Upúšťame od termínovaných vkladov, peniaze nám ležia na bežných účtoch – s nulovým zhodnotením!

26.01.2017 (10:00)

Termínované vklady boli donedávna najbežnejším prostriedkom na zhodnocovanie úspor. Posledné čísla NBS však ukazujú, že sú na ústupe. Kým pred tromi rokmi bol podiel termínovaných vkladov na celkových vkladoch v bankách 55 %, dnes je to menej ako 38 %.

Takmer 53 % všetkých vkladov v bankách leží ľuďom na bežných účtoch, prípadne na rôznych vkladoch bez viazanosti a to aj napriek úrokovým sadzbám blízkym nule. Podľa Mareka Fidesa, odborníka na osobné financie z PARTNERS GROUP SK, majú termínované vklady v portfóliu konzervatívneho klienta stále svoje miesto. „Garantujú výnos na zvolenú dĺžku investície, zároveň klient presne vie, čo a za akú dobu môže očakávať,“ hovorí. 
 
Slováci sú všeobecne považovaní za konzervatívnych investorov a vo veľkej miere využívajú krátkodobé vklady v bankách. Marek Fides hovorí, že za to môže slabá finančná gramotnosť, ale aj krátka história investovania na Slovensku. „Naši rodičia nemali iné možnosti, ako ukladať peniaze v bankách, my sme prvou generáciou, ktorá sa zoznamuje s ďalšími možnosťami uloženia peňazí. S tým súvisí obava z nepoznaného a rozhodnutie uložiť peniaze radšej v banke, ktorú poznajú,“ vysvetľuje. Pre investorov, ktorí vyhľadávajú nízke riziko, sú preto termínované vklady jednou z možností uložiť peniaze s výhodnejším úrokom, ako na bežných účtoch.

Neprehliadnite

TERMÍNOVANÝ VKLAD VS. BANKOVÝ ÚČET

Kedy držať peniaze na bežnom účte a kedy ísť do termínovaného vkladu? „Pokiaľ chce mať klient peniaze k dispozícii pre prípad núdze, prevažujú výhody osobného účtu. Pokiaľ je ale cieľom výnos, vhodnejší je terminovaný vklad. Tu sa však klient zaviaže, že peniaze nevyberie počas určenej doby viazanosti. Môže to byť od jedného mesiaca až po niekoľko rokov. V opačnom prípade prichádza o celý alebo o väčšinu výnosu,“ vysvetľuje Fides. Riziko straty peňazí je pri termínovanom vklade prakticky nulové, sú chránené Fondom ochrany vkladov až do výšky 100 000 eur vrátane úrokov. V prípade, že je klient ochotný ísť už do rizikovejšej alternatívy a investovať na dlhší čas ako sú tri roky, oplatí sa podľa Fidesa časť peňazí presunúť do podielových fondov. Zároveň upozorňuje: „Tu je už ale lepšie poradiť sa s odborníkom, ktorý identifikuje potreby a očakávania, riziká a nastaví ideálnu dobu investovania.“     

Odporucame

KRATŠIA VIAZANOSŤ = NIŽŠÍ VÝNOS

Pri výbere termínovaného vkladu treba zohľadniť pravidlo: peniaze musia zarábať viac, ako je dlhodobá inflácia. „V banke je tento cieľ ťažké dosiahnuť, navyše, dnes môžeme vidieť termínované vklady v bankách s nulovým výnosom. Preto hľadáme výnos na kapitálových trhoch, kde je však vyššie riziko. Pri správnom rozdelení úspor je najdôležitejšie vedieť správne určiť rizikový profil, investičný horizont a očakávaný výnos,“ opisuje Fides. Postup je pritom nasledovný: Najskôr si investor určí výšku sumy, ktorú chce mať plne k dispozícii pre prípad nečakaných životných situácií (napríklad 3 x mesačný príjem). Následne zvyšné peniaze investuje do podielových fondov, kde je šanca, že dosiahne vyšší výnos, ako je dlhodobá inflácia. „Tu sa počíta aj s miernou kolísavosťou investície v čase. Treba si tiež uvedomiť, že výnos podlieha aj výške úrokových sadzieb a zároveň počítať s tým, že čím kratšia je viazanosť, tým nižší je aj výnos,“ dodáva.

Termínované vklady

  • Sú určené na uloženie usporených financií s cieľom získať výhodnejší úrok ako na bežnom účte.
  • Majú bankou určené viazanosti a to 1, 3, 6, 9 mesiacov alebo 1, 2, 3, 4 až 5 rokov. Dobu viazanosti termínu si banka určuje sama.
  • Úroková sadzba je počas celej dohodnutej viazanosti nemenná. Peniaze má klient napriek viazanosti stále k dispozícii. Pri predčasnom výbere však treba počítať s pokutou, ktorá dosahuje maximálne výšku akumulovaného úroku.
     
  • Peniaze sú chránené Fondom ochrany vkladov do výšky 100 000 EUR vrátane úrokov.
  • V prípade sumy vyššej ako je 100.000 EUR je výhodnejšie rozložiť peniaze na viacero termínovaných vkladov do viacerých bánk, pretože v každej banke bude vklad chránený do výšky 100 000 eur.
Zdroj: Partners Group, Foto: Ivan Sedlák