Banky začali nový rok znižovaním úrokov na „termíňákoch“

Autor: Ľudovít Petržala
10.01.2013 (16:00)

Slovenské banky vstúpili do nového roku s nižšími úrokovými sadzbami k termínovaným vkladom.  
 
Od začiatku januára dostanete menší úrok v Slovenskej sporiteľni. Zmeny sa týkali najmä účtov vedených v eurách. Pri dlhodobých viazanostiach (dva a tri roky) klesali sadzby o 0,20 až 0,30 percenta za rok a to pri všetkých vkladových pásmách. 

Slovenská sporiteľňa však niektoré sadzby aj zvyšovala, konkrétne pri devízových účtoch s krátkodobou viazanosťou (do jedného roka) a vedených v amerických dolároch a anglických librách, zvýšenia boli v priemere od 0,10% až do 0,30%. V prípade krátkodobých účtov vedených v českých korunách sa sadzby znižovali o 0,20% za rok. 

Banka znížila úroky aj pri produkte Sporenie k účtu a to o 0,5 %, ale ak si na toto sporenie uložíte mimoriadne sumu vo výške 500/10 000 eur (podľa typu účtu), je možné ju zhodnotiť o 2,6 % ročne. Aktuálne sadzby Slovenskej sporiteľne si môžete pozrieť tu. 

Od 4. januára menila svoje sadzby aj Tatra banka. Na eurových účtoch úroky klesali a to pri jedno, dvoj a trojročnej viazanosti. Zníženia boli vo výške od 0,10 do 0,25 percenta za rok. Tatra banka menila aj sadzby na devízových účtoch v českých korunách, kde teraz pri ročnej viazanosti dostanete 0,50% za rok, pri účtoch vedených v anglickej libre pri polročných viazanostiach dostanete tiež 0,50% za rok a ročné účty v švajčiarskych frankoch sú tiež úročené menej a to len 0,20% za rok. Kompletný zoznam sadzieb Tatra banky nájdete tu.

V nasledovnej tabuľke si môžete pozrieť top 5 bánk, ktoré Vám dajú najlepšie úrokové sadzby ak by ste chceli uložiť sumu 3 000 eur na dobu dvoch rokov.

Banka Úroková sadzba (% p.a.)
Poštová banka  3,30
Privatbanka 3,30
OTP banka 2,90
Prima banka  2,40/3,40*
ZUNO  2,40 
*Úrokové sadzby na TV s viazanosťou 12, 24 a 36 mesiacov sú zvýhodnené a platia pre termínované vklady otvorené po dátume zriadenia Osobného účtu/ zmeny na Osobný účet. Vklad na účet môže byť realizovaný aj v USD, CZK,GBP.


Od druhého januárového dňa dostanete menšie úroky aj vo Volksbanke. Znižovali sadzby pri účtoch v eurách a pri ročnej viazanosti klesli z 3,00% na 2,75 a pri trojročnej viazanosti dostanete tiež menšie úroky a to až o 0,40%, konkrétne len 2,60% za rok.

1. januára menila sadzby na eurových termínovaných účtoch aj VÚB banka. A znižovania pri niektorých viazanostiach boli viac ako polpercentné. Teraz najlepší úrok, ktorý by ste mohli od VÚB banky dostať vo vkladovom pásme do 30 000 eur je pri viazanosti na 42 mesiacov a to len 2,30% za rok pričom pôvodný bol 2,90%. Znižovania sa však dotkli prakticky všetkých účtov nehľadiac na viazanosti a vkladové pásmo. Úroky klesali v od 0,10% až spomínaných 0,60% za rok. Aktuálne sadzby k účtom v eurách VÚB banky nájdete tu.

Neprehliadnite:
Ako si vybrať bežný účet v banke
Banky menili úroky na hypotékach aj spotrebákoch
Porovnajte si úroky na termínovaných vkladoch
Foto: Ivan Sedlák