Pôžičky radšej splatťe pred rozvodom, vyhnete sa problémom

Autor: Andrej Dorič
15.12.2014 (07:00)

Keď sa vaše manželstvo blíži ku koncu, mali by ste si vyriešiť aj svoje spoločné dlhy. Banka bude chcieť splátky aj po rozvode. 
 
Ak sa rozvádzate, dajte si pozor aj na spoločné úvery, pretože sú zvyčajne v bezpodielovom vlastníctve, čo znamená, že jeden z namželov je dlžník a druhý spoludlžník.

“Pri úvere sú dlžník aj spoludlžník rovnako zodpovední za riadne a včasné splácanie pohľadávky a ich záväzok končí jeho splatením,“ vysvetľuje Lenka Lendacká, hovorkyňa Poštovej banky.

V prípade rozvodu spoludlžníkovi nezaniká zodpovednosť za riadne splácanie úveru a banka nechá na manželov, aby sa dohodli, kto bude splácať daný spotrebný úver.

ZADAJTE OTÁZKU DO ÚVEROVEJ PORADNE


Ako rieši banka prípad, keď sa manželia nevedia dohodnúť kto bude splácať spotrebný úver?

Pokiaľ nie je úver riadne a včas splácaný, banka dlžníka vyzve na uhradenie pohľadávky. O tom je súčasne upovedomený aj spoludlžník úveru. Pokiaľ nie je možné zjednať nápravu u dlžníka, banka následne ku splateniu záväzkov vyzve spoludlžníka. V prípade, že dlžník ani spoludlžník nedodrží zmluvné podmienky a nereaguje ani na výzvy banky, banka postupuje podľa platných predpisov,“ dodáva Lendacká.

V podstate vám hrozia sankcie za omeškané splátky, postúpenie nesplácaného úveru vymáhačom dlhov a napokon aj exekútor.

Preto je lepšie dohodnúť sa na tom, kto bude spoločný úver splácať. Ak sa neviete dohodnúť sami, riešte to na súde.

Odporucame

Vypustenie spoludlžníka

Ak sa manželia dohodnú na súde, banka môže, ale nemusí jedného z nich vypustiť z úverového vzťahu. Rozhodne sa podľa bonity, teda schopnosti splácať úver.

Banka môže pristúpiť k jeho vyňatiu zo zmluvného vzťahu v prípade, že s tým súhlasí aj dlžník a ten je ochotný a schopný daný záväzok splácať,“ infomuje Lendacká.

Ako problémom pri rozvode predísť

Problémom s hádkami kto má po rozvode splácať úver sa dá predchádzať jasnou komunikáciou medzi partnermi, ktorí o úver spolu žiadajú.

Je dôležité, aby spoludlžník dobre poznal a dôveroval osobe, ktorá si berie úver. Musí byť pripravený aj na situáciu, že dlžník nebude schopný splácať svoje pohľadávky a táto povinnosť následne pripadne jemu,“ radí Lendacká.

Poštová banka preto odporúča, aby ste si vopred určili pravidlá splácania úveru a aj postup splácania v prípade finančných problémov alebo rozvodu.

Napokon je vhodné, aby ste si tvorili finančnú rezervu, ktorú v takomto extrémnom prípade môžete využiť na splatenie spoločných pohľadávok, a tak predísť možným komplikáciám či nezhodám pri splácaní úveru.

Jednou z možností ako predísť problémom s úverom po rozvode je požiadať o zrušenie bezpodielového vlastníctva ešte pred tým, ako partneri pristúpia k čerpaniu úveru. 
Foto: Ivan Sedlák