Na dom za hranicami banky núkajú bezúčelový úver

Autor: Andrej Dorič
27.02.2013 (07:00)

Hypotéku na dom v zahraničí dostanete, ale s ručiť musíte tuzemskou nehnuteľnosťou.  
 
Oslovené banky zvyčajne neakceptujú zabezpečenie a finacovanie kúpy nehnuteľnosti v zahraničí,pretože preferujú ručenie tuzemským domov či iným majetkom. Napriek tomu by vedeli nášmu čitateľovi požičať. 

Tatra banka by mu ponúkla americkú hypotéku teda bezúčelový úver zabezpečený tuzemskou nehnuteľnosťou. “Úver je možné poskytnúť až do výšky 80 % z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti,” informuje Marína Smolková, hovorkyňa Tatra banky. Úrok pri tomto úvere sa v Tatra banke pohybuje od 5,35%. V iných bakách sú úroky od 3 do 6%. Všetky sadzby si môžete pozrieť tu.

Vo VÚB banke by nášmu čitateľovi odporučili tiež bezúčelovú Flexihypotéku a tiež by musel ručiť nehnuteľnosťou na Slovensku.

Pre lepšie porovnanie sme si dali naceniť bankám aj konkrétne údaje od nášho čitateľa. Ten má 27 rokov, trvalý pobyt v Slovenskej republike, prechodný vo Švajčiarsku, kde pracuje ako zamestnanec na TPP na dobu neurčitú už 2 roky. Jeho mesačný čistý prijem je okolo 3100 eur a výplata mu chodí do švajčiarskej Raiffesen bank Swiss. Je bezdetný, slobodný, bez negatívnych zápisov v registri. Výška úveru by nepresahovala 100 tisic eur a splácať by chcel 20 rokov  a mal trojročnú fixáciu úroku.

Banka ročný úrok* mesačná splátka*
OTP banka 3,55% 583 eur
Tatra banka 3,65% 587,70 eur
UniCredit Bank 4,29 % 621 eur
ČSOB 4,44 % 629,42 eur
VÚB banka 5,49% 687,33 eur

*výpočty sú len informatívne. Nie všetky parametre pri zadaní boli rovnaké.


Viac papierovačiek

Čo sa týka dokladov žiadateľ musí predložiť banke podobné doklady o príjme a o nehnuteľnosti ako pri inom úvere na bývanie. Banky chcú bežne všetky potrvrdenia o príjme a k nehnuteľnosti znalecký posudok a list vlastníctva či posledný titul nadobudnutia. Záleží od typu zakladanej nehnuteľnosti.

V Tatra banke je pri dokladovaní príjmu je predložiť potvrdenie o príjme zo závislej činnosti (na internom tlačive banky) alebo potvrdenie vydané zamestnávateľom, ktoré má náležitosti bankového tlačiva.

“Predkladané tlačivá k príjmu nesmú byť ku dňu podania žiadosti staršie ako 30 dní s príjmom potvrdeným za obdobie posledných 12 mesiacov spätne od podania žiadosti,” dodýva Smolková. Okrem toho klienti predkladajú výpis z bežného účtu s bezhotovostne poukazovanou mzdou na účet a pracovnú zmluvu. 

Niektoré banky pri dokladovaní príjmov zo zahraničia, ktoré sú vystavené v inom ako v slovenskom alebo českom jazyku je potrebné, aby si klient zabezpečil aj úradný preklad.

Neprehliadnite:
Prevzatie hypotéky môže a nemusí byť výhodné
V pobočke zahraničnej banky možno hypotéku nedostanete
Oplatí sa viac hypotéka alebo spotrebák na bývanie
Porovnajte si úroky na hypotékach
Foto: BANKY.sk