Ako je to naozaj - 6 mýtov o bezpečnosti hesiel do internet bankingu

Autor: Slovenská banková asociácia
21.08.2015 (08:00)

Riziká spojené s nedodržiavaním bezpečnostných zásad sa týkajú 45 % užívateľov internetbankingu. Vyplýva to z online prieskumu, ktorý realizovala Slovenská banková asociácia (SBA).

Ide najmä o neopatrnosť pri voľbe hesiel do internetbankingu, nedostatočné zabezpečenie zariadení, ktoré klienti používajú na prístup do internetbankingu, a využívanie verejných počítačov na prihlásenie sa do internetového bankovníctva.

OTVORENÁ PORADŇA O ONLINE BANKINGU!


Pre bezpečnosť a ochranu pred zneužitím bankových služieb je okrem dôsledných bezpečnostných opatrení bánk zásadne dôležitá aj disciplína klientov, ktorí ich využívajú. Bezpečnosť bankových služieb, s osobitným dôrazom na online prostredie, vnímame ako oblasť, kde je dôležité neustále robiť osvetu medzi bankovými klientmi a zvyšovať tak ich opatrnosť, aby sa eliminovalo riziko zneužitia podvodníkmi,“ vysvetlil Ladislav Unčovský, výkonný riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie.

Aké sú teda riziká spojené s nedodržiavaním bezpečnostných zásad užívateľmi internetbankingu?
  • Nízka frekvencia obmieňania hesla
    19% ľudí si menilo heslo pred viac ako rokom
  • Nedostatočne bezpečné heslo
    17% ľudí, pričom prioritou je pre nich ľahká zapamätateľnosť
  • Rovnaké heslo aj do iných služieb
    používa 15% opýtaných
  • Nedostatočné (antivírusové a iné) zabezpečenie zariadení pre prístup do IB
    9% zariadení, najmä smartfóny a tablety
  • Prístup do IB z verejných počítačov (6%)

Odporucame
Z prieskumu, ktorý SBA realizovala v spolupráci s NMS market research, vyplýva, že 14% sa týka viac týchto rizík naraz.

6 mýtov o bezpečnosti internetbankingu

Mýtus: Heslo do internetbankingu je z hľadiska bezpečnosti nepodstatný údaj.
Fakt: Heslo je základným ochranným štítom pred kybernetickými útočníkmi. Treba si uvedomiť, že užívateľské heslo do internetbankingu zároveň predstavuje cestu k vášmu bankovému účtu a citlivým bankovým informáciám. Hoci na realizovanie transakcií je potrebné prelomiť ďalšie bezpečnostné prvky, bezpečnosť hesla neradno podceňovať.

Mýtus: Najdôležitejšie je, aby som si heslo ľahko zapamätal. Veď ako hekeri zistia napríklad dátum môjho narodenia?
Fakt: Odolajte pokušeniu použiť mená vašich blízkych, dátum narodenia, vaše telefónne číslo či názov miesta bydliska. Je to síce pohodlné a ľahko zapamätateľné, ale tiež ľahko prelomiteľné heslo. Čím dlhšie heslo, tým lepšie. Ideálne aspoň 8 rôznych znakov (kombinácia veľkých, malých písmen, číslic a znakov). Heslo si nechajte pre seba, neprezrádzajte ho ani najbližším. Nikde ho nezapisujte a radšej si ho pamätajte. Nikdy nepoužívajte to isté heslo opakovane.

Mýtus: Najlepšie je ponechať si heslo, ktoré mi dá moja banka ešte na začiatku.
Fakt: Heslo do internetbankingu treba často meniť, ideálne každých 30 – 60 dní. Najmä, keď nemáte istotu, že zariadenia cez ktoré doň vstupujete, sú zabezpečené. Ak vám niekto ukradol heslo a neviete o tom, tým, že heslo v rámci pravidelnej rutiny nezmeníte, dávate podvodníkom priestor na to, aby o vás získali ďalšie informácie, ktoré môžu zneužiť a spôsobiť vám škodu.

Mýtus: Ideálne heslo do internetbankingu je univerzálne, ktoré môžem použiť do všetkých kont na internete.
Fakt: Nikdy nepoužívajte rovnaké heslo ako do internetbankingu aj do iných služieb (email, sociálne siete). Dbajte na jeho jedinečnosť. Podvodníci často striehnu na heslá na sociálnych sieťach a potom hľadajú spôsoby, ako získať ďalšie informácie a prístup k vášmu účtu býva často na prvom mieste.

Mýtus: Prihlasovanie do internetbankingu cez Free Wifi siete alebo verejné počítače je bezpečné.
Fakt: Prihlasovaním do internetbankingu cez nezabezpečené verejné siete alebo verejné počítače sa vystavujete riziku, že vaše dáta zneužije tretia strana. Môžete byť napríklad presmerovaní na falošnú stránku vašej banky a nič netušiac poskytnúť podvodníkom všetky informácie na ukradnutie peňazí z vášho účtu.

Mýtus: Stačí mi antivírusová ochrana počítača. Na ostatné zariadenia ako tablet a smartfón ho nepotrebujem.
Fakt: Pozornosť by sme mali venovať antivírusovému zabezpečeniu všetkých zariadení, ktorými pristupujeme do internetbankingu. Netreba pritom okrem počítača zabúdať aj na  smartfóny a tablety. Tie sú totiž čoraz populárnejšou vstupnou bránou k elektronickému bankovníctvu.

Viac informácií nájdete na informačnom portáli SBA AkoToJeNaozaj.sk

ZÍSKAJTE VSTUPNÝ BONUS AŽ 2 000 EUR!