Dukátové buchtičky, vanilková pena, zmrzlina z hnedého masla
Náročný meeting, či priveľa mailov? Vráťte sa do detstva s pochúťkou, ktorá vám vyčaruje úsmev na tvári. Jemné pečivo buchtičiek poláska a dušu zahreje vanilková pena. Ideálne jedlo na sychravý zimný deň!Suroviny:
Dukátové buchtičky:
Kvások:- 45g droždie
- 100g hladká múka
- 100ml vlažné mlieko
- 430g hladká múka
- 185g maslo
- 5ks vajcia
- 80g cukor
- 6ks vaječný žĺtok
- štipka soli
Droždie natrháme na kúsky, zalejeme vlažným mliekom, zmiešame s múkou a necháme vykysnúť. Do nádoby dáme preosiatu múku, povolené maslo, vajcia, žĺtky, soľ a pridáme vykysnutý kvások. Spolu premiesime asi 15 minút až kým je cesto hladké a necháme ho vykysnúť. Po vykysnutí ho zložíme, vytvarujeme malé buchtičky, ktoré ukladáme na plech. Necháme vykysnúť. Potrieme vaječným žĺtkom a pečieme pri 160c do zlata (20 – 35min v závislosti od veľkosti a rúry).Po upečení buchtičky krátko opečieme na masle a poprášime práškovým cukrom.

Vanilková pena:
- 300ml smotana min. 33%
- 200ml mlieko plnotučné
- 8ks vaječný žĺtok
- 1ks vanilka
- 100g cukor
Smotanu s mliekom, cukrom a vyškrabaným vanilkovým luskom povaríme 5 minút. Necháme vychladnúť na cca 70 – 80c. Zamiešame vaječné žĺtky a ručným šľahačom omáčku napeníme.

Zmrzlina z hnedého masla:
Hnedé maslo:- 150g maslo
Zmrzlina:
- 135g cukor
- 600ml mlieko
- 6kg vaječný žĺtok
- 80g hnedé maslo
