Úvery v banke splácajte načas, ušetríte

Autor: Andrej Dorič
08.03.2012 (07:00)

Upomienky nie sú príjemná vec. Zvyčajne nám pripomínajú deravú pamäť, ale okrem toho nás stoja aj peniaze. Koľko si za ne účtujú banky? 
 
Banka zasiela zvyčajne upomienky ak nedodržíte termínu na úhradu splátky. Najbežnejšie je to pri kreditných kartách, ale upomienka vám dôjde aj za prekročenie povoleného prečerpanie či nepovoleného debetu na bežnom účte. „Takáto situácia môže vzniknúť napríklad pri zúčtovaní bankových poplatkoch na konci mesiaca za vedenie účtu, alebo napríklad pri zúčtovaní poplatku za vydanie platobnej karty ale na účte nie sú realizované kreditné transakcie,“ vysvetľuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.Upomienka vám príde aj keď máte nedostatok peňazí na účte pre stiahnutie ďalšej splátky na hypotéku. Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB banky zhrňuje dôvody na upomienku jednoducho, keď porušíte dohodnuté podmienky na úverovej zmluve.

Nespoliehajte sa na to, že prvé upomienky nič nestoja a môžete ich pokojne ignorovať. Banky spoplatňujú už zasielanie upomienky. A tie nie sú lacné. V ČSOB zaplatíte za upomienku pri prečerpaní účtu, za nesplatenie spotrebného či hypotekárneho úveru poplatok 10 eur. Za výzvu, ktorá nasleduje po upomienke, až 35 eur. Pri kreditnej karte stojí výzva 30 eur. 

V UniCredit Bank vás prvá upomienka za prekročenie povoleného prečerpania bude stáť 10 eur, druhá a ďalšie už sú po 20 eur. Pripomenutie nesplatenia spotrebného úveru či hypotéky je ešte drahšie. Prvá upomienka, ktorá príde po 5 dňoch omeškania vás bude stáť 17 eur. Druhá upomienka je už za 50 eur a ďalšie stoja rovnako. Ak nesplatíte úver na kreditnej karte, upomienky sú lacnejšie. Prvá stojí 3,32 eur a druhá 16,60 eur. 

Ceny upomienok ( 1. a 2.) v jednotlivých bankách (eur)
Názov kreditný úver prekročenie prečerpania spotrebný úver a hypotéka
ČSOB 10 a 30 10 a 35 10 a 35
UniCredit Bank 3,32 a 16,60 10 a 20 17 a 50
Prima banka 15 a 30 15 a 30 15 a 30
OTP banka 7,95    25
Tatra banka 15 a 30   15 a 30


Navyše čím skôr dlh zaplatíte tým bude upomienka lacnejšia. Za dlžníka vás budú banky považovať od prvého dňa omeškania so splátkou, či evidovaného mínusu. „Už od prvého dňa omeškania sa klientovi úročí jeho záväzok aj úrokmi z omeškania, čím sa klientovi záväzok značne predražuje,“ vysvetľuje Ďuďáková. UniCredit bank vám zašle automaticky 1. upomienka do 5 dní od omeškania so splátkou, či evidencie nepovoleného debetu. Ak ju ignorujete príde vám po 20 dňoch 2. Upomienka. Ak sa vykašlete aj na túto začnú vás obháňať bankoví vymáhači pohľadávok. „Určitý počet klientov sa dostane do omeškania, ale máme vybudovaný viacstupňový systém kontaktovania klienta a riešenia týchto situácií,“ dodáva hovorkyňa UniCredit Bank. 

Môže sa stať, že vám upomienka nedôjde kvôli zlyhaniu pošty. Môžete sa samozrejme sťažovať na pošte alebo podať reklamáciu na pobočke banky. Predchádzať takýmto situáciám sa dá aj tým, že banke včas nahlásite zmenu adresy. 

Pozrite si tiež:
Prima banka zvyšuje poplatky za upomienky trojnásobne 
Najabsurdnejší poplatok je za predčasne splatený úver 
Bezkontakné platby sú stále populárnejšie
Zdroj: banky,