Nulové poplatky za vklad hotovosti budú zatiaľ iba dočasne

Autor: Andrej Dorič
10.12.2012 (07:00)

Od začiatku decembra platíme v bankách o jeden poplatok menej. Ušetríme na poplatku za vklad hotovosti na vlastný účet, pretože ho banky na polroka zrušili. Zatiaľ iba dočasne. 

BANKY.sk zisťovali prečo slovenské finančné domy s touto iniciatívou prišli a čo zamýšľajú s týmto poplatkom do budúcnosti. Samotné banky veľmi o dôvodoch zrušenia poplatku za vklad na vlastný účet nechceli hovoriť. Viac informácii nám poskytla Slovenská banková asociácia (SBA), ktorá túto akciu zastrešila.

“Banky chcú aj týmto krokom pomôcť štátu bojovať proti podvodom na dani z pridanej hodnoty (DPH),” uviedla Kuhajdová hovorkyňa SBA. Dočasné odpustenie poplatku za vklad súvisí s novým zákonom o obmedzení platieb v hotovosti, ktorý bude platiť od januára 2013.

SBA preto na konci septembra vyzvala členské banky, aby vyšli v ústrety klientom a pripomienkam a nevyberali poplatky za vklad hotovosti na vlastný účet od spotrebiteľov a živnostníkov v priebehu 6 mesiacov, teda od 1. decembra 2012 do 31.mája 2013 bez zníženia počtu pobočiek, na ktorých budú prijímať vklady. „Z 29 členov SBA sa k Iniciatíve sa pridalo 13 bánk, ktoré poskytujú hotovostné platby,“ dodáva Kuhajdová.

Dôležitá je tiež informácia, že poplatok neplatia iba bežní klienti a živnostníci, firmy ho odpustený nemajú. Firmy budú platiť v jednotlivých bankách od 50 centov do 1,30 eura. Tiež poplatok na cudzí účet banky zväčša neodpustili. Ak vkladá hotovosť na účet osoba odlišná od majiteľa účtu (napríklad otec synovi) v Slovenskej sporiteľni uhradí poplatok vo výške 0,50 eur.

V J&T BANKE sa zrušenie poplatku za vklad v hotovosti vzťahuje na všetkých klientov, teda na fyzické osoby nepodnikateľov ako aj právnické osoby a fyzické osoby podnikateľov.


Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banka tiež pripomína, že odpustením poplatku ušetria klienti napríklad na tom, keď budú chcieť do banky vložiť hotovosť na kúpu auta, či rekonštrukciu nehnuteľnosti, keďže podľa nového zákona sa nebude môcť za služby a tovary nad 5 000 eur platiť v hotovosti.

Obnoví sa poplatok za vklad?

To či banky zavedú poplatok po polroku opäť je ešte predčasné predpovedať. Väčšina oslovených bánk nám o ich budúcom rozhodnutí o osude poplatku nechcela alebo ešte nevedela vyjadriť. „Dočasné nevyberanie poplatku budeme priebežne monitorovať a pristúpi k rozhodnutiu až po vyhodnotení situácie,“ informuje Walterová z VÚB banky.

Aj J&T BANKA hovorí, že o opätovnom zavedení tento poplatku, je predčasné hovoriť. "Klienti J&T BANKY využívajú hotovostné transakcie v minimálnom rozsahu, preto sme pristúpili k zrušeniu týchto poplatkov na neurčito," informuje Nikol Kubaská, PR manažérka a hovorkyňa banky. 


SBA tvrdí, že rozhodnutia o poplatkovej politike bánk patria striktne do kompetencie jednotlivých bánk.
Znova ho zaviesť však môže byť pre banky kontraproduktívne. Keď si už klienti zvyknú na neplatenie ťažko sa im bude vysvetľovať, že to znova musia robiť. Navyše niektoré banky ho môžu zrušiť nadobro a v rámci konkurenčného boja tak urobia aj iné.

Tatra banka napríklad zrušila poplatok za vklad hotovosti na účet pre bežných občanov ešte na jar v roku 2010 a nechystá sa ho obnoviť ani po polroku.. „Dôvodom bola skutočnosť, že klient pri vklade hotovosti na účet, či už svoj alebo cudzí, nemá inú alternatívu, ako je tomu napríklad pri výbere hotovosti, kde môže klient využiť alternatívu v podobe výberu z bankomatu,“ vysvetľuje Marína Smolková hovorkyňa Tatra banky.
Napokon stále hrozí, že vláda, zakáže poplatok sama zákonom ako to už sľubovala na jeseň pri príprave zákona o hotovostných platbách.

Okrem poplatku za vlastný či cudzí účet Tatra banka na pol roka zrušila aj poplatok za spracovanie mincí fyzických osôb a živnostníkov a za komisionálne spracovanie hotovosti. Tne je vo výške... „Pre banku sa síce jedná o nemalý výpadok výnosov, ale snahou banky je mať spokojných klientov,“ dodáva Smolková.



Prehľad poplatkov za vklady na účet
Banka  vklad na vlastný bežný účet  vklad na cudzí bežný účet vklad na kartový účet vklad na úverový účet vklad na term. účet
Tatra banka  0 / 1,50 eur (právnické osoby)  0 / 1,50 eur (právnické osoby) 0 eur 0 eur 0 eur
VÚB banka 0 eur 0 eur 1 euro 2,50 eur 0/ 50 centov (200 a viac mincí)
Slovenská sporiteľňa  0 eur 50 centov 0 eur  0 eur -

Výpadky príjmov

BANKY.sk zisťovali aj to, aký výpadok príjmov odhadujú banky počas nevyberania tohto poplatku. Finančné domy o konkrétnych číslach nechceli hovoriť, ale keď si pozrieme na výšku zrušených poplatkov nemusí to byť malá suma. VÚB banka napríklad vyberala za vklad na vlastný bežný účet štandardne 50 centov a za každých začatých 200 ks mincí ďalších 50 centov.

Poplatok za vklad v hotovosti J&T BANKA uplatňovala len vo vzťahu k určitým segmentom klientov a zároveň tento príjem pre banku predstavoval zanedbateľný objem výnosov. "Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa J&T BANKA pridala k iniciatíve Slovenskej bankovej asociácie," priznáva Kubaská.

Podľa SBA budú banky stáť polročné poplatkové prázdniny 15 miliónov eur.

Neprehliadnite:
Hotovostný vklad bez poplatku bude skoro v každej banke
Vláda chce zrušiť bankám poplatky za vklad
Hotovostné platby budú obmedzené



 
Foto: Ivan Sedlák