Ako si vybrať vhodný študentský účet

Autor: redakcia Banky.sk
26.09.2016 (10:00)

Na začiatku školského roka sa študenti začínajú obzerať, kde si výhodne založiť účet. Banky.sk pripravili návod, ako si vybrať najvhodnejší študentský účet.




Banky na Slovensku vedia, že v mladých ľuďoch majú budúcich potenciálnych klientov. Aj preto im ponúkajú v rôznych podobách zvýhodnený účet pre študentov. Viaceré banky dokonca nevyberajú ani mesačný poplatok za účet. Zloženie študentských balíkov služieb je však rôzne a treba si vyberať prezieravo. Ponúkame vám niekoľko rád, ako sa správne rozhodnúť.
 
Pri výbere účtu si v prvom rade dajte pozor na váš vek a formu štúdia. Finančné domy zvyčajne ponúkajú študentské účty od 15 do 26 rokov. Takže ho môžu získať stredoškoláci, vysokoškoláci, ale aj doktorandi. Navyše napríklad v ČSOB môžete študentský FUN účet využívať až do 28 rokov.
 
Na založenie študentského konta bolo zvyčajne potrebné potvrdenie o dennom štúdiu, v niektorých prípadoch postačovalo dokonca potvrdenie o externom štúdiu.
Dnes si študentský účet môžete založiť aj online (napríklad v Slovenskej sporiteľni) cez počítač či mobil a vo väčšine bánk nemusíte predložiť na pobočke ani potvrdenie o návšteve školy. Niektoré banky viažu zľavnený účet iba na vek. V Poštovej banke získa mladý človek vo veku od 15 do 26 rokov Dobrý účet junior automaticky, iba na základe dokladu totožnosti.
 

Obsah a cena balíku sú dôležité

Pre študenta, ktorý zvyčajne nemá pravidelný príjem, je dôležitá aj cena účtu a poplatky. Podľa priebežných výsledkov ankety portálu Banky.sk považuje fakt, že je účet pre juniora zadarmo, za najdôležitejší viac ako polovica respondentov.
 
Väčšina študentov môže mať v banke účet bez poplatku alebo so zľavou, ktorá môže skresať cenu konta na nulu. Napríklad aktivitou pri platbách kartou zvýhodňujú Slovenská sporiteľňa a Prima banka.Treba si však dať pozor na obmedzený počet transakcií či iných služieb.
 
Banky tiež lákajú študentov navyššie úroky na zostatkoch na účtoch, i keď tie sú v súčasnosti veľmi nízke, do 1%. Napokon finančné domy lákajú študentov tiež na povolené prečerpanie na účtoch. Tam si však treba dávať pozor na vysoké úroky, ktoré sa šplhajú až k 20 percentám ročne.
 
Každý študent má síce individuálne potreby pri používaní účtu, ale napriek tomu má táto skupina mladých ľudí niečo spoločné. Obľubujú internetbanking či mobilné bankovníctvo a často platia kartou, prípadne využívajú bankomat. Banky to vedia a preto do balíkov balia zvyčajne neobmedzený počet transakcií.

Neprehliadnite

Výbery z bankomatov

Pred výberom účtu si okrem iného prevertedostupnosť bankomatov vytipovanej banky v okolí vašej školy, internátu či knižnice. Lokátory bankomatov nájdete na weboch bánk či v mobilných aplikáciách. Ak študujete v zahraničí, preverte si aj to, či má vaša banka nejaké zľavy na výbery z bankomatu za hranicami Slovenska. Kto vyberá často hotovosť z bankomatu, ocení, keď má banku s ich hustou sieťou. Za výbery z cudzieho bankomaty si banky účtujú niekoľkoeurové poplatky, ktoré môžu v študentskej peňaženke chýbať.
 
Treba si tiež zistiť, koľko výberov máte v cene účtu - nie všetky banky ponúkajú neobmedzený počet výberov. Online banky majú napríklad málo bankomatov, preto si pri používaní ich platobných kariet v cudzích bankomatoch priplatíte. Na druhej strane, napríklad UniCredit Bank si neúčtuje žiadne poplatky za výbery z cudzích bankomatov doma ani v zahraničí.
 

Online banking a karty

Prehľadný a bezpečný internet banking a prístup k bankovým službám cez mobil je pre väčšinu študentov tiež dôležité kritérium výberu. Vysokoškoláci dávajú dôraz aj na aplikácie, ktoré sú pre nich vhodné a uľahčia im narábanie s účtom. Napríklad VÚB a Tatra banka im ponúkajú jednoduché platby cez aplikáciu Viamo.
 
Kto je fanúšikom platieb kartami, mal by si zistiť, aké karty banka ponúka k študentskému účtu či balíku služieb. Sú to zvyčajne lacnejšie neembosované karty. Jedna karta je už bežnou súčasťou účtu, ale ak by ste chceli kariet viac alebo iný druh, aký je v balíku, musíte si priplatiť.
 

Čo študenti dostanú extra

Banky si študentov chcú získať aj službami navyše. V ČSOB môžu mladí v rámci študentského FUN účtu využiť napríklad povolené prečerpanie do 300 eur.
Poštová banka zase študentom ponúka službu CashBack, ktorá umožňuje vybrať si hotovosť jednoducho priamo pri nákupe vo vybraných obchodoch. Nemusíte mať preto starosť, kde nájdete najbližší bankomat.

Prehľad študentských účtov v slovenských bankách


Banka

Študentský účet

Poplatok za účet pred/po zľave

Extra služby

CSOB Študentský FUN účet * 2,50 eur / 0,00 eur Povolené prečerpanie (max 300 eur)
mbank - male mKonto #navlastne triko 0,00 eur Sporiace účty so zvýhodneným úrokom,
výbery nad 70 eur v zahraničí zadarmo,
sporenie pri každom nákupe
OTP banka 2 otp READY konto 1,00 eur Nový majiteľ účtu môže získať odmenu 10 alebo 20 eur (nad 18 rokov)
PB Dobrý účet junior 1,00 eur Za aktivitu zvýhodnená úroková sadzba 1 % na dobrom sporení Rezerva. Služba Cashback
Prima banka Študentský účet** 1,90 eur / 0,00 eur Odmena za platbu kartou 0,50% zo zaplatenej sumy. Vklad na účte do 1.000 eur úročený 1%.
Sberbank môjÚČETgo26 0,00 eur Vedenie sporiaceho účtu, sms a email notifikácie
SLSP Space účet Študent 0,00 eur Možnosť zriadiť online. Odmena pri platbe kartou do 10 % z nákupu.
Tatra banka Tatra PersonalTB Študentský účet 0,00 eur Možnosť zriadiť si službu VIAMO a nastaviť si spending report.
UCB U konto pre mladých 0,00 eur Výbery hotovosti z bankomatov iných bánk na Slovensku a euro-hotovosti v zahraničí zdarma
VUB VÚB Účet pre študentov 0,00 eur Mobil banking a platby cez VIAMO.




































* bez poplatku pre mladých do 19  rokov a tiež nad 19 rokov pri dennom štúdiu
** bez poplatku pre študentov do 18 rokov a tiež nad 18 rokov v prípade priemerného denného zostatku na účte vo výške 1.000 eur
Foto: redakcia