Hovädzí tatarák s nakladanými horčičnými semienkami a sušeným vaječným žĺtkom

Hovädzí tatarák je klasikou, ktorá neurazí a miluje ju snáď každý pôžitkár. Pôvod slova tatársky možno hľadať vraj v dobách, keď robili Tatári nájazdy na Európu. Trošku reálnejšie už znie fakt, že „tatarák“ je odvodený od tatárskej omáčky, ktorú Francúzi k tejto pochúťke podávajú. Vyskúšajte túto lahôdku na spôsob Liviano.
 
tararak-uvod2

Suroviny:

Tatarák:

  • 100g hovädzia sviečková
  • kečup
  • dijonská horčica
  • worchester omáčka
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • mletá paprika
  • pažítka
  • nadrobno nakrájaná šalotka a nakladaná uhorka. ( všetko podľa chuti )
Postup:

Mäso umyjeme, osušíme a poriadne ostrým nožom ho naškriabeme do misky. Ak sa nám nedarí mäso naškriabať, môžeme ho najemno pomlieť. Zmiešame s kečupom, dijonskou horčicou, worchester omáčkou, soľou, čerstvo namletým čiernym korením, pažítkou, nadrobno nakrájanou uhorkou a šalotkou. Dochutíme podľa vlastnej chuti.

Nakladané horčičné semienka:

  • 100g horčičné semienka biele
Postup:

Priviesť vo vode k bodu varu počas stáleho miešania. Scediť, prepláchnuť a zopakovať 10 krát aby sa odstránila ich nahorklá chuť, vložiť do pohára.

Nálev:
  • 100ml voda
  • 100ml biely vínny ocot jablčný
  • 100g cukor
Nálev spolu prevariť a horúci naliať cez semienka ktoré sú úž nachystané v pohári. Čím dlhšie budú naložené, tým lepšie budú chutiť.

tatarak3

Sušený vaječný žĺtok:

  • 4ks veľmi čerstvé vajcia
  • 150g soľ
  • 100g cukor
Postup:

Soľ s cukrom dobre premiešame s metličkou, preložíme do plastovej nádoby a asi 1/3 dáme do nádoby a spravíme 4 menšie jamky. Z vajíčok oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky nebudeme potrebovať, odložíme ich na iné použitie. Žĺtky naukladáme do predpripravanených jamiek zo soli a cukru a zasypeme ich zvyšnou soľou s cukrom. Musia byť úplne zakryté. Nádobku uzavrieme a vložíme do chladničky na 24 hodín. Po 24 hodinách žĺtky jemne vyberieme, málinko opláchneme aby na nich nezostala zmes zo soli a cukru a vložíme do sušičky dosušiť na 65c na pár hodín. Po vysušení nastrúhame na jemnom strúhadle.

tatarak2