Práca z domu je nový fenomén. Ktoré firmy z nej budú profitovať?

Autor: Peter Garnry
03.07.2020 (09:00)

Pandémia Covidu 19 zmenila spôsob trávenia voľného času i pracovné správanie. Práca z domu sa stala všeobecne akceptovaná. Tento nový trend bude mať vplyv aj na investície. Pozrieme sa preto na to, ktoré akciové tituly by mohli z tohto nového fenoménu ťažiť.

Nový trend práce z domu

Pandémia koronavírusu katapultovala celú spoločnosť dopredu rýchlejšie, ako sa dalo čakať. Pracovné podmienky sa stali oveľa flexibilnejšie a možnosť práce z domu novým normálom. Vakcína proti vírusu nie je na dohľad a tak si musia ľudia udržiavať spoločenský odstup aj naďalej. Obmedzuje to ich pobyt a pohyb na pracovisku.

Mark Zuckerberg nedávno naznačil, že v nasledujúcich piatich až desiatich rokoch by mohla až polovica zamestnancov Facebooku vykonávať svoju prácu z domu. Twitter začal aktívne presadzovať politiku neobmedzenej práce z domu už dávnejšie. Umožní to zamestnancom lepšie zladiť svoj profesionálny a osobný život a zvýši ich spokojnosť s prácou.

Trend práce z domu bude pravdepodobne pokračovať aj naďalej a firiem, ktoré umožnia svojim zamestnancom takto pracovať, bude čoraz viac pribúdať. Tento fakt v nasledujúcom desaťročí ešte viac podporí dopyt po technologických riešeniach vzdialeného prístupu.

Ako investovať do zmeny vo výkone práce

Investori by si preto mali položiť otázku, ako sa na tomto novom trende zviezť. Nižšie uvádzame niekoľko amerických akciových titulov so zaujímavou expozíciou voči rastúcemu trendu.

Prečo v zozname chýbajú firmy ako Microsoft so svojím produktom Teams, alebo Facebook so svojim Workspace a s video konferenčnými produktmi? Väčšina ziskov Microsoftu a Facebooku nepochádza z toho trendu, ale z ich hlavných obchodných aktivít, operačných systémov a online reklamy.

Tieto akcie sa celkovo obchodujú nad aktuálnym všeobecným trhovým ohodnotením. Biznis tejto skupiny firiem rýchlo rastie a jej tržby sa za posledných 12 mesiacov medziročne zvýšili až o 44 %.

1

Dôkazom toho, že investori vsádzajú na trend práce z domu, je aj celkové zhodnotenie týchto akcií od začiatku roka. Dosahuje až 102 %. A navyše táto skupina akcií má od roku 2015 výrazne lepšie výsledky ako index S&P 500.

Skoré vynájdenie vakcíny by mohlo nový trend ohroziť

Stojíme však len na začiatku zmeny a nikto nevie, ako udržateľná a zásadná bude. Rizikom pre tento fenomén by mohla byť paradoxne dobrá správa a to rýchle vynájdenie účinnej vakcíny. Mohlo by to trend nástupu práce z domu zastaviť skôr, než sa stihne v spoločnosti hlbšie zakoreniť.

Je však pravdepodobné, že dlhodobo prevážia pozitíva nad negatívami a pre firmy bude práca z domu atraktívnou formou ako ušetriť na prenájmoch kancelárií a zvýšiť výkon prostredníctvom motivovaných zamestnancov. Pre investorov by to teda mohlo znamenať zaujímavú príležitosť.
 
Zdroj: Saxo Bank, Foto: Shopify Partners, Burst.shopify.com