Bezkontakné platby sú stále populárnejšie

Autor: Andrej Dorič
23.02.2012 (07:00)

Banky na Slovensku ponúkajú už niekoľko rokov bezkontaktné platby kartou, ale aj službu cash back. BANKY.sk zisťovali aký záujem je o tieto služby medzi klientmi bánk.
 

 
Tatra banka už vydáva všetky platobné karty ako bezkontaktné ( PayPass a Pay Wave ) a osobitne túto extra funkciu nespoplatňuje. Podľa Borisa Gandela, hovorcu Tatra banky, mesačne použije na bezkontaktnú transakciu svoju kartu približne 30 tisíc klientov, ktorí za mesiac zrealizujú cca 60 tisíc transakcií. „Využívanie bezkontaktnej funkcionality platobných kariet má stále rastúcu tendenciu,“ dodáva Gandel.

Bezkontaktné mestské karty

Poštová banka síce vydáva platobné karty s bezkontaktnou technológiou PayPass od júla minulého roka, ale iba pre Bratislavskú mestskú kartu. „Táto technológia umožňuje platiť kartou rýchlo a komfortne až do výšky 20 eur, čo je ideálne najmä v maloobchodnom prostredí, kde je veľký počet platieb v nízkych sumách. Poplatkami sa tieto platby neodlišujú od ostatných platieb kartou na POS termináloch,“ dodáva Eva Sagálová, hovorkyňa Poštovej banky. Bezkontaktné transakcie dnes tvoria iba 4 % podiel z celkového počtu transakcií realizovaných Bratislavskými mestskými kartami.

Aj UniCredit Bank zaviedla PayPass začiatkom minulého roka a ponúka ju ako Bratislavskú mestskú kartu. Túto kartu môžete mať ako medzinárodnú debetnú platobnú kartu v rámci vybraných balíkov služieb zdarma alebo ako predplatenú a zároveň dobíjateľnú kartu. „Podľa štatistiky UniCredit Bank prevažuje práve záujem práve o predplatenú technológiu,“ dodáva Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit bank. Podmienkou vydania predplatenej karty je iba dobitie karty vo výške minimálne 20 eur. Bratislavská mestská karta vás vyjde ročne na 3 eurá.

Nalepovacie karty

UniCredit Bank ponúka od mája aj minulého roka aj Stick Air kartu, ktorá využiva technológiu PayPass. Túto kartu-nálepku je možné nalepiť kdekoľvek aj na zadnú stranu mobilu. „Ide o medzinárodnú platobnú kartu MasterCard vydanú k účtu, s ktorou je možné platiť za tovar a služby až do výšky 20 eur iba jednoduchým priložením nálepky k bezkontaktnému POS terminálu,“ vysvetľuje Hliváková. V prípade vyššej sumy, potvrdí klient platbu zadaním PIN kódu. StickAir ponúka banka za ročný poplatok vo výške 5 eur.

StickAir možete dostať k akémukoľvek bežnému účtu UniCredit Bank a okrem Slovenska sa ňou dá platiť aj vo viac ako 40 krajinách po celom svete. „Na Slovensku je momentálne vyše 1800 terminálov a ich počet neustále rastie. Vo svete existuje už viac ako štvrť milióna terminálov. Je to určite trend budúcnosti. Ľudia chcú mať služby rýchle a jednoduché,“ dodáva Ďuďáková.

Podiel bezkontaktných transakcií na celkových kartových transakciách sa v UniCredit Bank pohybuje okolo 5 %. Mesačne však zaznamenávame zvyšujúci sa trend, čo súvisí najmä s narastajúcou obľubou Bratislavskej mestskej karty ale aj StickAir-ky,“ uvádza hovorkyňa UniCredit Bank.

Pozor na obchodníkov

Na bezkontaktné platenie nemusíte mať osobitnú špeciálnu kartu. Banky túto funkciu ponúkajú v bežnej debetke. Aby ste ňou mohli platiť musí mať túto možnosť platby aj obchodník, u ktorého nakupujete. Tu môžete naraziť na problém. Tatra banka vydáva všetky platobné karty Visa aj MasterCard s modernou bezkontaktnou funkciou. „Rovnako obchodníci s bezkontaktnými platobnými terminálmi Tatra banky prijímajú na bezkontaktné transakcie oba typy kariet. Pri platobných termináloch konkurencie sa však môže stať, že bezkontaktnú platbu je možné realizovať iba jedným z uvedených typov kariet,“ dodáva Gandel. 

Zvykáme si pomaly, ale isto

Slováci patria medzi konzervatívnych klientov, a preto sa aj nové bezkontaktné karty rozširujú pomalšie ako by si banky želali. Podľa Gandela je to len otázka času, kedy sa nová technológia rozšíri. Podobnú situáciu Tatra banka zažila, keď prechádzala pri platobných kartách na čipové technológie, pri ktorých je potrebné zadať pri platbe kartou alebo pri výbere hotovosti z bankomatu PIN kód. „Mnohí to vtedy odmietali s tým, že je pre nich zaťažujúce si zapamätať 4 čísla tohto kódu a používať ho pri transakciách - považovali to za obmedzenie ich komfortu,“ vysvetľuje hovorca Tatra banky. 

Sagálová z Poštovej banky tvrdí, že banky v súčasnosti budujú sieť POS terminálov schopných prijímať karty s PayPass technológiou. „Postupným rozširovaním obchodných miest v rámci celého Slovenska a vyššou informovanosťou klientov aj obchodníkov o nových možnostiach platby kartou bude možné prekonať počiatočné konzervatívne správanie,“ dodáva hovorkyňa Poštovej banky.

Aj Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne si myslí, že Slováci sú konzervatívny národ a platobné karty využívajú stále primárne na výbery hotovosti. Preto sa podľa neho banky snažia klientov motivovať rôznymi programami na používanie karty aj na platby u obchodníkov. Slovenská sporiteľňa motivuje službou Money back pre Osobný účet (0,5% z transakcie späť), vrátenie poplatku za kartu ak je karta používaná na platby v obchode.

Iný názor má Ďuďáková z UniCredit Bank, keď hovorí, že na nové technológie si klienti zvykajú rýchlo. Pri menších platbách znamená karta s PayPass výrazné skrátenie čakania pri platbe u obchodníkov a zároveň naznačuje trend platieb v budúcností. 

Okrem spomínaných bánk ponúkajú službu Pay Pass aj VolksbankVÚB a OTP Banka. Slovenská sporiteľňa začne platbu cez PayPass poskytovať v apríli tohto roku.

Pozrite si tiež:
Netradičné platby prerážajú pomaly 
Slováci si rýchlo zvykajú na bezkontaktné karty
Bezkontaktné platby umožnia aj ďalšie banky 
Zdroj: banky, etrend.sk,