Po splatení hypotéky za vás banka vybaví časť administratívy

Autor: Andrej Dorič
03.11.2014 (07:00)

Ak splatíte hypotéku predčasne alebo v bežnom termíne pripravte sa na to, že vás nečakajú žiadne veľké papierovačky či behanie do banky a na kataster. 
 
Keď dlhé roky poctivo splácate úver na bývanie mali by ste vedieť čo sa stane, ak ho úplne splatíte. Banky rozlišujú v akom termíne hypotéku splatíte a podľa toho vás donútia prísť na pobočku alebo nie.

Pri splatení v riadnom termíne nemusí klient chodiť do banky. Pri mimoriadnom splatení treba navštíviť pobočku, ktorá vyčísli zostatok a dohodne si s klientom termín splatenia,“ vysvetľuje Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne.

Takže ak úver refinancujete na pobočku musíte merať cestu. Zato pri bežnom splatení úveru za vás banka vybaví pár papierovačiek.

ZADAJTE OTÁZKU DO HYPOTEKÁRNEJ PORADNE


Pri vyplatení úveru posiela banka klientovi záverečný list, kde ho informuje aj o tom, že na kataster poslala zaňho kvitanciu. Na kataster už teda nemusí chodiť. Okrem záverečného listu z banky klient dostane aj výpis z úveru, v ktorom vidí predčasné splatenie a nulovú pohľadávku,“ dodáva Frimmer.

Ak ste mali poistné plnenie vinkulované v prospech banky v poisťovni, aj o to sa banka postará. V záverečnom liste po vyplatení úveru banka priloží aj žiadosť o uvoľnenie vinkulácie poistného plnenia. Vy ho musíte odniesť do poisťovne, ktorá následne vinkuláciu uvoľní.

Odporucame
Rozdiel v administratíve, pri splatení hypotéky predčasne alebo v bežnom termíne nie je veľký. V prípade predčasného splatenie musíte navštíviť banku podať žiadosť o splatenie osobne. Navyše ak úver chcete splatiť mimo výročia úroku zaplatíte aj poplatok za predčasné splatenie.
 
Foto: Ivan Sedlák