So šekom nepochodíte v každej banke

Autor: Andrej Dorič
01.03.2013 (07:00)

Nášmu čitateľovi prišiel šek na pomerne vysokú sumu v amerických dolároch. Zisťovali sme kde si ho môže dať preplatiť a kde je to najvýhodnejšie.  
 
Na Slovesnku už nie je bežné, že vám banky preplatia šek. Viaceré túto službu zrušili, pretože platby šekom u nás nemajú tradíciu ani popularitu. Tatra bankaSlovenská sporiteľňa či Prima banka už niekoľko rokov šeky nepreplácajú. 

Banky, ktoré vám šek zoberú a preplatia však majú isté obmedzenia. UniCredit Bank vám preplatí šeky na inkaso za predpokladu, že šek spĺňa všetky potrebné náležitosti. V prvom rade pri preberaní skontrolujú najmä dátum vystavenia šeku, dobu splatnosti, ktorá závisí od krajiny, kde bol šek vystavený a podpis vystaviteľa šeku. 

Vo VÚB banke vám preberú všetky typy šekov, pokiaľ splňajú náležitosti Zmenkového a šekového zákona.Šeky môžu byť vystavené na rôzne meny. “Neznamená to, že vždy je šek vyplatený v takej mene, na akú bol vystavený. V prípade, že v krajine, kde je šek splatný nemáme korešpondenta, volíme uhradiť šek v inej mene informuje Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky.

Rizikové šeky banky nepreplatia

V UniCredit bank peniaze za šek dostanete iba, ak tam máte aj účet. “Banka prepláca šeky na inkaso len v prospech účtu nášho klienta,” dodáva Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

Vo VÚB banke vám šek príjmu aj bez založenia účtu, ale len v prípade, že ste fyzická osoba. U právnickej osoby je vedenie účtu podmienkou. “Naša banka preberá všetky šeky na inkaso, pričom nie je stanovená horná hranica, na akú je šek vystavený. Nepreberáme len šeky, ktoré sú splatné v rizikových krajinách,” informuje Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky.

Poplatky za preplatenie šeku na účet
VÚB banka 1% min. 10 €, max. 70,00 €
ČSOB  1% zo sumy šeku, min. 11,00 €, max.100,00 €
UniCredit Bank 1 % zo sumy na šeku minimálne 10 eur a maximálne 100 eur
Poštová banka 1 % zo sumy na šeku min.10 €, max. 100 € + poplatky zahraničnej banke
Sberbank 1% min. 10/16,60* €, max 166 €+ poplatky zahraničnej banke
* klienti/neklienti banky


Na účet je to lacnejšie

Samozrejme, banky si za preplatenie šeku zaúčtujú aj poplatok. V UniCredit Banke zaplatíte 1 % zo sumy na šeku minimálne 10 eur a maximálne 100 eur. V prípade, že máte šek vystavený bankou, ktorá je členom UniCredit tak je poplatok troche výhodnejší- 1 % zo sumy, minimálne 3 eurá a maximálne 83 eur.

Vo VÚB banka výška poplatok za zrealizovanie šeku závisí od toho, ako bude šek vyplatený. V prípade výplaty hodnoty šeku v eurách v hotovosti je poplatok 1% minimálne 10 eur bez hornej hranice obmedzenia. Pri výplate na účet je horný strop poplatku maximálne 70 eur. 

Pri preplatení šeku sa pripravte na to, že peniaze vám banky nedajú ihneď. Lehota vyplatenia záleží aj od toho, kde je šek splatný. V UniCredit Bank to môže trvať 2 až 6 týždňov vo VÚB banke to bude trvať ešte dlhšie od 4 do 6 týždňov. 

Neprehliadnite:
Poplatky za vklad mincí na účet sú nie sú všade nulové
Banky prídu o poplatky za vedenie úverového účtu
Prevzatie hypotéky môže a nemusí byť výhodné
Foto: BANKY.sk