Študentské pôžičky sú lacnejšie, ale majú limity

Autor: Andrej Dorič
12.09.2014 (10:35)

Na získanie výhodného úver pre študentov musíte mať vhodný vek, niekedy aj ručiteľa a rátajte s limitmi na výšku a dĺžku pôžičky.
 
Spotrebné úvery pre vysokoškolákov ponúka v súčasnosti päť bánk: OTP bankaSberbankSlovenská sporiteľňaUniCredit bank a VÚB banka.

Podmienky veku a formy štúdia sa v bankách podobajú. Zvyčajne vám požičajú, až keď ste v druhom ročníku štúdia a máte do 26 rokov. Sberbank a Slovenská sporiteľňa požičiavajú aj prvákom a doktorandom do 30 rokov. Dokázať svoj status musíte potvrdením o štúdiu. 

Ďalšou podmienkou na študentský úver je pravidelný príjem. Ak ho nemáte, musíte mať spoludlžníka s príjmom, napríklad rodiča. Príjem zvyčajne dokladuje výpismi z účtu alebo výplatnými páskami za posledné 3 mesiace. 

Neprehliadnite

Ak splníte všetky spomínané podmienky, banka vám požičia za zvýhodnený úrok, ktorý je zvyčajne o niekoľko percent nižší oproti bežným úrokom na spotrebných úveroch. 

Prehľad úrokov si môžete pozrieť v nasledujúcej tabuľke:

Úroky na študentských úveroch

Banka ročný úrok od
OTP banka
otp ŠTUDENTSKÝ úver
7,90%
VUB
Flexipôžička pre študentov
7,90%
Sberbank
Úver vysokoškolákom
7,95%
 SLSP
Spotrebný úver na Čokoľvek pre vysokoškolákov
8,50%
 UCB
Spotrebný úver pre vysokoškolákov
8,50%

Aktívnym a dobre sa učiacim vysokoškolákom požičia VÚB už od 4,9 % ročne, hoci bežný úrok je pre študentov 7,9% ročne. 

Majiteľ Start konta získava z tejto sadzby zľavu 0,8% ročne a v prípade, že mu bude na účet chodiť príjem vo výške aspoň 1,5 násobku mesačnej splátky, získava ďalšiu zľavu 0,8%,“ dodáva Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banka.

Ďalšie zľavy môžete získať aj vďaka poisteniu úveru, študentským aktivitám či účasťou na vedeckej práci a štúdiu v zahraničí. 

Limity na výšku úveru

Banky študentom nepožičajú horibilné sumy. Sberbank ponúka študentský úver od 1000 eur do 5 000 eur. 

Slovenská sporiteľňa poskytuje zvýhodnený úver vo výške od 1 000 do 8 500 eur všetkým študentom bez ohľadu na to, v akej krajine študujú.

Snažíme sa tak pomôcť vysokoškolákom s financovaním štúdia, nákladov na študijné pobyty a kurzy doma či v zahraničí či s úhradou nečakaných výdavkov,“ vysvetľuje Igor Lehoťan, vedúci oddelenia retailových úverov Slovenskej sporiteľne.

Limity existujú aj na dĺžku splácania úveru. Banky vám zvyčajne požičajú na klasickú dĺžku štúdia teda 5 rokov, ale viaceré umožňujú predĺženie doby splácania až do 10 rokov. Dlhší čas splácania si treba zvážiť a prepočítať, keďže tak môžete úver výrazne preplatiť.

Úľavy na poplatkoch

Väčšina bánk študentské úvery poskytujeme bez spracovateľského poplatku. V UniCredit Bank však zaplatíte za schválenie úveru 1% z úveru, minimálne 40 eur.

Ďalšou výhodou tohto úveru je jeho bezúčelovosť. Peniaze teda môžete použiť na knihy, ubytovanie alebo študijnú cestu či pobyt.

Študentské pôžičky možno získať bez dokladovania príjmu s minimom dokladov. Keďže nie sú účelovo viazané, môžu ich mladí ľudia použiť aj na nákup notebooku či jazykový pobyt v zahraničí,“ úvádza Melinda Burdanová, vedúca oddelenia úverov VÚB banky.

Úver je bez akýchkoľvek poplatkov, s jednotnou nízkou sadzbou, poskytnutý na počkanie,“ vymenúva ďalšie výhody Lehoťan. 
Foto: Ivan Sedlák