Úroky na hypotékach idú dole

Autor: Andrej Dorič
20.03.2013 (07:00)

Ďalšie dve banky vstupujú do konkurenčného boja o klientov lacnými hypotékami. 
 
Od polovice marca Slovenská sporiteľňa začala ponúkať v rámci akcie lacnejšie hypotéky s troj a päťročnými viazanosťami úrokov. Pri fixácii úroku na tri roky môžete dostať úver po novom už od 4,19% alebo 4,89% pričom predtým banka ponúkala najnižší úrok od 4,39% alebo od 5,09%. 

0,7% zvýhodnenie úrokovej sadzby dostanete iba ak si posielate na účet v tejto banke príjem vo výške minimálne 1,5 násobku splátky úveru (minimálne 250 eur) a úver máte poistený. Teda banke zaplatíte navyše za vedenie účtu aj za poistné. 

Pri päťročnej fixácii Sporiteľňa stlačila po novom úrok pod 4%. Hypotéku dostanete od 3,99% alebo od 4,69% z úrokov 4,69% alebo 5,39%.

Sporiteľňa podliezla pri tejto úrokovej viazanosti 4% hranicu úroku, a zaadila sa medzi  banky s najlacnejšiou hypotékou. Prehľad si pozrite tu.

Rovnako v tejto banke zlacnel aj hypotekárny úver pre mladých od ktoré sa ešte odpočítajú 3% bonifikácie. Hypotéku tak už môžete mať s úrokom od 0.99% ročne. 

Dole o percento

UniCredit Bank tiež od polovice marca skresala úroky na klasických hypotékach o jedno percento z 3,99% na 2,99%  pri trojročnej viazanosti úrokov, ale musíte si u nej úver aj poistiť.  S týmto úrokom patrí banka k najlepším na trhu.

Úrok išiel dole  zo 4,70% na 3,69% pri päťročnej fixácii. Hypotéka pre mladých pri tejto viazanosti klesla z 1,70% na 1,19%.

Pri bezúčelovej hypotéke tiež klesli úroky pri trojročnej viazanosti z 4,29% na 3,29% a pri päťročnej z 5% na 3,99%.

UniCredit Bank ponúkala do konca februára zaujímavý úrok na hypotéku 3,59 % pri dvojročnej fixácii úroku a 3,99 % pri fixácii úroku na 3 roky. Mala však podmienky, že si musíte u nej otvoriť účet a mesačne na ňho posielať 1,5 násobok úverovej splátky.

Iné banky

Prima banka všetkým klientom, ktorí si vyberú 3-ročnú fixáciu a financovanie do 80 % hodnoty nehnuteľnosti sľubuje úrokovú sadzbu 4,19 %.

mBank pri mHypotéke ponúka úrok 1,99%, ktorý je najnižší na trhu. Na to, aby ste však takúto sadzbu získali, tak hypotékou môžete financovať len 50 % kupovanej nehnuteľnosti, mať variabilnú sadzbu a poistený úver. Prehľad úrokov na hypotékach si pozrite tu.

Samozrejme treba vedieť, že akciové najnižšie sadzby nedostane každý žiadateľ o hypotéku, ale len tí bonitnejší. Bežné sadzby môžu byť vyššie o 1 až 2%. 

Neprehliadnite:
Kedy sa oplatí hypotéka pre mladých
Prenos hypotéky nie je jednoduchý ani lacný
Ďalšie zaujímavé články o hypotékach
Foto: BANKY.sk