Banky ponúkajú pri hypotékach najmä bezplatné predčasné splátky

Autor: Andrej Dorič
15.11.2013 (07:00)

Banky na Slovensku vám umožnia skôr splácať úvery na bývanie bez poplatku, poradia online a zafixujú úrok do budúcnosti.  
 
BANKY.sk zisťovali aké výnimočné služby okrem bežných akciových zliav k hypotékam banky na Slovensku ponúkajú. Zistili sme, že veľké rozdiely v službách nie sú. Banky sa zameriavajú na bezplatné mimoriadne splátky, na online poradenstvo či na fixné úroky.

Fixný úrok v predstihu


V čase, keď sú úroky na hypotékach na veľmi nízkej úrovni sa hodí zaujímavá ponuka Sberbank, kde si môžete dohodnúť úroku dnes a bude vám platiť ešte 1,5 roka neskôr, keď sa rozhodnete pre úver. Výhodné je to vtedy, ak musíte čakať na splatenie starej hypotéky na výročie fixácie dlhší čas. 

Online poradenstvo


Tatra banka ponúka hypotéku s online videokonzultáciou s hypotekárnym špecialistom. Máte tak možnosť si prejsť podmienky svojho úveru z pohodlia svojho domova a do pobočky už len prídete podať žiadosť. 

„Podľa reakcií klientov môžeme povedať, že túto inováciu skutočne oceňujú. Veľa pozitívnych ohlasov je nielen zo slovenských miest, ale aj zo zahraničia,“ tvrdí Marína Masárová, hovorkyňa Tatra banky.

Odporucame

Mimoriadne splátky


Niekoľko bánk uviedlo ako výhodu bezplatné mimoriadne splátky úveru na bývanie. Bežne za predčasné splatenie mimo výročia fixácie platíte od 2% do 5% z mimoriadnej splátky a poplatky sa tak šplhajú od stoviek do tisícok eur. 

ČSOB vám bezplatne mimoriadne splátky až do výšky 1,5% zo zostávajúcej istiny každý mesiac cez smartbanking. Každý rok táto banka umožní splatiť 20% z úveru. Rovnaké percento umožňuje splatiť ročne aj Sberbank.

Jednoduché mimoriadne splátky cez internet banking ponúka aj online mBank. Výhoda tohto splácania je podľa Mateja Kubinca, hovorcu mBanky, že úver môžete predčasne splácať kedykoľvek a v akejkoľvek výške od 0 do 99,9%. „Zákazníci si môžu poslať aj jedno euro a často to využívajú ,”dodáva Kubinec. 

Ostatné banky na Slovensku ponúkajú predčasne bez poplatku splatiť buď 5% alebo 20% zo sumy úveru, pričom majú určené minimálne sumy, ktoré musíte zaplatiť. 

Vo VÚB banke je táto služba je k dispozícii každému bez rozdielu, pričom nezvyšuje úrokovú sadzbu a ani nie je viazaná na využívanie akejkoľvek ďalšej služby banky.

Extra služby pri hypotékach

Banka Fixný úrok v predstihu
Online poradenstvo
Mimoriadne splátky
Rovnaké úroky
Odklad splátok
CSOB  nie  nie áno  nie  nie
mBank  nie  nie áno  nie  nie
OTP banka  nie  nie áno  nie  nie
PB  nie  nie  nie  nie áno
Prima banka  nie  nie  nie áno  nie
Sberbank  áno  nie áno  nie  nie
SLSP_nove  nie  nie  nie  nie áno
Tatra banka  nie  áno  áno  nie  nie
 UCB  nie  nie  nie  nie  áno
VUB  nie  nie  áno  nie  nie

Rovnaké úroky

Prima banka ponúka jednotnú úroková sadzba pre všetkých klientov bez dodatočných podmienok na využívanie ďalších bankových služieb. 

Rovnakú službu ponúka aj UniCredit Bank, bez ohľadu na bonitu a ratingové hodnotenie klienta. „Tento prístup sa nám osvedčil už v minulosti. Klienti oceňujú jednoduché a zrozumiteľné podmienky pri poskytovaní úverov,“ dodáva Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. 

Na druhej strane, bonitnejší klienti asi nebudú z tejto služby nadšení, keďže by mohli mať úrok lepší.

Postupné splácanie aj čerpanie


Slovenská sporiteľňa umožňuje klientom aj progresívne splácanie hypotéky. To ocenia najmä mladí ľudia, ktorí si zo začiatku nemôžu dovoliť vyššie splátky. 

„Pri progresívnom splácaní sa výška splátky s dobou splácania úveru zvyšuje, štandardne sa stanovuje na obdobie jedného roka, po uplynutí ktorého sa na ďalší rok zvýši o koeficient rastu. Pri progresívnom splácaní úveru sa uplatňujú rovnaké úrokové sadzby ako pri bežnom splácaní,“ vysvetľuje Ján Ondráš, vedúci oddelenia retailových úverov Slovenskej sporiteľne.

Táto banka ponúka aj postupné čerpanie úveru na bývanie. To ocenia tí, ktorí stavajú dom a nepotrebujú celú sumy úveru naraz.

„Vďaka tomuto spôsobu financovania je možné začať stavať aj bez vlastnej hotovosti. Podmienkou je, že v každom momente čerpania úveru ho klient zabezpečí nehnuteľnosťou v hodnote čerpaného úveru. Zo začiatku to môže byť napríklad pozemok, prípadne iná nehnuteľnosť, neskôr aj rozostavaný dom,“ dodáva Ondráš. 

Pri tomto spôsobe čerpania si treba dávať pozor na poplatky, ktoré sú spojené s každým čerpaním úveru.Pohybujú sa v desiatkach eur.

Podobnú službu s odkladom splácania hypotéky má aj Poštová banka. Tá ponúka možnosť požiadať raz v priebehu splácania o zníženú splátku úveru až o 30 % na 18 mesiacov. 

„Štandardne túto službu klienti využívajú na prvých 18 mesiacov splácania úveru,“ informuje Naďa Urbanová, hovorkyňa Poštovej banky. Výhodou odkladu je možnosť znížiť si splátky v čase, keď máte iné zásadnejšie výdavky napríklad na zariadenie bytu. Nevýhodou je to, že odložené splátky budete musieť v budúcnosti splatiť. 
Foto: Ivan Sedlák