Kedy klesnú sadzby na hypotékach? Tak skoro to asi nebude

Autor: redakčne upravené
19.01.2024 (15:00)

Očakáva sa, že tento rok ECB začne znižovať úrokové sadzby. Tento pokles sa však nemusí premietnúť do úrokových sadzieb slovenských hypoték.

V uplynulom roku pokračovalo zvyšovanie úrokových sadzieb na hypotékach, aj keď pomalším tempom ako tomu bolo v roku 2022. Päťročné fixácie začali rok 2023 na úrovni 3,6 % až 4,39 % a končili na 4,29 % až 5,39 %.

„Najbližší vývoj sadzieb hypoték bude závisieť od vývoja sadzieb štátnych dlhopisov Slovenska. To má momentálne desaťročný dlh už drahší ako Grécko. Cena dlhu zodpovedá vnímaniu rizikovosti krajiny, ktorej dlhopisy nakupujú investori. Tí sa okrem iného pozerajú aj na rating, ktorý sa Slovensku koncom minulého roku zhoršil,“ vysvetľuje Pavel Škriniar, finančný analytik Swiss Life Select. S vývojom úrokov súvisí aj rozhodovanie existujúcich dlžníkov. Kým v prvej polovici minulého roku mali dlžníci dilemu, či refinancovať úver skôr, než im príde ponuka z banky z dôvodu refixácie, tento rok to bude o otázke, či má dlžník nárok na štátnu podporu v podobe bonusu a príspevku alebo nie. Pravidlá a podmienky sú jasné, no až pri podaní žiadosti sa ukáže, kto má skutočne nárok na štátnu pomoc.

„Vyzerá to tak, že z nároku sú vylúčené refinančné úvery bez ohľadu na to, kedy k refinancovaniu došlo. Pomoci sa určite dočká ten, kto svoju nehnuteľnosť kupoval práve tou hypotékou, ktorú spláca. Ak spláca úver, ktorým pred niekoľkými rokmi už splatil nevýhodnú hypotéku, nárok na pomoc podľa nášho prieskumu medzi bankami nemá. Výnimkou majú byť tí dlžníci, ktorí svoj dlh voči banke pri refinancovaní navýšili,“ objasňuje analytik.

Štát vysiela signál, že byť zodpovedný voči svojim financiám sa neoplatí. „Z pomoci sú vylúčení tí dlžníci, ktorí v čase historicky najnižších sadzieb chceli ochrániť svoj rodinný rozpočet a zaplatili poplatok za refinancovanie, rovnako ako tí, ktorí pri refinancovaní nenavyšovali svoj dlh voči banke,“ hovorí Pavel Škriniar.

Vývoj sadzieb pri 5-ročných fixáciách v roku 2023

vyvoj_sadzieb
 
Zdroj: Swiss Life Select, Foto: redakcia