Ako funguje Western Union a kedy sa oplatí?

Autor: Katarína Macková
10.08.2020 (16:00)

Na dovolenke môže nastať situácia, že prídete o platobnú kartu i hotovosť. V takejto situácii vám príbuzní síce môžu poslať peniaze na účet, no nemáte sa k nim ako dostať. Bez karty ich v zahraničí nevyberiete. Môžete však využiť službu Western Union. Ako funguje?

Ide o rýchly spôsob, ako poslať a prijať hotovosť, pričom nepotrebujete použiť bankový účet. Zíde sa vám, ak sa v zahraničí stanete obeťou krádeže či vlastnej nepozornosti. Hodí sa však aj v prípade potreby rýchleho medzinárodného prevodu peňazí. Western Union majú svoje pobočky po celom svete.

Ako poslať peniaze cez Western Union?

Ako prvé musíte dať vedieť príbuznému, že potrebujete rýchlo poslať peniaze cez Western Union. Následne si vyhľadáte pobočku Western Union vo svojom okolí a váš príbuzný urobí to isté. Príde tam s hotovosťou a dostane formulár, ktorý musí vyplniť. Potom uhradí sumu, ktorú vám chce poslať a poplatok.

Po zaplatení dostane potvrdenie, na ktorom bude uvedené sledovacie číslo. Podľa tohto čísla si môžete skontrolovať, či bol prevod uskutočnený a či sú peniaze pripravené na prevzatie. Stav prevodu si môžete kontrolovať online.
  • Platby kartou v zahraničí. Pozor si dajte na blokáciu peňazí na účte! 1. časť
  • Platby kartou v zahraničí. Čo ak vám kartu zhltne bankomat? 2. časť
  • Základné pravidlá pri výbere z bankomatu v zahraničí, aby ste ušetrili na poplatkoch
  • BLOG: Platobné karty a platby v zahraničí

Ako si môžete peniaze vyzdvihnúť?

Prevody sú veľmi rýchle a zvyčajne si môžete peniaze vyzdvihnúť v pobočke Western Union o pár minút.Musíte sa preukázať pasom, resp. občianskym alebo vodičským preukazom. Takisto dostanete na vyplnenie príslušný formulár. Budete musieť uviesť pár údajov: svoje meno a priezvisko, adresu, výšku čiastky, ktorú očakávate, a tiež meno, mesto a krajinu toho, kto vám ich posiela. Po jeho vyplnení vám budú peniaze vyplatené.
Spravíte dobre, keď si skontrolujete otváracie hodiny pobočky, ktorú ste si zvolili, nie všetky sú totiž otvorené nonstop.

Koľko môžete poslať?

Western Union na svojej webovej stránke uvádza, že poslať môžete sumu do 5 000 eur.

Dá sa aj online

Peniaze je možné poslať aj online pomocou debetnej karty alebo kreditky, a to na účet či telefónne číslo príjemcu alebo na vyzdvihnutie hotovosti. Dostupné typy služieb závisia od krajiny doručenia. Online však môžete poslať najviac tisíc eur.

Kde nájdem pobočky Western Union na Slovensku?

Služby Western Union na Slovensku poskytuje Slovenská pošta. Zoznam všetkých miest Western Union na Slovensku ale i v zahraničí môžete nájsť na webe https://www.westernunion.com/sk/sk/agent-locator.html

Koľko zaplatím na poplatkoch?

Na webe Slovenskej pošty je zverejnená výška poplatkov za služby Western Union. Výška poplatku závisí od sumy, ktorú posielate a od krajiny. V rámci Eurozóny sú poplatky nižšie, ako keď posielate peniaze mimo EU.

2020-08-10-WU
(zdroj: Slovenská pošta)
 
Zdroj: westernunion.com , Foto: westernunion.com