Zmeny v sadzobníku poplatkov VÚB od 1.10.2018

Autor: redakcia
20.09.2018 (14:45)

Od 1.10.2018 VÚB mení niektoré poplatky. Zmien nie je veľa. Bežného klienta sa asi najviac dotkne poplatok za výber z bankomatu cudzej banky.



Za výber hotovosti z bankomatu cudzej banky na Slovensku i v zahraničí zaplatia klienti ponovom 2,5 EUR (predtým 2 EUR). Tento poplatok sa vzťahuje na výbery debetnými kartami, nie kreditnými.

Kreditné karty

Flexikartu nahradí Flexikarta plus. Poplatok za vedenie kartového účtu je 1,3 EUR/mesiac.

Výber hotovosti kreditkou z bankomatu
sa neodporúča kvôli vysokým poplatkom. Za takýto výber kreditkou MasterCard Standard alebo Flexikatou plus zaplatíte poplatok 2% z transakcie, min. 7,6 EUR. (predtým 2% z transakcie, min. 6,6 EUR)

ÚVERY

VÚB banka zavádza nový poplatok za Potvrdenie o výške odplaty pri kreditných kartách, spotrebných úveroch i povolenom prečerpaní vo výške skutočných nákladov.

Čo je to odplata a načo vlastne klient môže potrebovať toto potvrdenie? Odplata podľa danej zmluvy predstavuje jednoduchý súčet všetkých nákladov spojených s daným úverom vyjadrených v percentách z objemu úveru za rok. Do výpočtu odplaty vstupuje úroková sadzba, poplatok za poskytnutie a poistenie úveru. Zákon stanovuje maximálnu výšku odplaty, ktorú môže klient zaplatiť na poplatkoch a úrokoch.
Keď klient má potvrdenie o výške odplaty, ktorá sa viaže k jeho konkrétnemu úveru,  vie si porovnať, či neprekračuje maximálnu výšku odplaty, ktorá je stanovená zákonom ako dvojnásobok priemernej RPMN na úveroch poskytnutých bankami.

 
Zdroj: VÚB, Foto: Ivan Sedlák