Záznam v úverovom registri nemusí znamenať stop úveru

Autor: Andrej Dorič
24.03.2015 (07:00)

Banka vám zamietne úver, ak máte nízky príjem, pošramotenú úverovú minulosť či veľa starých dlhov. 

Pri žiadosti o spotrebný úver banky posudzujú okrem príjmu aj vašu úverovú históriu. Tú si skontrolujú v bankovom úverovom registri. Navyše banky už majú prístup aj do registra nebankoviek, takže si vám preklepnú aj tam.  Ak najdú údaj o tom, že ste mali v minulosti omeškanú splátku, budete mať cestu k úveru ťažšiu, pretože ste rizikoví dlžník.
 

Negatívny záznam v úverovom registri, ale nemusí znamenať to, že vám banka žiadosť o úver automaticky zamietne. Banky každú žiadosť o úver vyhodnocujú individuálne.

Ako sa dostanete do registra? Ak meškáte so splátkou úveru deň či dva nemusí vás banka do registra nahlásiť. Banky majú rôzne dátumy, kedy už hlásia omeškania. Zvyčajne je to ku koncu mesiaca. Ak napríklad banka má termín nahlasovania 20. v mesiaci a vy meškáte so splátkou od 15. v mesiaci, ale ju uhradíte 19. tak sa do registra nedostanete. Ak platbu pošlete po 20. v mesiaci alebo v nasledujúcom mesiaci už budete v registri.

Nízky príjem vyrieši spoludlžník 


Druhý dôvod prečo vám banka nemusí dať úver je váš nizký príjem. Banky žiadosť o pôžičku starostlivo posudzujú a dbajú na to, aby ste boli svoj záväzok schopní splácať.

Ak vám banka úver odmietne z dôvody nizkého príjmu, jednou z možností je, že vám ponúkne nižšiu sumy úveru než o akú ste žiadali či možnosť vziať si spoludlžníka.

Odporucame

Ak si nájdete bonitného spoludlžníka, môže banka prehodnotiť možnosť poskytnutia úveru. Prípadný spoludlžník by mal však vedieť, že pri úvere sú dlžník aj spoludlžník rovnako zodpovední za riadne a včasné splácanie pohľadávky. V prípade, že dlžník prestane svoj úver splácať, za jeho splatenie bude zodpovedný spoludlžník. Preberie teda na seba celú ťarchu splácania.
 

Ako odmietnutiu predchádzať

 
  • Ak nemáte dostatočný príjem, môžete si zobrať k úveru spoludlžníka s vyššou bonitou. Môže to byť vaša rodina, ale aj priatelia, ak sú ochotní to urobiť.
  • Pred požiadaním o úver si skontrolujete aj svoje záväzky. Medzi tie sa berú aj povolené prečerpanie či kreditná karta.
  • V prípade podozrenia, že máte záznam v bankovom registri, urobte si z neho výpis. 

Tretí dôvod na zamietnutie úver môže byť viacero starých úverov. Ak máte na krku veľa dlhov banka bude v požičiavaní opatrná.

V prípade, že vám banka úver zamietne, nemusíte hneď bežať ku konkurencii alebo do nebankovky. Nechajte si od banky vysvetliť, prečo vám pôžičku neschválili a čo by ste mali zmeniť, aby ste boli úspešní nabudúce.
Foto: Ivan Sedlák