Platobné karty – od telegrafu po bezkontaktnú platbu

Autor: Robert Bestro
29.07.2015 (09:50)

Platobná karta je veľkým fenoménom 21. storočia. Za posledné roky sa viditeľne skvalitnil a zrýchlil proces jej používania. Aké však boli jej začiatky a postupný vývin?


Redakcia portálu Banky.sk si pre vás pripravila krátky prehľad histórie platobných kariet.

Telefón a telegraf

Prvá „platobná“ karta slúžila na zjednodušenie platieb za používania telefónu a telegrafu. Táto karta bola vyrobená z plechu a umožňovala ľuďom komunikovať bez okamžitej platby. Zákazníkovi namiesto okamžitej platby každý mesiac prišiel výpis s faktúrou, ktorú následne zaplatil prostredníctvom šeku. Takúto kartu ako prvá v roku 1914 vydala americká telefónna a telegrafická spoločnosť Western Union Telegraph Company.

Na čo sa pýtate v PORADNI o platobných kartách?


Karta spočiatku nebola výnosným produktom

Prvú, už bankovú kartu, vydala banka The Franklin National Bank a to v roku 1951. S vydávaním kariet to však zo začiatku nebolo jednoduché, ich výroba stála veľa peňazí a neprinášali banke žiadaný zisk. Banka sa preto rozhodla vydávanie platobných kariet zastaviť.

O 7 rokov sa vydávanie kariet rozhodla obnoviť Bank of America a to sa stalo prelomovým bodom. Platobná karta sa tentokrát uchytila a začala ju používať široká verejnosť. Od roku 1966 ju vydávali aj ostatné americké banky.

Karty na Slovensku

Prvá karta v našom regióne bola vydaná v roku 1988 Živnostenskou bankou. Nebola však ani zďaleka akceptovaná vo všetkých obchodoch.

Karty dnes

Dnes sú karty – debetné aj kreditné - mimoriadne rozšíreným spôsobom platenia. Poskytujú ich kartové spoločnosti ako Visa, Maestro, MasterCard a American Express. Zaplatíte nimi v obchode či cez internet, kontaktne aj bezkontaktne, na Slovensku aj v zahraničí. Internetoví nákupní maniaci si číslo svojej kreditky dokonca pamätajú lepšie ako telefónne číslo svojej priateľky.

V súvislosti s platobnými kartami by sme však nemali zabúdať na opatrnosť:
Foto: Ivan Sedlák