Platba pomocou inkasa. Kedy je vhodná a kedy nie?

Autor: Katarína Macková
19.01.2017 (10:00)

Platba inkasom je v niektorých situáciách veľmi praktická a výhodná. Kedy ju využiť a kedy sa viac hodí iný spôsob?

SEPA inkaso je spôsob platenia, kedy príkaz na inkaso zasiela príjemca peňazí (inkasant), pričom platiteľ musí povoliť inkasovanie zo svojho účtu zriadením súhlasu so SEPA inkasom. Na platení SEPA inkasom sa platiteľ a inkasant musia vopred dohodnúť podpisom mandátovej zmluvy. „Pri zriaďovaní súhlasu zo SEPA inkasom v banke odporúčame, aby mal platiteľ mandátovú zmluvu pri sebe, pretože tam sú uvedené všetky potrebné údaje,“ vysvetľuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit bank. Maximálne povolenú výšku SEPA inkasa si určí platiteľ nastavením limitu sumy SEPA inkasa v súhlase so SEPA inkasom. „Banka chráni účty klientov pred neoprávnenými inkasami tak, že všetky inkasá, ktoré nezodpovedajú podmienkam nastaveným v súhlasoch so SEPA inkasom odmietne,“ hovorí ďalej Ďuďáková.
 
Odporucame

Podmienečne otvorený účet

Výhodou je, že v prípade inkasných platieb klientovi ubúda povinnosť pravidelne sledovať a realizovať úhrady. „Inkaso je vhodné pre typ platieb, ktorých výška sa z mesiaca na mesiac líši, napríklad platby za mobilného operátora,“ tvrdí Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB s tým, že na rozdiel od toho je v prípade trvalého príkazu výška platby fixne daná. „Pri nastavovaní inkasa by si však mal klient dať pozor, aby malpodmienečne otvorený účet– to znamená, že platiteľ zriadi súhlas so SEPA inkasom voči konkrétnemu príjemcovi, čiže zrealizuje sa len ten príkaz na SEPA inkaso, ktorý je v súlade so zriadeným súhlasom na SEPA inkaso. Takýmto nastavením sa predíde neoprávnenému zinkasovaniu finančných prostriedkov z účtu klienta,“ dodáva s tým, že je zároveň potrebné, aby mal klient na účte dostatok finančných prostriedkov v predpokladaný deň realizácie inkasa.
 

Frekvenciu inkasa si treba prispôsobiť

Najväčšou výhodou inkasných platieb teda je, že ide o automatickú úhradu platby v presnej výške a v termíne splatnosti bez potreby striehnuť termíny. „Takže namiesto toho, aby sme museli zadávať úhradu, peniaze si z nášho účtu stiahne príjemca platby sám. Jedinou podmienkou je, že na účte musia byť v termíne splatnosti na účte prostriedky v potrebnej výške,“ hovorí Maroš Ovčarik z Finančného kompasu. „Klientom vždy odporúčame, aby si vhodne nastavili limit inkasa, aby nebol príliš vysoký,“ vysvetľuje Zdeněk Kovář z Fio banky. „Ďalej je dobré si ujasniť, ako často si protistrana bude peniaze inkasovať a tomu prispôsobiť frekvenciu inkasa. Pri súhlase s inkasom netreba uvádzať konkrétny variabilný symbol, potom totiž platba prejde s každým, variabilný symbol sa totiž môže na jednotlivých faktúrach meniť.“
 

Inkasu najprv predchádza súhlas

Inkaso je teda výhodné pri platbách, ktoré prebiehajú na pravidelnej báze, pričom suma úhrady môže byť každý mesiac rôzna. Príjemca platby si stiahne z nášho účtu presnú čiastku. „Inkasu predchádza súhlas s inkasom, ktorý musíme v našej banke zadať, v opačnom prípade banka požiadavku príjemcu na inkaso nebude akceptovať, vysvetľuje ďalej Ovčarik s tým, že prvým krokom je teda predložiť svojej banke súhlas s inkasom, kde stanovíme maximálny limit a následne môže príjemca z nášho účtu inkasovať potrebnú sumu. „Pokiaľ by si príjemca peňazí zinkasoval nesprávnu, vyššiu sumu peňazí, šlo by o neoprávnené inkaso a takáto situácia sa v banke rieši reklamáciou.“
 
Čakajúce inkaso si  podľa Marty Cesnakovej, hovorkyne Slovenskej sporiteľne, klient nájde na účte najneskôr deň pred jeho splatnosťou, takže má čas si na účte nastaviť súhlas, prípadne si zabezpečiť dostatok prostriedkov na jeho realizáciu. „V prípade, ak sa klientovi na účte zrealizuje inkaso, s ktorým aj napriek udeleniu súhlasu nesúhlasí, môže požiadať o jeho bezplatné vrátenie, a to do 8 týždňov od dátumu jeho realizácie,“ hovorí Cesnaková.„Ak klientovi príde na účet inkaso, na ktoré nedal súhlas,klient je informovaný prostredníctvom SMS správy. Klient môže dať na dané inkaso súhlas.“ V prípade, ak na takéto inkaso klient súhlas nedá, inkaso sa v deň jeho splatnosti zamietne.
Foto: redakcia