Peniaze v hypotekárnych záložných listoch zarobia niekedy viac ako termínovaný vklad

Autor: Andrej Dorič
28.05.2013 (07:00)

Banky odporúčajú investovať do hypotekárnych záložných listov vtedy, ak sa môžete peňazí vzdať na dlhší čas a chcete dosiahnuť vyšší výnos ako na termínovaných vkladoch.  
 
Ak máte voľné finančné prostriedky, a nebudú vám chýbať na dlhšie obdobie napríklad 3 až 5 rokov,  chcete navyše dosiahnuť vyšší výnos ako je na štandardných termínovaných vkladoch a mať pravidelný ročný garantovaný výnos, skúste investovať do hypotekárnych záložných listov (HZL), radí Martin Šabo, hovorca OTP banky. 

Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky odporúča túto investíciu tomu, kto chce mať peniaze zhodnocované na viacerých miestach (diverzifikuje svoje portfólio). Ak mu jedna investícia nezarába, napríklad ako teraz termínované vklady, kde sú úroky na minime, tak ho poteší fixný výnos z HZL. 

Ako nakupovať hypotekárne záložné listy

Na to aby ste mohli investovať do HZL je potrebné, aby ste mali otvorený majetkový účet cenných papierov v centrálnom depozitári cenných papierov (CDCP) alebo u jeho členov, kde patria aj banky. 
Výška poplatkov za vedenie majetkového účtu nie je horibilná, ale ani malá. V OTP Banke napríklad pri investícii do 3 400 eur klient nezaplatí za za účet nič. Nad túto hranicou si banka vypýta 10,08 eur ročne.

Po založení účtu môžete HZL kúpiť priamo v pobočke banky alebo od obchodníkov z cennými papiermi. „Rozhodujúci dátum pre určenie kúpnej ceny je dátum úhrady. K nemu sa vypočíta celková kúpna cena HZL, ktorej súčasťou je aj alikvotný úrokový výnos počítaný od dátumu emisie k dátumu úhrady,“ vysvetľuje Šabo.

Walterová pripomína, že každý emitent ako aj obchodník s cennými papiermi má svoj sadzobník poplatkov, ktorý pri takýchto transakciách uplatňuje. Treba si ich preto porovnať, či sa vám oplatí kupovať HZL z druhej ruky alebo priamo od banky. HZL sú však v banke dostupné len občas, keďže majú zvyčajne len jednu emisia do roka.

Neprehliadnite:

Aké sú výnosy 

Ak si podržíte HZL do konca splatnosti, dostanete od banky sľúbený výnos, ktorý je zvyčajne vyšší ako pri termínovanom vklade. V prípade, že HZL predávate alebo nakupuje na trhu, zhodnotenie takejto investície závisí od aktuálnej trhovej ceny,“ dodáva hovorkyňa VÚB banky.

Napríklad na HZL, ktoré VÚB vydala v apríli je výnos vo výške 2,40 % ročne, ale musíte doň vložiť minimálne 10 tisíc eur na dobu 5 rokov. Termínovaný vklad s päťročnou viazanosťou táto banka neponúka, ale na trojročnom vklade by ste zarobili iba 1,50%. Na porovnanie J&T banka by vám za vklad 10 000 eur na 5 rokov dala 3% úrok.  Porovnanie úrokov na iných termínovaných vkladoch si môžete pozrieť tu. 

ČSOB banka ponúkla v marci HZL v hodnote tiež 10 tisíc eur na dobu 4 rokov s úrokom iba 1,60% ročne. Na trojročnom termínovanom vklade v ČSOB by ste zarobili iba 1,30%.

Na druhej strane HZL sú skôr medzistupňom k investovaniu v podielových fondoch, v porovnaní s nimi predstavujú konzervatívnejší investičný nástroj a zvyčajne majú aj nižší výnos.
Foto: BANKY.sk