Pri splácaní hypotéky si dajte pozor na skryté poplatky

Autor: Andrej Dorič
10.08.2011 (10:00)

Kto spláca hypotéku, možno ani netuší, čo všetko v mesačnej splátke banke platí.  

Okrem splácania istiny a úroku z požičaných peňazí majú banky v mesačnej splátke zahrnuté aj málo viditeľné poplatky. Jedným z nich je poplatok za vedenie úverového účtu. To je účet, ktorý vám banka vedie popri vašom bežnom účte. V UniCredit Bank za neho zaplatíte mesačne 3,30 eura. Rovnaký poplatok má aj ČSOB banka pri úveroch na bývanie poskytnutých od konca marca tohto roku. Pri starších úveroch je poplatok nižší, buď 2,99 alebo 3,29 eur. Slovenská sporiteľňa má poplatok za správu úveru 3,49 eur mesačne.

V úverovej splátke je zahrnutý aj poplatok za poistenie úveru, ak ste si ho zvolili. Cenu poistenia určujú v banke ako podiel zo splátky. Podľa jej výšky a podľa rozsahu poistného krytia môžete platiť aj niekoľko desiatok eur mesačne. V Slovenskej sporiteľni zaplatíte napríklad za poistenie úveru od 7,90 do 13,5 % z mesačnej splátky úveru. Banky tento poplatok majú zvyčajne v splátke vyznačený osobitne. „Tento poplatok je účtovaný v deň zúčtovania úverovej splátky ako samostatná účtovná položka,“ vysvetľuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

Ak čerpáte hypotéku po častiach, pripravte sa, že niektoré banky vám za druhé čerpanie vyrubia poplatok. V UniCredit Bank je poplatok za druhé a ďalšie čerpanie úveru vo výške 15 eur, v ČSOB banke 10 eur. V Slovenskej sporiteľni sa za čerpanie úver v tranžiach neplatí poplatok.

Poplatky vás čakajú aj vtedy, ak chcete splatiť časť hypotéky predčasne a mimo roku, kedy sa vám končí viazanosť úrokovej sadzby. Banky si určujú poplatky za predčasné splatenie ako percento zo splatenej sumy. Ich dôvod je jasný. Prichádzajú o dlžníka, ale aj o dlžné úroky, preto si chcú stratu príjmu kompenzovať. UniCredit Bank vám naráta 5 % z výšky mimoriadnej splátky, minimálne 166 eur. V ČSOB banke je poplatok 4 % z predčasne splatenej čiastky. „Klientom však ponúkame možnosť každoročne uskutočniť mimoriadnu splátku vo výške 20 % z čerpaného úveru bez poplatku,“ upozorňuje Zuzana Francúzová, hovorkyňa ČSOB. Za predčasné splatenie úveru na bývanie mimo roka, kedy končí fixácia úroku, zaplatíte v Slovenskej sporiteľni 2 % z výšky mimoriadnej splátky vynásobené počtom dní do skončenia doby fixácie, a to celé vydelené číslom 360. „Pri hypotekárnych úveroch pre mladých je mimoriadna splátka úveru alebo splatenie úveru počas prvých 5 rokov vždy a kedykoľvek bez poplatku.,“ dodáva Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne.


POZRITE SI TIEŽ:
Hypotekárne úvery - porovnanie
Spotrebné úvery - porovnanie