Pri refinancovaní spotrebného úveru nejde iba o nižší úrok

Autor: Andrej Dorič
18.03.2014 (07:00)

Ak chcete preniesť úver do inej banky, pýtajte sa aj na dobu splatnosti, výšku mesačnej splátky a celkové preplatenie úveru.  

Na BANKY.sk sa obrátila čitateľka, ktorá si pred polrokom zobrala flexipôžičku vo výške 6500 eur vo VÚB banke s úrokom 12,1 % ročne na 10 rokov a mesačnými splátkami 103 eur. Teraz by rada tento úver  prefinancovala, pretože sa jej zdá nevýhodný. Príjem jej domácnosti je okolo 1100 eur a má tri deti.

Zisťovali sme u niektorých bánk, ktoré majú nižšie úroky, či by jej dali výhodnejšiu ponuku.

Zuno banka by vedela čitateľke ponúknuť úrok 9,9% ročne, lenže mesačnú splátku by mala čitateľka vyššiu 116,90 eur. V Zuno je možné nastaviť maximálnu dobu splatnosti na 72 mesiacov teda na 6 rokov. 

„Aj keď je mesačná splátka vyššia oproti pôvodnej, klientka celkovo ušetrí 2299,20 eur vďaka kratšej dobe splácania,“ vysvetľuje Mária Kecsöová, hovorkyňa Zuno. Celkovo by naša čitateľka zaplatila za úver v hodnote 6 327,51 eur (keďže už pol roka úver spláca) na konci 8416,80 eur. 

TIP:

ZUNO-byvanie-rekl-pasik

Zuno banka by však vyžadovala tieto podmienky refinancovania: 
  • Klientka musí mať založený u nej bežný účet
  • Príjem minimálne 250 eur
  • Nemeškať so splátkou viac než 90 dní
  • Úver bol poskytnutý minimálne pred troma mesiacmi
Kecsöová pripomína, že z bežného účtu by mala odchádzať mesačná splátka pôžičky inkasným spôsobom a vedenie účtu je bezplatné. V tejto online banke by čitateľka neplatila ani žiadne poplatky za poskytnutie pôžičky. 

Naša čitateľka by spĺňala všetky predpoklady na refinancovanie starého úveru. Mala by sa však rozhodnúť, či by chcela platiť vyššiu mesačnú splátku. Ak jej išlo o jej zníženie tento úver by pre ňu nebol vhodný. Ak chce ušetriť na úroku a menej celkovo preplatiť úver, tak sa prenos oplatí.

ZUNO-ucet-0eur-rekl-pasik

Aj Tatra banka by vedela požičať klientke 6500 eur lacnejšie za úrok 10,9%, ale keďže spotrebné úvery na 10 rokov neposkytuje, doba splatnosti by bola kratšia -72 mesiacov a mesačná splátka vyššia ako má klientka teraz a to 123,89 eur. Aj v Tatra banke by čitateľka ušetrila na poplatku za poskytnutie úveru, keďže ho banka teraz odpúšťa.

“Klienta posudzujeme komplexne. Výsledná úroková sadzba je odvodená od viacerých faktorov, ako bonita klienta, splatnosť, úver či požadovaná výška,“ vysvetľuje Marína Masárová, hovorkyňa Tatra banky. 

Neprehliadnite

Nižšia splátka od Sberbank


Najlepšie by naša čitateľka obišla v Sberbank, kde by mohla získať bezúčelový spotrebný úvermojaPôžička. Úrok by bol od 7,5% ročne, pričom splatnosť by zostala na 10 rokov pri výške úveru 6500 eur by mesačná splátka bola len od 77,16 eur. Na druhej strane čitateľka by platila úver o 4 roky dlhšie takže by ho viac preplatila ako pri ponuke od Zuno banky. Celkovo by zaplatila od 9670 eur. 

„Záväznú ponuku je možné urobiť až po internom vyhodnotení a schválení konkrétneho klienta,“ dodáva Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank. Aj táto banka ponúka aktuálne tento úver bez poplatku za poskytnutie.

Ešte lepšiu sadzbu by mohla naša čitateľka získať, ak by splácala starý úver dlhšie ako rok. Vtedy by jej Sberbank odporúčila refinančný spotrebný úver. „Pri tomto úvere by mohla dostať úrokovú sadzbu už od 7,0% ročne v závislosti od výsledného vyhodnotenia,“ informuje Chmelová. Mesačná splátka by v tomto prípade bola iba 75,47 eur. Takže sa oplatí zvážiť či nesplácať úver ešte pol roka a až potom ho refinancovať.

Banky si už nemôžu účtovať poplatok za vedenie úverového účtu a žiadne poplatky nie sú ani pri jeho predčasnom splatení, ale len pri úveroch do 10 000 eur, čo je väčšina. Pri refinancovaní úveru si dajte tiež pozor aj na poplatky za zmenu zmluvných podmienok na starom úvere.

Na záver môžeme zhrnúť, že pokiaľ čitateľka chce mať nižšiu splátku ako doteraz, oplatí sa jej uver zo Sberbank, ktorý bude splácat dlhšie a celkovo úver viac preplatí.

V prípade, ak chce získať maximálnu úsporu i za cenu toho, že jej mesačná splátka bude o pár eur vyššia ako doteraz, oplati sa jej úver od  Zuno banky, ktorý bude splácať kratšie a preplatí ho menej. 
Foto: BANKY.sk