Porovnanie detských účtov v bankách

Autor: Andrej Dorič
09.09.2014 (07:00)

Detské účty ponúka na Slovensku sedem bánk. Môže ich založiť iba rodič, zvyčajne sa za ne neplatí, ponúkajú platobné karty s detskými motívmi a rodič má kontrolu nad výdavkami dieťaťa. Banky.sk pripravili ich prehľad. 
 
Motívy na založenie detského účtu u rodičov sú rôzne. Niekto chce aspoň trocha sporiť pre dieťa, inému ide skôr o to, aby dieťa dostalo prvý kontakt s peniazmi a malo k nim prístup na drobné výdavky. Tí prví budú sklamaní, pretože na sporenie tieto účty nie sú vhodné kvôli nízkym úrokom. Na druhej stranefinančnú gramotnosť sa účtom u deti zvýšiť dá. 

„Mať vlastný účet je pre dieťa ideálny spôsob ako sa naučiť hospodáriť s peniazmi. Pre rodičov je to možnosť ako zasielať vreckové a mať zároveň prehľad o tom, ako s ním jeho dieťa nakladá,“ tvrdí Marína Masárová, hovorkyňa Tatra banky.


dobry-ucet

Vek je individuálny, limity žiadané


Pri zakladaní detského účtu si treba zvážiť od akého veku je konto či vlastná platobná karta pre dieťa vhodná. 

Masárová si myslí, že u každého dieťaťa je to individuálne. Tatra banka k detskému účtu vydáva debetnú kartu pre deti od 6 rokov, kde rodič môže podľa svojho uváženie zvoliť denný limit čerpania od 20 do 50 eur.

UniCredit Bank má nastavený produkt vo forme Detského konta tak, že s účtom môžu disponovať dieťa už od 10 rokov cez platobnú kartu. 

Rodičia by mali vedieť aj to, že detský účet nemá slúžiť ako plnohodnotný účet, pretože má limity na niektoré transakcie ako sú výbery z bankomatov či na internet bankingu. 

„V UniCredit Bank je možné vyberať s platobnou kartou z bankomatu do výšky maximálneho mesačného limitu 200 eur,” dodáva Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa tejto banky. 

TV Tipsport - najširšia ponuka športových priamych prenosov

Váš potomok si cez si cez kartu k účtu v UniCredit Bank môže dobíjať aj kredity na mobilnom telefóne, ale len do výšky mesačného limitu, ktorý určujete vy. 

V detskom konte sú zahrnuté aj všetky online služby s možnosťou pasívneho prístupu na účet cez online banking. 

„To znamená, že maloletý prípadne jeho zákonný zástupca, si môže prezerať obraty na svojom účte a skontrolovať zostatok na svojom účte,“ dodáva Ďuďáková. Dieťa môže získať prístup ku svojmu účtu cez internet až po dovŕšení 15 roku.

ČSOB máte pri detskom balíku Sloník limitovaný počet výberov z bankomatu vlastnej banky na päť mesačne.

Porovnanie vybraných služieb pri študentských kontách

Banka cena účtu pred/po zľave extra služby počet bezplatných výberov z vlastných bankomatov
CSOB
Detský balík Sloník
1,0/0€* Sporiaci účet so zvýhodnenou úrokovou sadzbou o 0,60% 5
OTP banka
READY konto
0 € odmena 0,5% z objemu platieb kartou pre klientov do 18 rokov 1
Prima banka
Detský účet
0€ odmenu za platby kartou vo výške 0,5% zo súčtu platieb neobmedzene
Sberbank
môjÚČETgo 14
0 € zahŕňa všetky služby call centra neobmedzene
Tatra banka
Detský účet
0 € Platobná karta s vizuálnom Batman neobmedzene
UCB
 Detské konto
0 € 1 výber hotovosti z účtu na pobočke, výbery zhotovosti zo všetkých bankomatov v SR i vo svete neobmedzene
VUB
Start Junior
0 € jeden vklad hotovosti v pobočke za mesiac v cene balíka 2
  *ak je kreditný obrat min. 10 € (bez platobných operácií medzi vlastnými účtami navzájom) alebo priemerný mesačný zostatok je min. 1.000 € v aktuálnom mesiaci

Kontrola musí byť


Väčšina detí nemá vzťah k peniazom a k šetreniu už vôbec nie, preto je pri detských účtoch dôležitá ja kontrola ich výdavkov. 

V Tatra banke rodič môže získať úplný prehľad o pohyboch na účte dieťaťa cez SMS alebo e-mailové notifikácie. Detailné informácie tiež získa cez svoj prístupu v internet bankingu alebo cez aplikácie banky v smartfóne. Podobne to funguje aj u ostatných bánk.

Neprehliadnite


Pri detských kontách zatiaľ banky neponúkajú odmenu za platbu kartou, ale ČSOB vám skresá cenu detského účtu z jedného eura na nulu, ak tam dieťaťu pošlete minimálne 10 eur mesačne alebo máte na účte zostatok 1000 eur mesačne. 



 

 

Foto: Ivan Sedlák