INVESTOVANIE: Cez ETF fond UFO môžete investovať do vesmíru

Autor: Domnik Hapl, analytik Across Private Investments, redakčne upravené
26.08.2021 (08:00)

Nové investičné príležitosti otvára vesmírna turistika i satelity. Pozrite si, kto sú významní hráči na vesmírnom trhu.

Virgin Galactic ako prvý

Prvým „dobyvateľom“ vesmírneho turizmu sa stala kozmická loď VSS Unity spoločnosti Virgin Galactic. Na palube posádky boli dvaja piloti, traja zamestnanci spoločnosti Virgin Galactic a jej zakladateľ 70-ročný miliardár Richard Branson. V kozme sa zdržali niekoľko minút, užili si stav beztiaže a poslali pozdravy na zem cez živé vysielanie z kabíny lode.

Prvé komerčné lety tejto spoločnosti sa plánujú na začiatok roka 2022. Vesmírna loď VSS Unity je navrhnutá tak, aby spolu s dvoma pilotmi pojala až šesť cestujúcich. Spoločnosť má na budúce lety zhruba 600 rezervácií, ktoré sa predávajú od 200 000 do 250 000 USD. Finálna cena leteniek by sa mala pohybovať na úrovni medzi 400 000 až 500 000 USD. Tohtoročný let bol veľmi dôležitý najmä pre budovanie dôvery spotrebiteľov vo vesmírnu turistiku.

Blue Origin letel vyššie

Ďalší let s ľudskou posádkou uskutočnila 20. júla spoločnosť Blue Origin – na palube so zakladateľom Jeffom Bezosom. Aj jeho raketa New Shepard so štvorčlennou posádkou pristála bezpečne bez väčších problémov a dostala sa nad hranicu zemskej atmosféry. Lístok v prípade Blue Origin by mal stáť viac ako 500 000 USD. Na palube spolu s Bezosom bol aj jeho brat, 82-ročná Wally Funková a 18-ročný študent fyziky Oliver Daeman, ktorého otec vydražil letenku za bezmála 26 mil. USD.

SpaceX skráti prelety

Trojicu vesmírnych priekopníkov uzatvára Elon Musk, ktorý so svojou spoločnosťou SpaceX taktiež plánuje komerčné lety do vesmíru. Nemalo by však ísť len o zážitkový let na suborbitálnu hranicu vesmíru, kde si pár minút pobudnete v beztiažovom stave a užijete si výhľady. SpaceX plánuje orbitálne lety a zrýchlenie prepravy pasažierov po planéte. Bežný let z Londýna do New Yorku dnes trvá približne 8 hodín. V prípade, že budete vystrelený do vesmíru, čas takéhoto letu by sa mal skrátiť na 30 minút vďaka nulovému odporu vzduchu vo vesmírnom priestore, čo umožní presun vyššími rýchlosťami.

Perspektívny trh

Banka UBS v minuloročnej správe odhaduje, že vesmírny cestovný ruch, a to ako suborbitálny, tak aj orbitálny, má do roku 2030 potenciálnu trhovú hodnotu 3 mld. USD. Národná agentúra pre vesmír a vývoj očakáva, že suborbitálny turizmus bude trhom za 2,8 mld. USD s celkovými príjmami 10,4 mld. USD v nasledujúcom desaťročí. Zatiaľ čo orbitálny vesmír bude trhom za 610 mld. USD s celkovými príjmami 3,6 mld. USD v nasledujúcom desaťročí.

Dôležitým segmentom vesmírnych príjmov bude rast satelitov na obežnej dráhe Zeme. Aktuálne sa na orbite nachádza 6 000 satelitov, z ktorých je 2 500 v stálej prevádzke a zvyšok len putuje vesmírom ako zastaralý a nefunkčný odpad. Do roku 2028 by počet aktívnych satelitov mal narásť o viac ako 300 % na takmer 10 000 kusov. Viac ako 60 % sa dnes používa na komunikáciu a prenos informácií, 20 % sa využíva na sledovanie počasia a 20 % na vojenské účely, sledovanie hraníc a GPS lokalizáciu. V budúcnosti sa plánuje prenos internetu práve prostredníctvom satelitov na orbite, čo predstavuje obrovský potenciál.

Investičné príležitosti cez ETF fondy

Investori môžu participovať na spoločnostiach, ktoré sa venujú vesmírnemu podnikaniu cez ETF fond s názvom UFO. Tento fond v sebe zahŕňa spoločnosti, ktorých príjmy z vesmírneho podnikania tvoria od 5 – 20 % súčasných príjmov. Tieto firmy sa nevenujú iba danému segmentu, ale vidia v ňom budúcnosť. Medzi hlavné firmy v rámci tohto fondu patria Virgin Galactic (7 %), ORBCOMM (6 %), Maxar Technologies (5 %), SES (5 %), Trimble (5 %), Garmin (5 %) a mnohé ďalšie.

Druhou alternatívou je ETF fond od spoločnosti ARK Investment – ARK Space Exploration & Innovation. Fond je aktívne riadený a pozície vyberá správca fondu. Drží viac ako 40 pozícií, medzi ktorými nájdeme Trimble (9,8 %), 3D printing ETF (6,9 %), Kratos Defense (6,3 %), Iridiom Comunications (6,2 %) a ďalšie. Tento fond vznikol v marci 2021.

investovanie
Foto: redakcia