Presun účtu do mesiaca nestihnete

Autor: Andrej Dorič
22.03.2012 (07:00)

Ak vás omrzela alebo nahnevala vaša banka, môžete prejsť ku konkurencii. Presun účtu už nie je taký ťažký ako v minulosti.  

Väčšina bánk ponúka asistenciu pri prenesení účtu od konkurencie. Ak sa vám nelení zájsť na pobočku novozvolenej banky stačí tam vyplniť žiadosť o presun účtu a nie je potrebný ani notársky overený podpis. Čím ušetríte na poplatkoch. Keď sa rozhodnete presun riešiť bez osobnej návštevy banky overený podpis na žiadosti už banky vyžadujú. 

Po podaní žiadosti už zvyšok vrátane presunu všetkých trvalých platieb a inkás by mala zariadiť nová banka. Ona bude komunikovať aj so starou. „Klient môže navyše požiadať o úplné zrušenie účtu v druhej banke. Stačí jedno zakliknutie v online bankingu a vybavíme to za neho,“ dodáva Katarína Jurigová, hovorkyňa Zuno banky. Táto banka vám dokonca pošle na nový účet 3eurá na pokrytie výdavkov pri presune.

Pri prenose účtu si dávajte pozor na staré záväzky v banke, ktorú opúšťate. Ak by ste ich nevyrovnali prechod ku konkurencii vám nepovolí. „Klient musí vysporiadať povolené prečerpanie, debetné platobné karty a služby elektronického bankovníctva iba v tom prípade, keď svoj účet ruší. V prípade presunu platobných príkazov to nie je potrebné,“ pripomína Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne.

Ak by ste sa chceli rozlúčiť so starou bankou veľmi rýchlo v priebehu pár dní tak nepochodíte. „Proces prenesenia bežného účtu z jednej banky do druhej trvá v priemere dlhšie ako 1 mesiac,“ informuje Frimmer. Stará banka síce zvyčajne vypracuje informáciu o platobných príkazoch do týždňa od doručenia žiadosti o presun z novej banky. Lenže stará banka zruší platobné príkazy až k poslednému dňu kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po kalendárnom mesiaci, v ktorom bola žiadosť podaná. Teda ak o presun požiadate v marci, platobné príkazy vám budú zrušené ku koncu apríla a platby v novej banke začnete vykonávať až v máji.

Fluktuácia medzi bankami však už nie je taká vysoká ako v minulosti. „V porovnaní s rokom 2010 je počet klientov, ktorí si presúvajú účty nižší,“ dodáva hovorca Slovenskej sporiteľne.

Pozrite si tiež:
Ako si zaslúžite vernostnú zľavu
Rodinné zľavy na účtoch sú napojené na vernosť
Presuny medzi účtami v jednej banke nie sú vždy zadarmo