Pred refinancovaním hypotéky si zvážte poriadne plusy a mínusy

Autor: Andrej Dorič
21.10.2014 (08:45)

Dôvody na prenos úveru na bývanie sú rôzne, ale zhodujú sa v tom, že žiadateľ chce ušetriť.  
 
V rámci konkurenčného boja banky lákajú klientov nielen na lacné hypotéky , ale aj na prenos úveru z inej banky. Lákadlá sú vo forme nižšieho úroku, odpustenia poplatkov a jednoduchšej byrokracie.

Predtým ako sa rozhodnete refinancovať hypotéku iným úverom na bývanie zvážte si poriadne svoje dôvody a spíšte si všetky pre a proti.

ZADAJTE OTÁZKU DO HYPOTEKÁRNEJ PORADNE


Najčastejší dôvod na prenos hypotéky je, že chcete platiť mesačne menej pri tej istej dobe splatnosti. V tomto prípade potrebujete nižší úrok. Dobre si prepočítajte pri akej úrokovej úľave sa vám oplatí meniť banku aj s hypotékou. 

Odborníci tvrdia, že ak je rozdiel medzi starým novým úrokom malý pod 0.3% sťahovať úver sa neoplatí. Nižší úrok nemusí znamenať automaticky úsporu, ak sa náklady na prenos navýšia o poplatky za predčasné splatenie úveru či za papierovačky a úradné úkony. Ustriehnite si aj termíny a lehoty pri prenose úveru

Nakoľko je dnes obdobie historicky výhodných sadzieb, je zlúčenie úverov do jedného, alebo prefinancovanie úveru úverom výhodnejším, veľmi aktuálne a pre klientov výhodné,“ vysvetľuje Igor Lehoťan, vedúci oddelenia retailových úverov Slovenskej sporiteľne.

Pri žiadosti o refinancovanie hypotéky by ste si mali znova urobiť rozbor rodinného rozpočtu, aby ste neboli prekvapení, že vám banka dá ešte horšie podmienky ako máte teraz. Ak sa vaše príjmy počas splácania starého úveru zmenili k horšiemu alebo ste si zobrali ďalšie úvery, pri prenose vám to môže uškodiť. Ak zarábate viac či máte menej záväzkov, môžete dostať výhodnejší úver.

Odporucame

Nižší úrok, dlhšie splácanie


Druhá situácia, ktorá môže nastať pri sťahovaní hypotéky je tá, keď si znížite splátku, ale predlží sa vám doba splatnosti. 

Toto riešenie sa podľa Lehoťana oplatí najmä pri narodení dieťaťa, kúpe inej nehnuteľnosti alebo strate zamestnania. Negatívom tohto riešenia je, že úver viac preplatíte.

„V tejto situácii klient nerieši preplatenie úveru ale čo najmenšie mesačné výdavky,“ dodáva Lehoťan.

Plusy a mínusy pri refinancovaní

1.nižší úrok

+ budete platiť mesačne menej pri tej istej dobe splatnosti
 - znížite si splátku, ale predlžíte sa vám doba splatnosti

 2. platiť viac pri kratšej dobe splatnosti 
+ úver preplatíte menej a skôr sa zbavíte svojho dlhu
+ uprednostní dlhšiu splatnosť a získate peniaze navyše
- ak sa vám znížia príjmy môžete mať problémy so splácaním
 

Platiť viac pri kratšej dobe splatnosti


Posledná, nemej častá situácia pri refinancovaní je, keď klient chce platiť viac pri kratšej dobe splatnosti. 

Výhodou tejto alternatívy je, že úver preplatíte menej a skôr sa zbavíte svojho dlhu. 

„Väčšina klientov napriek tomu, že má na vyššiu mesačnú splátku, uprednostní dlhšiu splatnosť a peniaze navyše. Následne klienti riešia rýchlejšie splatenie úveru mimoriadnymi splátkami,“ dodáva Lehoťan
Foto: BANKY.sk