Ako si vybrať bežný účet v banke

Autor: Andrej Dorič
04.01.2013 (07:00)

Na začiatku roka mnohí klienti bánk bilancujú svoj vzťah s bankou a niektorí sa rozhodnú aj pre zmenu banky a založenie nového účtu. BANKY.sk vám prinášajú v novom seriály základné rady ako si vybrať účet v banke.  
 
V prvom rade si musíte sami spísať čo by ste pri účte v banke potrebovali a čo nie. Ísť sa pýtať osobne do niekoľkých bánk sa veľmi neoplatí. Jednak zabijete veľa času a jednak vám banky budú chcieť vnútiť niektorý zo svojich štandardných balíčkov k účtu. Najrýchlejší prieskum aké účty banky ponúkajú si urobíte na internete. Jedno z porovnaní nájdete aj tu. 

Účet či balík?

Najviac by vás malo zaujímať koľko budete za bežný účet či balíček mesačne platiť a čo za svoje peniaze dostanete. Balíky služieb sa pohybujú od 1,50 eura pri jednoduchších balíkoch ako je balík Výplata odPoštovej banky až po skoro 10 eur pri exkluzívnych balíkoch ako je Gold balík od UniCredit Bank. 

Bežný účet môžete mať v niektorých bankách aj zadarmo, ale pozorne si prečítajte podmienky, kedy vám banka nebude účtovať nič prípadne ako dlho. Pri účte bez balíka služieb môžete v konečnom dôsledku zaplatiť mesačne viac ako za balík, pretože tam sú spoplatnené skoro všetky operácie, ktoré urobíte navyše ako napríklad viac výberov z bankomatu či viac trvalých príkazov.

Pri výbere účtu zvážte aj svoj vek. Viaceré banky vám dajú účet bez poplatkov alebo lacnejšie a ste študent či zakladáte účet pre svoje maloleté dieťa. Dôchodcovia majú tiež v bankách pri účtoch zľavy. 

Pozor na bankomaty

Dôležité je tiež preskúmať si bankomatovú sieť vytipovanej banky a zistiť poplatky za výber z bankomatov. Ak nie ste náruživý používateľ platobnej karty pri všetkých platbách, budete hotovať vyberať najmä z bankomatu. Pri výbere z mašinky vlastnej banky vždy ušetríte. Treba sa však zistiť koľko výberov je v cene účtu a za ktoré si už zaplatíte. Online banky majú napríklad málo bankomatov, preto pri používaní ich platobných kariet v cudzích bankomatoch si priplatíte. V ZUNO banke napríklad zaplatíte za výber z cudzieho bankomatu 1,20 eur. 

Neprehliadnite:

Karty a internetbanking

Kto je fanúšikom platieb kartami, mal by si zistiť aké karty banka ponúka k bežnému účtu či balíku služieb. Jedna karta je už bežnou súčasťou účtu, ale ak by ste chceli kariet viac skontrolujete si extra poplatky za dodatočné karty. 

Ak ste zanietený používateľ internetbankingu vyberte si účet v banke, ktorá ho má prehľadný a bezpečný. Naopak, keď internet doma nemáte neplaťte zbytočne za drahší balík, ktorý vám ponúka lacné online operácie.

Úroky a úver k účtu

Pri bežnom účte nie sú úroky závratné, takže tie nebudú hrať vo výbere veľkú úlohu. Možnosť mať k bežnému účtu účet sporivý si však zvážte. Úroky sú tam vyššie. 

Tiež si zistite, či vám banka k účtu vie poskytnúť povolené prečerpanie a za akých podmienok. I keď sú pri tomto úvere úroky vysoké, v niektorých prípadoch sa zíde. 
Foto: Ivan Sedlák