Hovädzí tatarák s nakladanými horčičnými semienkami a sušeným vaječným žĺtkom
Hovädzí tatarák je klasikou, ktorá neurazí a miluje ju snáď každý pôžitkár. Pôvod slova tatársky možno hľadať vraj v dobách, keď robili Tatári nájazdy na Európu. Trošku reálnejšie už znie fakt, že „tatarák“ je odvodený od tatárskej omáčky, ktorú Francúzi k tejto pochúťke podávajú. Vyskúšajte túto lahôdku na spôsob Liviano.
Suroviny:
Tatarák:
- 100g hovädzia sviečková
- kečup
- dijonská horčica
- worchester omáčka
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- mletá paprika
- pažítka
- nadrobno nakrájaná šalotka a nakladaná uhorka. ( všetko podľa chuti )
Mäso umyjeme, osušíme a poriadne ostrým nožom ho naškriabeme do misky. Ak sa nám nedarí mäso naškriabať, môžeme ho najemno pomlieť. Zmiešame s kečupom, dijonskou horčicou, worchester omáčkou, soľou, čerstvo namletým čiernym korením, pažítkou, nadrobno nakrájanou uhorkou a šalotkou. Dochutíme podľa vlastnej chuti.
Nakladané horčičné semienka:
- 100g horčičné semienka biele
Priviesť vo vode k bodu varu počas stáleho miešania. Scediť, prepláchnuť a zopakovať 10 krát aby sa odstránila ich nahorklá chuť, vložiť do pohára.
Nálev:
- 100ml voda
- 100ml biely vínny ocot jablčný
- 100g cukor

Sušený vaječný žĺtok:
- 4ks veľmi čerstvé vajcia
- 150g soľ
- 100g cukor
Soľ s cukrom dobre premiešame s metličkou, preložíme do plastovej nádoby a asi 1/3 dáme do nádoby a spravíme 4 menšie jamky. Z vajíčok oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky nebudeme potrebovať, odložíme ich na iné použitie. Žĺtky naukladáme do predpripravanených jamiek zo soli a cukru a zasypeme ich zvyšnou soľou s cukrom. Musia byť úplne zakryté. Nádobku uzavrieme a vložíme do chladničky na 24 hodín. Po 24 hodinách žĺtky jemne vyberieme, málinko opláchneme aby na nich nezostala zmes zo soli a cukru a vložíme do sušičky dosušiť na 65c na pár hodín. Po vysušení nastrúhame na jemnom strúhadle.
