Chcete začať sporiť? Ponuka bánk je viac než pestrá

Autor: Martin Piteľ
16.06.2015 (14:00)

Ak plánujete v najbližšej dobe vložiť svoje úspory do banky, zbystrite pozornosť. Zisťovali sme totiž, aké aktuálne formy sporenia a termínovaných vkladov ponúkajú jednotlivé slovenské banky.
Možno aj vy uvažujete nad tým, že svoje nasporené peniaze už viac nebudete odkladať doma, ale využijete niektorý zo sporiacich produktov našich bánk. Ak sa pohrávate s touto myšlienkou, určite vás zaujíma, aké sporiace účty a termínované vklady sú aktuálne v ponuke. My sme pre vás pripravili malý prehľad.

Sporiace účty

Jednou z foriem ako zhodnotiť svoje peniaze v banke, je využitie sporiaceho účtu, ktorý je primárne určený na pravidelné sporenie. Oproti termínovanému vkladu si z neho môžete flexibilnejšie vyberať peniaze, keďže väčšina bánk si neúčtuje poplatok za predčasný výber. Tento druh sporenia nechýba v ponuke takmer žiadnej slovenskej banky.

Prima Banka ponúka klientom produkt s názvom Sporenie, ktoré okrem možnosti pravidelne si sporiť, poskytuje klientom úrok 5,0 % ročne, garantovaný počas celej doby sporenia. Okrem toho má banka v portfóliu aj výhodnejšie druhy sporení pre špecifické skupiny, akými sú napríklad deti (Sporenie k Detskému účtu – úrok 5,0 %) či študenti (Sporenie k Študentské účtu – úrok 5,0 %).

Opýtajte sa na čokoľvek v našej Poradni o sporení a investovaní


Práve sporiaci účet je podľa štatistík ČSOB najobľúbenejším druhom sporenia klientov tejto banky. „Za posledné 2 roky narástli úspory na sporiacich účtoch o 29 percent.  Najviac odporúčame Sporiaci účet Depozit, ktorý v sebe spája nielen výhodné úročenie nasporených prostriedkov, ale je zároveň aj flexibilný. Stačí, ak si klienti jednorazovo alebo aj postupne vkladajú peniaze a k dispozícii ich majú po uplynutí 35-dňovej výpovednej lehoty. V prípade akútnej potreby sa dajú nasporené prostriedky uvoľniť okamžite raz do mesiaca až do výšky 25% zo zostatku bez poplatku,“ povedala Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny. Pri spomínanom Sporiacom účte Depozit ponúka banka úrok 0,90 %, ak máte súčasne zavedený aj účet Pohoda alebo Extra pohoda aktívne.

Fio banka
ponúka sporiaci účet Fio konto, ktorý je možné viesť v eurách alebo českých korunách. „Ide o špeciálny sporiaci účet bez výpovednej lehoty s vyšším úročením než má bežný účet. Finančné prostriedky z tohto účtu môže klient previesť len na jeden externý účet (teda účet vedený mimo Fio banku), ktorý možno elektronicky zdarma meniť,“ vysvetlil Zdeněk Kovář, hovorca Fio banky. Aktuálna ročná úroková sadzba Fio konta v eurách je 0,30 %.

Sporiaci účet má v balíku služieb aj Sberbank. „Sporiteľ môže u nás získať úrok až 1,50 % p.a., ak si v daný mesiac zo sporiaceho účtu nič nevyberie a vloží naň aspoň 20 eur. Na sporiacom účte nie sú žiadne sankcie za výbery,“ spresnila Ľubomíra Chmelová, manažérka firemnej komunikácie Sberbank.

Sporiaci účet si môžete otvoriť aj v mBank. „V súčasnosti ponúkame sporiaci účet eMax Plus s aktuálnym úročením 1 % p. a. a špeciálny spôsob sporenia malých súm pri každej platbe s úrokom 1,4 % p.a. pod názvom mSporenie. Aktuálnou novinkou pre nových zákazníkov je bežný účet mKonto s atraktívnym úročením 2 % p.a. počas prvých šiestich mesiacov,“ uviedol Tomáš Palovský, hovorca mBank.

Termínované vklady

Ďalšou formou zhodnotenia vašich peňazí sú termínované vklady, ktoré sa vám oplatí využiť v prípade, že už máte našetrenú väčšiu sumu peňazí a nepotrebujete ich ihneď. Úrokové sadzby sú zvyčajne vyššie ako pri sporiacich účtoch a ani tento typ sporenia nechýba v portfóliu bánk.

Neprehliadnite
V Poštovej banke si môžete zriadiť termínovaný vklad rýchlo a jednoducho. „V súčasnosti majú klienti na výber v domácej mene termínované vklady s viazanosťou na 12, 24 a 48 mesiacov. Zriadenie vkladu a vedenie termínovaného účtu je bezplatné a výhodný úrok na termínovanom vklade je garantovaný počas celej doby viazanosti vkladu,“ informovala Anna Tkáčová, hovorkyňa Poštovej banky. Úroková sadzba pri viazanosti na 12 mesiacov je 1,2 %.

Termínovaný vklad si môžete zaobstarať aj v Prima banke. „Na termínovaných vkladoch našim klientom s Osobným účtom ponúkame o 1 % vyššie úrokové sadzby. Klienti s Osobným účtom tak môžu získať na termínovaných vkladoch s viazanosťou 12, 24 a 36 mesiacov úrokovú sadzbu 2,0 %, garantovanú počas celej doby viazanosti,“ uviedla Eva Čonková, riaditeľka marketingu a komunikácie. Úroková sadzba pri viazanosti na 12 mesiacov je bez Osobného účtu 1,0 %, s Osobným účtom 2,0 %.

Aj v Tatra banke si môžete otvoriť termínovaný vklad. V aktuálnej ponuke banky máte na výber z vkladov s viazanosťou od 1 mesiaca až po 3 roky. Úroková sadzba pri viazanosti na 12 mesiacov je 0,30 %.

S rovnakou dobou viazanosti ponúka termínované vklady aj ČSOB. Úroková sadzba pri viazanosti na 12 mesiacov je 0,40 %.

Fio banka ponúka termínovaný vklad s obnovou, ktorého zriadenie i vedenie je bezplatné. Úroková sadzba pri viazanosti na 12 mesiacov je 0,75 %.

Termínované vklady má v ponuke aj Sberbank. Klienti si môžu vybrať vklady s viazanosťou od jedného až do 12 mesiacov. Pri produkte môjŠTEDRÝvklad s viazanosťou 9+9 mesiacov ponúka banka úrok 3 % za celé toto obdobie.

Vkladné knižky

Treťou formou sporenia sú vkladné knižky. Väčšina bánk ich už však nemá v ponuke, keďže záujem o ne každým rokom klesá. Aj napriek tomuto faktu ich však Sberbank i Poštová banka stále majú v balíku služieb.

 

Foto: redakcia