Daň z nehnuteľností v roku 2021 – povinnosti a lehoty pre daňovníkov

Autor: redakčne upravené
26.01.2021 (13:10)

Ak ste vlani nadobudli nehnuteľnosť alebo nastali u vás zmeny, čas na podanie daňového priznania máte do 1. februára 2021. Prinášame zhrnutie základných otázok súvisiacich s daňou z nehnuteľností pre rok 2021.

V prípade dani z nehnuteľností rozlišujeme tri druhy daní – daň z pozemkov, daň zo stavieb a daň z bytov. Dôležité je, že daň z nehnuteľností sa platí za aktuálny kalendárny rok. „To znamená, že daň z nehnuteľností zaplatená v roku 2021 sa vzťahuje na kalendárny rok 2021,“ vysvetľuje Richard Panek, partner oddelenia daňového poradenstva EY.

Na čo by vlastníci nehnuteľností nemali zabúdať

Daňová povinnosti k dani z nehnuteľnosti v roku 2021 vznikne, resp. ju majú tí daňovníci (fyzické alebo právnické osoby), ktorí v období od 2. 1. 2020 do 1. 1. 2021 nadobudli alebo mali vlastnícke právo k stavbe, pozemku, bytu alebo nebytovému priestoru. Ak teda daňovník nadobudol do vlastníctva nejakú nehnuteľnosť v tomto období, má ako nový vlastník povinnosť podať daňové priznanie z nehnuteľnosti za rok 2021. Pokiaľ by napríklad fyzická osoba nadobudla byt až 2. januára tohto roku, vznikne jej povinnosť podať daňové priznanie až v roku 2022.

Podávanie daňového priznania k dani z nehnuteľností v roku 2021

Zákon rozoznáva priznanie k dani z nehnuteľnosti a čiastkové priznanie k dani z nehnuteľnosti. Pokiaľ daňovník podáva priznanie k dani z nehnuteľnosti prvýkrát, pretože v roku 2020 mu vznikla daňová povinnosť, podáva “štandardné“ daňové priznanie. V prípade, ak daňovník už v minulosti daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti podával, ale v roku 2020 sa stal vlastníkom ďalšej nehnuteľnosti, tak podáva čiastkové priznanie. Čiastkové priznanie sa podáva tiež v prípade, ak dôjde k zmene stavu nehnuteľnosti, za ktorú už bolo daňové priznanie v minulosti podané. Napríklad sa zmení druh alebo výmera pozemku, či sa zmení účel využitia stavby alebo bytu.

„Pokiaľ však daňovník v minulosti za nehnuteľnosť daňové priznanie podal a nedošlo k žiadnej zmene, teda nič sa fakticky ani právne od podania prvého priznania nezmenilo, nie je povinný podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti. Správca dane ho bude len informovať o výške dane, ktorú bude musieť zaplatiť,” hovorí Richard Panek.

Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti sa za rok 2021 podáva v lehote do 31. januára 2021. Keďže tento dátum pripadá na nedeľu, termín sa posúva na pondelok 1. februára 2021. V prípade, ak daňovník urobí v priznaní chybu, môže do tohto dátumu podať opravné priznanie. Ak to nestihne, po 1. februári podá dodatočné priznanie.

Priznanie k dani z nehnuteľností sa podáva na príslušnom tlačive správcovi dane, ktorým je obec, prípadne mestská časť. Daňovník v ňom nevykonáva výpočet dane, ale v priznaní uvedie všetky údaje potrebné pre jej stanovenie. Ide napríklad o výmeru bytu alebo obytnej plochy v metroch štvorcových, výmeru pozemku, či garáže. Na základe údajov z daňového priznania vypočíta správca daň a zašle daňovníkovi platobný výmer s konkrétnou výškou dane na rok 2021. Dane za nehnuteľnosti si upravujú mestá a obce a jej výšku stanovujú vo všeobecnom záväznom nariadení. Príslušné tlačivo je jednotné pre fyzické aj právnické osoby a možno ho podať osobne, poštou alebo u niektorých správcov aj elektronicky.
 
Zdroj: EY, Foto: redakcia