Problémy v krypto svete narastajú. Prečo kryptomeny prudko klesajú?

Autor: redakčne upravené
16.06.2022 (10:00)

Posledné dni boli bohaté na udalosti, ktoré sa týkali trhu s kryptomenami. Odvetvie čelí poklesu dôvery v digitálne aktíva a v decentralizované finančné služby, ktoré sú nezávislé od bankového systému. Čo sa vlastne deje?

Kryptomeny sú v klesajúcom trende od novembra 2021, ale posledné týždne boli pre digitálne aktíva obzvlášť tristné. Zlá nálada pretrváva medzi investormi zameranými na kryptomeny, ale aj na akciové indexy, ktoré majú za sebou jeden z najslabších polrokov v histórii akciových trhov.

Teória, že Bitcoin chráni pred infláciou, ktorú sa fanúšikovia digitálnych aktív snažia presadzovať, sa zatiaľ ukázala ako nepravdivá. Ani obmedzená ponuka Bitcoinu sa neukázala ako dostatočný argument pre rast. Kryptomeny, ako rizikové aktíva, majú tendenciu ako prvé strácať pôdu pod nohami, keď sa nálada investorov oslabí. Zároveň môžu dosiahnuť výrazné zisky, keď sa zvýši chuť riskovať a zlepší sa nálada. Podobne ako v prípade akcií, aj ocenenie kryptomien sa riadi predovšetkým likviditou trhu a cenou peňazí.

Rastúca inflácia a neistota berú chuť retailovým investorom investovať. Finančné inštitúcie tiež môžu odložiť veľké nákupy kryptomien, kým nebudú mať istotu zlepšenia globálnej ekonomiky. Panické predaje v minulosti niekedy predstavovali príležitosti na nákup na trhu s kryptomenami, na obzore však nie sú žiadne udalosti, ktoré by mohli podnietiť návrat veľkého kapitálu na trh.

Jedna katastrófa za druhou

Neistotu medzi investorov najprv priniesol kolaps Luny, potom nasledovali problémy so sieťou Ethereum, pozastavenie výberov na najväčšej burze kryptomien Binance či blokovanie výberov a prevodov na decentralizovanej platforme Celsius. Platforma Celsius okrem iného ponúkala zložitejšie formy takzvaných "DeFi", čo sú pôžičky v kryptomenách. V súčasnosti sa zdá, že projekt je platobne neschopný, čo znamená straty v miliardách dolárov. Trh s kryptomenami sa obáva zásahov a hlbšieho auditu zo strany regulačných orgánov, ktoré by mohli potenciálne odhaliť podvody a ponziho schémy. Obavy investorov vzrástli aj okolo druhej najväčšej kryptomeny Ethereum, ktorej transformáciu na očakávanú verziu 2.0 vývojári opäť odložili. Toto všetko v kombinácii s katastrofickými ekonomickými údajmi a výpredajom hlavných akciových indexov vytvorilo efekt ponukovej bomby, ktorá explodovala na trhu s kryptomenami a spôsobila masívne výpredaje.

Kedy môžeme očakávať nárast cien bitcoinu?

Bitcoin, aj keď je veľmi volatilný, za posledných 12 rokov priniesol investorom oveľa vyššie výnosy ako index S&P500 alebo akcie veľkých technologických spoločností. Trh s kryptomenami sa vyznačuje "prehnanými reakciami" a výkyvy o desiatky percent nie sú ničím výnimočným.

Predpovedať cenové dno je v súčasnosti mimoriadne ťažké, keďže trhové a makroekonomické podmienky sú neporovnateľné s predchádzajúcimi rokmi. Bitcoin klesol pod svoj 200-týždňový kĺzavý priemer v blízkosti 22 000 USD, čo v predchádzajúcich cykloch viedlo k ďalšiemu poklesu ceny o desiatky percent. Cena bitcoinu sa počas poklesov prepadla až o 85 %, čo by znamenalo, že by sa jeho cena priblížila k 10 000 USD. Katalyzátorom takéhoto kroku by mohol byť možný kolaps stablecoinu Tether, ktorého kapitalizácia je sedemkrát väčšia ako Celsiusu a ktorého základy sú rovnako pochybné.

Situácia sa vôbec nemusí opakovať; v predchádzajúcich cykloch bolo zapojenie inštitúcií do trhu s kryptomenami a všeobecné povedomie účastníkov trhu s kryptomenami v porovnaní s dnešnou situáciou veľmi nízke. Ak však centrálne banky signalizujú jastrabiu politiku a na trhu sa nenájde žiaden dôvod na stabilizáciu situácie, mohlo by to vyvolať ďalšiu nestabilitu na trhu digitálnych aktív.
 
Zdroj: xtb.com, Foto: Sarah Pflug, Burst.shopify.com