Založ dom, kúp si koňa. Aj takto sa dá opísať americká hypotéka

Autor: Katarína Macková
26.10.2016 (10:00)

Založíte nehnuteľnosť a peniaze môžete využiť na čokoľvek bez obmedzenia. Splátky si môžete rozložiť na dlhší čas a vyjde vás to lacnejšie ako spotrebný úver. Čítajte ďalej a dozviete sa viac.
 
Aj keď jej hovoríme hypotéka, v podstate hypotékou nie je. Záujemcovia ju využívajú najmä vtedy, keď z nejakého dôvodu potrebujú vyššiu sumu peňazí. Jej veľkou výhodou je, že zákazník nemusí dokladovať účel použitia. „Klient ju tak môže využiť na kúpu nehnuteľnosti, ale aj na inú väčšiu investíciu, a to napríklad väčšiu rekonštrukciu či kúpa auta. Aj pri tomto bezúčelovom úvere klient zakladá nehnuteľnosť,“ vysvetľuje Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB. Samozrejme, stavba, ktorou ručíte, musí byť skolaudovaná.
 
V súvislosti s americkou hypotékou sa môžete stretnúť s výrokom: „Založ dom, kúp si koňa“. Tento výrok úplne vystihuje podstatu tohto typu hypotéky. „Stačí založiť nehnuteľnosť na území Slovenska – dostavaný byt alebo rodinný dom a peniaze z úveru môžete použiť na čokoľvek - na bytové zariadenie, nové auto, technické zariadenia alebo exotickú dovolenku,“ hovorí Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky s tým, že maximálna lehota jej splatnosti je 20 rokov. Čerpať prostriedky môžete ihneď po splnení podmienok, uvedených v úverovej zmluve a sú poskytnuté na bežný účet klienta. „Pri bezúčelovej hypotéke klient nepotrebuje žiadne doklady k preukazovaniu účelu, na úrokoch zaplatí menej ako pri spotrebnom úvere a splátky si môžete rozložiť na dlhšie obdobie.“

Medzi hypotékou a spotrebným úverom

Americká hypotéka je teda z pohľadu úrokov výhodnejšia ako „spotrebák“, ale zároveň o niečo menej výhodná ako klasická hypotéka. Vďaka tomu, že si klient môže splátky rozložiť na dlhé roky, môže sa vyhnúť výške splátky, ktorú by nezvládol, alebo ktorá by mu príliš zaťažila mesačný rozpočet. Veci, ktoré budete z takto získaných prostriedkov financovať, nemusia vôbec súvisieť s bývaním. Aj keď, samozrejme, môžete za ne napríklad rekonštruovať a veľa klientov to tak aj robí.

Neprehliadnite  Ak si beriete klasickú hypotéku a spĺňate podmienky, môžete napríklad dostať hypotéku pre mladých, o ktorej sa dočítate v jednom z ďalších článkoch. Pri americkej hypotéke tento nárok nemáte. O rýchlejšom splatení sa informujte v konkrétnej banke, ktorá vám ju poskytla.
 
Okrem iného sa treba do istej miery pripraviť aj na byrokraciu, ktorá vždy sprevádza pôžičku, za ktorú sa ručí nehnuteľnosťou. Pripraviť sa treba aj na isté riziko – ak si zoberiete americkú hypotéku a nezvládnete splácanie, môžete prísť o strechu nad hlavou. Pri zodpovednom správaní a dostatočnej a včasnej komunikácii s bankou v prípade ťažkostí sa však tomu dá vyhnúť a požiadať o odklad splátok.
 
Americká hypotéka je obľúbená aj ako nástroj na prefinancovanie starších, menej výhodných úverov. Budete potrebovať doklad totožnosti, je potrebné preukázať mesačný príjem, list vlastníctva k nehnuteľnosti, ktorú chcete založiť, a znalecký posudok. Za zmienku ešte stojí, že môžete takto ručiť aj nehnuteľnosťou, ktorá patrí napríklad vašim rodičom, súrodencom či deťom, ak budú ochotní vám týmto spôsobom pomôcť. Tu však opäť platí „dvakrát meraj a raz rež“. Avšak pri dôkladnom zvážení svojich možností a zodpovednej platobnej disciplíne je veľmi užitočným nástrojom.
Zdroj: VÚB, ČSOB, Foto: redakcia