Dilemy pri platbách v zahraničí

Autor: Redakcia Banky.sk
28.07.2017 (12:00)

Vyrážate za zážitkami do cudziny a potrebujete nejakú hotovosť v inej mene. Zameniť doma v zmenárni, či vybrať až tam? Prípadne chcete kartou zaplatiť za suveníry a platobný terminál od vás potrebuje vedieť, či to chcete zúčtovať v eurách alebo v lokálnej mene. Ako sa rozhodnúť?


Ako získať zahraničnú menu: Doma pri prepážke – či  v zahraničí z bankomatu?

Výmenný kurz, ktorý banka používa na prepočet kartových transakcií v inej mene ako EUR, je výhodnejší ako výmenný kurz pri nákupe valút v hotovosti na prepážke banky. Preto je pre klienta výhodnejšie si hotovosť vybrať priamo v krajine, kde dovolenkuje,“ vysvetľuje Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky.

Overte si však výšku poplatku, ktorý si vaša banka za výber z bankomatu účtuje. Ak je poplatok stanovený fixnou sumou, je výhodné vybrať vyššiu sumu v jednej transakcii. Ak je však stanovený v závislosti od výšky vyberanej sumy, malý počet výberov vás nezachráni – na poplatku neušetríte.
 

Ako vyberať hotovosť z bankomatu: S konverziou či bez nej?

Bankomaty väčšinou vydávajú hotovosť v lokálnej mene. Niekedy sa klient stretne s ponukou výberu meny spracovania výberu z bankomatu - odborne sa táto služba nazýva Dynamic Currency Conversion. „Služba DCC ponúka klientovi možnosť vybrať si, v ktorej mene bude jeho transakcia zúčtovaná. Môže si tak napríklad zvoliť, že výber z bankomatu či platba v Chorvátsku mu nebudú zúčtované v kunách (bez DCC), ale v eurách. Výhodnosť tejto služby je individuálna, závisí
to od kurzu, ktorý ponúkne obchodník či prevádzkovateľ bankomatu. Ak si klient zvolí kuny (resp. domácu menu), transakcia sa zúčtuje kurzom kartovej spoločnosti. Ten si môže overovať online na stránkach vydavateľov kariet. Štandardne však platí, že je výhodnejšie vyberať si či platiť v zahraničí bez využitia služby DCC,“ uvádza Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.
 
Ani Zdeněk Kovář z Fio banky neodporúča DCC: „Na prvý pohľad to vyzerá pozitívne, ale často sa jedná o nevýhodnú službu. Pokiaľ je naviac karta vystavená k účtu v inej mene, ako je mena ponúkanej konverzie, dôjde k niekoľkonásobnému prevodu medzi menami.“
 
Neprehliadnite

Ako platiť kartou cez platobný terminál: V lokálnej mene či v EUR?

Aj pri platbách kartou v zahraničí je výhodnejšie platiť v lokálnej mene. „Ak si držiteľ karty vyberie inú ako lokálnu menu, tak kurz, ktorý sa použije pri prepočte (ten sa mu zobrazí počas platby a rovnako ho má uvedený aj na doklade z platobného terminálu alebo účtenke z bankomatu) často nie je v prospech klienta a klient v konečnom dôsledku zaplatí viac,“ vysvetľuje Zuzana Povodová, hovorkyňa Tatra banky. Kurz však nestanovuje banka vydávajúca platobnú kartu, ale banka obchodníka.
 
Rovnako radí aj Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB a bližšie vysvetľuje: „Ak si klient v krajine mimo eurozóny vyberie platbu v lokálnej mene (CZK, HRV, HUF...), výsledná suma mu bude prepočítaná na eurá podľa aktuálneho kurzu jeho banky (devíza:predaj). Ak si zvolí na termináli mimo eurozóny konverziu na eurá, suma mu bude prepočítaná kurzom tamojšej banky prevádzkujúcej terminál – a ten býva pre našinca spravidla menej výhodný.“


Zdroj: PABK, FIO banka, SLSP, ČSOB, Tatra banka, Foto: Ivan Sedlák