Zamerané na online

Autor: Nina Kusá
18.08.2015 (15:00)

Po počítačových skrinkách prišli do našich domácností notebooky. V súčasnosti však prvé miesta v používaní patria ich nasledovníkom, ktorých nosíme po vreckách – smartfónom a tabletom. Banky na to reagujú - pozrime sa ako.  




Vynovené weby

Konkurenčný boj medzi bankami sa odohráva i v tom, kto má krajšiu, jednoduchšiu, zaujímavejšiu, či užitočnejšiu webovú stránku pre svojich zákazníkov. Niektoré banky vsadili na interaktívnu formu, iné majú klasický jednoduchý štýl. Počas posledných týždňov menili svoj dizajn a štruktúru webu: ČSOB banka, VÚB banka Slovenská sporiteľňa.

MÁTE OTÁZKU K TÉME ONLINE BANKINGU?


 „Stránku sme vytvorili celkom nanovo. Predovšetkým by sme chceli, aby jej návštevníci rýchlo našli všetko, čo potrebujú. Tiež nám záleží na tom, aby bol obsah stránky pre ľudí zrozumiteľný, transparentný a aby sa vždy dozvedeli všetko o podmienkach ponúkaných riešení. Jednoducho - aby sa na nej cítili príjemne,“ povedal Juraj Barta, riaditeľ marketingu a analýz trhu Slovenskej sporiteľne.

„Je dôležité, aby webová stránka slúžila zákazníkom a návštevníkom stránky. Preto sme zjednodušili navigáciu, pripravili prehľadnejší obsah a stránku sme vylepšili aj novými funkcionalitami.“  hovorí Peter Stopiak, vedúci oddelenia Marketing a elektronické médiá VÚB banky.

Všetko je možné

Spolu s rastúcou popularitou smartfónov a tabletov na Slovensku rastie aj význam mobilného bankovníctva, ktorému sa venujeme tento mesiac i v poradni. Cez mobil si Slováci najčastejšie kontrolujú stav účtu a pohyby na účte, ale i zadávajú platby.

 „Dynamický rast zažívajú všetky mobilné služby, či ide o mobil banking, VIAMO alebo bezkontaktné platby telefónmi technológiou NFC HCE. Novinkou je aj služba Mobilný PIN, s ktorou sa pri prihlasovaní a platbách cez internet autentifikujete pohodlne a bez potreby prepisovať kódy z SMSiek,“  vysvetľuje vedúca oddelenia E-biznis vo VÚB banke Mária Horecká.

Tatra banka ako prvá na Slovensku prináša prispôsobenie svojej bankovej aplikácie pre inteligentné hodinky. Skontrolovať si zostatok na účte, či zoznam posledných platieb možno tak teraz aj cez Apple Watch a hodinky s operačným systémom Android Wear

„Na základe štatistík vieme, že klienti najčastejšie používajú mobilné bankovníctvo na overenie zostatku a kontrolu pohybov a zrealizovaných platieb. Rozhodli sme sa preto využiť novinku v oblasti nositeľných technológií a opäť im výrazne zjednodušiť každodenné bankovníctvo. Hodinky podľa nás predstavujú dokonalý doplnok k mobilu alebo tabletu,“  vysvetľuje Lukáš Mochňák, vedúci oddelenia podpory vývoja mobilných aplikácií a webov Tatra banky.
 
Odporucame
Podľa slov ČSOB banky rastie i záujem o online zriadenie produktov. „ČSOB totiž už viac ako rok ponúka možnosť online objednania produktov prostredníctvom portálu Moja ČSOB priamo z pohodlia obývačky.“ Novinkou banky je teraz Objednanie sa do pobočky online. Stačí, keď užívateľ vyplní formulár „Osobná konzultácia“ na internetovej stránke banky alebo v mobilnej aplikácii. Následne doň treba zadať tému, ktorú chce v pobočke riešiť a vybrať si pobočku, spolu s dátumom a časomstretnutia. ČSOB v nadväznosti na to telefonicky kontaktuje klienta, potvrdí si s ním termín stretnutia a v určenom čase ho v pobočke prednostne obslúži bez toho, aby čakal, kým sa dostane na rad.

Zároveň ČSOB banka odomkla pre všetkých vybraný obsah známych médií, za ktorý si čitatelia za bežných okolností musia platiť. Prostredníctvom webstránky Chcemtovsetko.sk dostanú užívatelia bezplatne prístup k médiám od 17.8. do 30.8.2015. 

„Veľmi pozitívne ohlasy verejnosti na poskytnutú službu s benefitom nás presvedčili zopakovať tento digitálny koncept a odomknúť verejnosti obsah online portálov opäť. Aby sme však danú službu ešte viac zatraktívnili a ponúkli jej čitateľom nový zážitok či skúsenosť, pripravili sme novú ponuku médií. Veríme, že nová skladba kvalitných slovenských portálov bude pre širokú verejnosť pridanou hodnotou“, popisuje kampaň Juraj Štefanovič, PR špecialista ČSOB.

Aj spoločnosť VISA EUROPE prichádza s novou aplikáciou Visa Travel Tools. Kdekoľvek ste, dozviete sa, kde sa nachádza bankomat, aké služby ponúka a či je jeho prevádzka časovo obmedzená. Aplikácia vám tiež ukáže aktuálny kurz voči vašej domácej mene. Ponúka možnosť zahrnúť aj poplatky, ktoré by mohli byť účtované vašou bankou. V prípade, že ste v zahraničí a stratili ste kartu, môžete pomocou aplikácie bezplatne zavolať medzinárodnú Visa zákaznícku linku, kde môžete svoju Visa kartu zablokovať. Okrem toho, toto leto nájdete v aplikácii aj tipy na obchody, reštaurácie, tematické parky, či kultúrne ustanovizne v piatich európskych veľkomestách: Paríži, Miláne, Berlíne, Barcelone a Londýne.
 
Foto: Archív redakcie