V trvalom príkaze nemôžete zmeniť všetko

Autor: Andrej Dorič
23.01.2012 (19:00)

 
 
BANKY.sk zaujímalo čo všetko sa dá meniť online na už vytvorenom trvalom príkaze a koľko zmeny stoja. Z oslovených bánk jedine v Poštovej banke je možné na trvalom príkaze meniť všetky parametre okrem samotného účtu príjemcu. “V tom prípade by už totiž išlo o nový trvalý príkaz,“ dodáva Eva Sagálová, hovorkyňa Poštovej banky. V tejto banke na existujúcom trvalom príkaze môžete meniť sumu, konštantný, variabilný, či špecifický symbol, poznámku a tiež aj dátum a periodicitu v akej sa má zmenený trvalý príkaz realizovať. 

Slovenskej sporiteľni si musíte kvôli zmene dátumu odoslania zrušiť a opätovne založiť trvalého príkazu. Podobne je to aj v OTP banke a ČSOB. „Pre zjednodušenie procesu a uľahčenie práce pre klienta momentálne pripravuje úpravu v Internetbankingu, kedy si klient bude môcť zadať zmenu tohto údaju priamo v procese zmeny už existujúceho trvalého príkazu,“ informuje Michal Grajcar, vedúci oddelenia elektronických kanálov Slovenskej sporiteľne.

V OTP banke môžete meniť v trvalom príkaze napríklad sumu, dátum ukončenia platnosti realizácie trvalého príkazu na úhradu, príjemcu platby, frekvenciu zúčtovania trvalého príkazu či konštantný, variabilný, špecifický symbol. Vo vytvorenom trvalom príkaze v Slovenskej sporiteľni sa dá meniť suma, dátum ukončenia, počet dní opakovania, celkový počet realizácií a dá sa zadať aj prerušenie príkazu.

Samozrejme za zmeny na trvalom príkaze si banky vypýtajú poplatky. V Poštovej banke je zriadenie trvalého príkazu je pre fyzické osoby bezplatne a pre právnické osoby za poplatok 0,36 eur. Za zmenu na príkaze zaplatíte 66 centov a za zrušenie1,36 eur. V Slovenskej sporiteľni máte zmeny, založenie a zrušenie príkazu zahrnuté v balíku služieb bez poplatkov. Ak balík nemáte za zmenu zaplatíte 50 centov, založenie je zadarmo a za zrušenie tiež 50 centov. „Ak si klient zruší a opätovne založí trvalý príkaz, výška poplatku bude rovnaká ako za zmenu trvalého príkazu, dodáva Grajciar. „V OTP banke je zmena aj zrušenie trvalého príkazu online, cez systému OTPDirekt, zadarmo,“ informuje Zuzana Krenyitzká, hovorkyňa banky.

Pozrite aj:
Tatra banka spustila nový Internet banking 
ČSOB radí ako bezpečne nakupovať cez internet 
Platobné karty karty sú populárnejšie aj pri malých nákupoch