Prečo sa oplatí hypotéka pre mladých

Autor: Andrej Dorič
29.10.2014 (15:00)

Základné podmienky na získanie úveru pre mladých je mať správny vek, nižší, ale nie príliš nízky príjem a požadovať nižšiu sumu úveru. Za to budete odmenený dočasne nižším úrokom a rôznymi výhodami pri splácaní úveru.  
 
Hypotéku pre mladých získate iba ak máte do 35 rokov. Pozor by ste si mali dať na deň narodenín, lebo deň po oslave 35 už výhodný úver nedostanete. Tento vek musia splniť obaja žiadatelia, ak žiada o úver pár. Ten však nemusí byť zosobášený.

Príjmový strop je daný ako 1,3-násobok priemernej mzdy za predchádzajúci štvrťrok. Od septembra tohto roku je príjmový strop 1114,10 eur. Ak o úver žiadajú manželia alebo partneri, hranica je dvojnásobná a posudzuje sa ich spoločný príjem. 

ZADAJTE OTÁZKU DO HYPOTEKÁRNEJ PORADNE


Výhodou je, že do posudzovania nároku na štátny príspevok sa nezapočítavajú napríklad diéty, výživnéalebo štipendium doktoranda.

Ak by sa vám v priebehu tých 5 rokov zvýšil príjem, nemusíte sa báť, že lacný úver stratíte. Podmienky pre uplatnenie štátneho príspevku pre mladých musíte spĺňať ku dňu podania žiadosti o úver. 

Odporucame

Ako funguje úverový bonus


Hypotekárny úver so štátnym príspevkom pre mladých má obrovskú výhodu v 3% úverovej bonifikácii. To je zľava z úrokovej sadzby, kde 2% poskytne štát a 1% banka. 

Úrokový bonus nefunguje vo všetkých bankách rovnako. Vo VÚB banke je 1% príspevok banky zohľadnený v zníženej úrokovej sadzbe a príspevok štátu 2% je zohľadnený v zníženej mesačnej splátke.

V niektorých iných bankách zasa platíte plnú sumu a banka vám štátny príspevok na ďalší mesiac refunduje. 3% bonifikácia znamená, že hypotéku môžete dnes pri nízkych úrokoch dostať už od ročného úroku blízkemu nule. Napriek tomu, že niektoré banky ponúkajú klasické hypotéky už pod 3% ročne,úroky na úvere pre mladých reálne pod nulu neklesnú.

Suma štátneho príspevku sa počíta ako rozdiel medzi splátkou úveru vypočítanou so sadzbou bez príspevku a splátkou úveru so sadzbou zníženou o bonifikáciu. 

Výhodný úrok na tomto úvere platí len na prvých 5 rokov splácania, potom vám sadzba porastie o 3% hore. Štát totiž predpokladá, že už budete lepšie zarábať a nebudete mať problém s vyššími splátkami. 

Výhody a nevýhody hypotéky pre mladých

+ Nižšia úroková sadzba o 3 % na 5 rokov
+ Päťročný odklad splátok istiny úveru 
+ Mimoriadne splátky bez poplatku po dobu 5 rokov
+ Možnosť predčasne splatiť hypotéku bez poplatku na konci fixácie
+ Dvojročný odklad splátok alebo zníženia mesačnej splátky až na polovicu pri narodení dieťaťa

- Strop vo výške hypotéky do sumy 50 000 eur
- Vek žiadateľa do 35 rokov
- Príjmový strop, ktorý je 1,3-násobok priemernej mzdy teraz 1114,10 eur
- Limitovaný prenos do inej banky
- Nemožnosť splácať úver lineárne
 

Ďalšie výhody a nevýhody


Úver na bývanie pre mladých má výhodu aj v tom, že môžete požiadať kedykoľvek počas jeho splácania o odklad splátky istiny úveru na 5 rokov. Odklad je síce fajn, ale splátky budete musieť zaplatiť neskôr. Pri tejto hypotéke si môžete znížiť aj splátky až na polovicu na dobu dvoch rokov pri narodení dieťaťa. 

Počas celej splatnosti úveru je možné odloženie splátky istiny hypotekárneho úveru alebo zníženie mesačnej splátky hypotekárneho úveru až na polovicu jej výšky na dobu 24 mesiacov, ak sa klientovi narodí dieťa a tento klient o to banku písomne požiada v lehote do troch mesiacov po narodení dieťaťa,“ dodáva Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Tento úver môžete aj mimoriadne splácať každý rok počas prvých piatich rokov, ale neponáhľajte sa s tým príliš. Ak by ste ho predčasne splatili už za 4 roky museli by ste vrátiť štátu aj banke ich príspevok.

Počas poberania štátneho príspevku môže klient uhradiť mimoriadnu splátku bez poplatku,“ dodáva ďalšiu výhodu tejto hypotéky Eliášová.

Nevýhodou dotovaného úveru je, že ho dostanete len do výšky 50 tisíc eur. Ak by ste chceli drahší byt musíte si zvyšok požičať za bežných trhových podmienok. 

Ďalšia nevýhoda hypotéky pre mladých je tá, že banky zvyčajne dovoľujú splácať úver rovnakými anuitnými splátkami. Splácať tento úver lineárne teda klesajúcimi splátkami banky nepovoľujú.
Foto: BANKY.sk