Dukátové buchtičky, vanilková pena, zmrzlina z hnedého masla

Náročný meeting, či priveľa mailov? Vráťte sa do detstva s pochúťkou, ktorá vám vyčaruje úsmev na tvári. Jemné pečivo buchtičiek poláska a dušu zahreje vanilková pena. Ideálne jedlo na sychravý zimný deň!

Suroviny:

Dukátové buchtičky:

Kvások:
  • 45g droždie
  • 100g hladká múka
  • 100ml vlažné mlieko
Cesto:
  • 430g hladká múka
  • 185g maslo
  • 5ks vajcia
  • 80g cukor
  • 6ks vaječný žĺtok
  • štipka soli
Postup:

Droždie natrháme na kúsky, zalejeme vlažným mliekom, zmiešame s múkou a necháme vykysnúť. Do nádoby dáme preosiatu múku, povolené maslo, vajcia, žĺtky, soľ a pridáme vykysnutý kvások. Spolu premiesime asi 15 minút až kým je cesto hladké a necháme ho vykysnúť. Po vykysnutí ho zložíme, vytvarujeme malé buchtičky, ktoré ukladáme na plech. Necháme vykysnúť. Potrieme vaječným žĺtkom a pečieme pri 160c do zlata (20 – 35min v závislosti od veľkosti a rúry).Po upečení buchtičky krátko opečieme na masle a poprášime práškovým cukrom.

dukatove_buchty

Vanilková pena:

  • 300ml smotana min. 33%
  • 200ml mlieko plnotučné
  • 8ks vaječný žĺtok
  • 1ks vanilka
  • 100g cukor
Postup:

Smotanu s mliekom, cukrom a vyškrabaným vanilkovým luskom povaríme 5 minút. Necháme vychladnúť na cca 70 – 80c. Zamiešame vaječné žĺtky a ručným šľahačom omáčku napeníme.

zmrzlina

Zmrzlina z hnedého masla:

Hnedé maslo:
  • 150g maslo
Maslo nakrájame na tenké plátky a dáme na panvičku. Maslo pomaly zahrievame až kým sa nerozpustí. Necháme maslo pozvoľna variť a stále ho sledujeme a miešame. Po pár minútach sa nám začne maslo pripaľovať a mliečna sušina na spodku panvičky karamelizovať a začne sa vytvárať pena. Maslo treba stále ovoniavať až kým nebude voňať orieškovo, pena zmizla a maslo má zlatú až jantárovú farbu a je priehľadné. Odstavíme a precedíme cez veľmi jemné sitko, alebo utierku.

Zmrzlina:
  • 135g cukor
  • 600ml mlieko
  • 6kg vaječný žĺtok
  • 80g hnedé maslo
Mlieko s cukrom privedieme k varu a za stáleho miešania prelejeme cez vaječné žĺtky. Zmes miešame nad parou až kým dosiahne 80c a pridáme hnedé maslo. Vychladíme a v zmrzlinovači spravíme z tejto zmesi zmrzlinu.

zmrzlina_2