Ako ušetriť na podnikateľskom účte

Autor: Andrej Dorič
22.01.2015 (14:30)

Aj podnikateľský účet môžete mať bez poplatkov, ak ste na ňom aktívny.  

Obrátil na nás čitateľ z Česka, ktorý má založený podnikatelský účet v ČSOB banke na Slovensku. Chodí mu tam len niekoľko platieb od slovenských zákazníkov a zdá sa mu veľa platiť zaň 6 eur.

Oslovili sme banky na Slovensku, ktoré podnikajú aj v Česku, aký účet by mu ponúkli. Čitateľ by chcel za účet platiť čo najmenej prípadne mať ho bez poplatkov a ideálne by ho chcel založiť online bez návštevy Slovenska.

Zadajte otázku do poradne o účtoch

Ak by čitateľ ostal v ČSOB banke náklady na podnikateľský účet by si mohol znížiť na polovicu alebo na nulu, ale len za aktivitu, ktorú on nespĺňa.

V prípade, že chce klient realizovať zmeny v zmluvnej dokumentácii, nemôže tak urobiť v Česku, ale musí prísť do pobočky na Slovensku,“ vysvetľuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Online banky nefandia podnikateľov

Na Slovensku by si čitateľ mohol založiť zadarmo účet v online bankách, ale tie zvyčajne neponúkajú podnikateľský účet.

Zuno banka, ktorá nemá účet pre podnikateľov, radí, aby si náš čitateľ  založil v Česku eurový účet, kde bude prijímať eurové platby od slovenských zákazníkov. 
 
Účet v Zuno si môže založiť, ak má na Slovensku aspoň prechodný pobyt,“ dodáva Lukáš Tomis, hovorca Zuno.

Podobne aj mBank neponúka na Slovensku podnikateľský účet.

Odporucame

Fio má výhodný platobný styk

Lepšie by náš čitateľ pochodil vo Fio banke. Táto pôvodne online banka poskytuje  česko-slovenský platebný styk zadarmo.

Klient by mal všetky platby v eurách z/do banky na Slovensku bez poplatkov vrátane trvalých príkazov a inkás,“ informuje Zdeněk Kovář, hovorca Fio banky.

Podľa Kovář  by bolo pre  českého klienta najvýhodnejšie založiť  eurový podnikateľský účet bez poplatkov v v Českej republike.  Platil by iba za euro platby do ostatných krajínv rámci SEPA  to 20 Kč.

Rovnaké podmienky by mal aj v prípade, že by si založil účet na Slovensku.

Účet za poplatky so zľavami

UniCredit Bank by nášmu čitaeľovi odporučila svoj najlacnejší podnikateľský balík služieb- Konto START za 4,50 eur mesačne.

V prípade aktívne používania účtu – ak dosiahne za mesiac priemerný kreditný obrat, tak môže mať komplexný balík služieb len za 2,50 eur,“ dodáva Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

Aj v Slovenskej Sporiteľni by mal podnikateľ o niečo lacnejší účet ako v ČSOB, ale iba mierne. Podnikateľský účet tam stojí 5,90 eur. Poplatok by ušetril, ak  by mal priemerný mesačný zostatok na účte 10 000  eur, čo zrejme nie je jeho prípad.

Na druhej strane Slovenská sporiteľňa ponúka aj službu Cezhraničné otvorenie účtu.

"Tá umožňuje medzinárodne aktívnym klientom jednoduchšie a rýchlejšie si otvoriť bežný účet v inej banke v rámci našej skupiny prostredníctvom svojej banky bez potreby vycestovania do cudziny,“ dodáva Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne.
Foto: Ivan Sedlák