Ak sa transakcie vymykajú z bežných vecí ktoré platíte, musia na to banky upozorniť finančnú políciu.

Je možné, že vám z banky zavolajú a budú chcieť vedieť pôvod peňazí. Ak ho nedostatočne vysvetlíte, môžu vás nahlásiť polícii.

Čo banka považuje za podozrivú operáciu na internete

  • Nezvyčajne vysoký pohyb finančných prostriedkov, ktorý zjavne vybočuje z vášho bežného rámca 
  • Operáciu, pri ktorej sa klient odmieta identifikovať alebo poskytnúť údaje potrebné na vykonanie starostlivosti bankou
  • Operáciu, pri ktorej klient odmieta poskytnúť informácie o pripravovanom prevode alebo poskytne také informácie, ktoré môže banka veľmi ťažko preveriť
  • Prevod pri ktorom sú použité finančné prostriedky nízkej menovitej hodnoty v neprimerane vysokom objeme
  • Transakcie s klientom, u ktorého možno predpokladať, že vzhľadom na jeho zamestnanie, postavenie nie je alebo nemôže byť vlastníkom potrebných finančných prostriedkov
  • Operáciu, pri ktorej objem finančných prostriedkov, s ktorými klient disponuje, je v zjavnom nepomere k povahe alebo rozsahu jeho podnikateľskej činnosti alebo ním deklarovaným majetkovým pomerom
  • Operácie, pri ktorých je odôvodnený predpoklad, že klientom alebo konečným užívateľom výhod je osoba, voči ktorej sú vykonávané medzinárodné sankcie 
Zdroj: Zákon č. 297/2008 o ochrane pred legalizáciou príjmov z tretej činnosti a financovaním terorizmu

Podozrivá krajina


Ak pošlete platbu do podozrivej krajiny, banka sa môže tiež zaujímať o túto transakciu.
Walterová tvrdí, že je na slobodnom rozhodnutí klienta, komu a kam posiela svoje prostriedky, pokiaľ dodržuje bezpečnostné požiadavky banky o autorizácii platby. Na druhej strane dodáva, že banky automaticky preverujú všetky zahraničné platby.

V prípade, že platba má priamy alebo nepriamy súvis s osobou alebo krajinou, voči ktorým je uvalené embargo, iné reštriktívne opatrenia alebo medzinárodné sankcie, banka má právo odmietnuť vykonanie takejto platby,“ dodáva hovorkyňa VÚB banky.

Banka je tiež oprávnená za účelom preverenia platby požadovať od vás predloženie dokumentov preukazujúcich, že platba nesúvisí s uvalenými sankciami.
Foto: BANKY.sk