Negatívne informácie zo svetových trhov sa hromadia

23.09.2019 (13:35)

Výsledky nemeckej ekonomiky naznačujú pokračovanie obchodnej recesie v druhom štvrťroku 2019 (-0,8% q/q). Pokiaľ nedôjde k skorému zlepšeniu, svetový obchod zaznamená pokles za celý rok 2019, prvý od veľkej finančnej krízy.

Táto odvážna korelácia je založená okrem iného na štúdii analytikov spoločností Euler Hermes a Allianz, ktorá odvodzuje úzky vzťah nemeckej ekonomiky a vývoja globálneho obchodu. Nemecká ekonomika je zvlášť vhodná ako prvý ukazovateľ vývoja svetového obchodu. Dôvodom je okrem podielu na svetových exportoch a mimoriadnej otvorenosti ekonomiky tiež silná diverzifikácia vývozu, a to ako geograficky, tak v odvetviach. Medzi hlavnými exportérmi je v geografickej a sektorovej diverzifikácii pred Nemeckom len USA.

Vývozná závislosť Nemcov sa v súčasnosti ukazuje byť ich najväčšou Achillovou pätou. Je to výsledok kombinácie celkovo slabého svetového obchodu a rozmanitosti negatívnych rizík, ktorá ovplyvňuje ďalší výhľad, tiež obchodný konflikt medzi USA a Čínou a riziká Brexitu.

Vyššie uvedená štúdia nie je jediný znepokojujúci indikátor.

Úpadky vo svete rastú. V roku 2019 (po zvýšení o 8 % v roku 2018) vzrastú insolvencie globálne o ďalších + 5 %. Ekonomiky mnohých krajín rastú pomalšie, než je nevyhnutné k udržaniu stabilnej miery insolvencií.

Brexit: Nekonečný príbeh. Pri Brexite je vlastne možné len obmedzovať mieru spôsobených škôd. Mnohým spoločnostiam už siaha voda až po krk. Isté je len jedno: Celý proces bude pokračovať, neistota zostáva.

Čínska ekonomika oslabuje. Čínska ekonomika rastie najpomalšie za posledných takmer 30 rokov. Riešenie obchodného sporu s USA sa naťahuje. Upokojenie nie je na dohľad, naopak. Neistotu teraz pociťujú tiež európske spoločnosti.

Taliansko sa trasie. Mraky sa kopia tiež v Taliansku. Počet insolvencií je už značne nad úrovňou pred krízou: za posledných 12 mesiacov požiadalo o vyhlásenie úpadku viac než 11 tis. spoločností. Pred krízou v roku 2007 to bolo menej než 8 tis.

Turecko v kríze. Potom, čo Erdogan odvolal prezidenta centrálnej banky, obavy stúpajú: Ekonómovia, analytici a investori sa teraz obávajú, že prezident vrhne Turecko ešte hlbšie do už existujúcej krízy.

Pohľadávky po splatnosti rastú. Počet pohľadávok po splatnosti v Nemecku v posledných 18 mesiacoch neustále rástol. Inými slovami: platobná morálka sa zhoršuje, čo je jasný náznak problémov, ktoré už mnohé spoločnosti majú.
 
Zdroj: Euler Hermes, Foto: Shopify Partners, Burst.shopify.com