Čo zvažovať pri výbere investičného produktu?

Autor: Jozef Ryník
22.06.2015 (14:20)

Pri výbere investičného produktu zvažujte, ako súrne peniaze potrebujete, časový horizont, výnos a riziko.
Predtým, ako svoje peniaze niekam investujete, mali by ste si zvážiť, či ich nepotrebujete na bežný život. Investovanie je totiž riziková záležitosť a mali by ste mať rezervu pre prípad, že by vám obchod nevyšiel. Ak máte naozaj voľné peniaze, môžete sa pustiť do výberu produktu.

V prvom rade, pri rozhodovaní kam investovať sa zbytočne neponáhľajte a nechajte si poradiť. Ak ste si nie istý, kam vložiť peniaze, obráťte sa na finančného poradcu – pozor však na tých neserióznych. Tí Vám väčšinou sľubujú vysoké zisky, v krátkom čase a pri malom riziku.

Dobrá investičná príležitosť sa nehľadá ľahko. Zvyčajne platí, že vyššie riziko prináša aj vyšší výnos. Ak chcete svoju investíciu chrániť a riziko eliminovať, váš výnos bude nižší.

Ak sa požiadate o pomoc vašu banku, poradia vám síce odborne, no investičné možnosti ponúknu len zo svojho portfólia. Málokedy banka investuje aj mimo svojich zabehaných investičných chodníčkov. Odvážnejšie sú privátne banky, ktoré ponúkajú otvorenú architektúru produktov, tam však zase potrebujete vyšší vstupný kapitál.

Neprehliadnite

Likvidita a benefity

Výhodou investovania cez banku je jeho dostupnosť. Vo väčšine bánk môžete  investovať už od niekoľko stoviek eur, ale zvyčajne sa kvôli poplatkom oplatí začať s tísickami eur.

Pri investovaní by ste si mali dávať pozor tiež na dostupnosť investovaných prostriedkov (likviditu) počas trvania investície. Hoci investovanie je zvyčajne dlhodobý proces, je dobré zabezpečiť si flexibilný prístup k aspoň časti svojich peňazí – a vyhnúť sa vysokým sankčným poplatkom za predčasné vycúvanie z investovania.

Pri investovaní sa pýtajte banky na benefity, ktoré ako investor môžete získať na iných bankových produktoch, ako je napríklad účet či úver. Viaceré banky v rámci vernostných programov ponúkajú vedenie účtu bez poplatkov alebo úver s nižším úrokom, ak u nich investujete istý obnos peňazí.

Odborníci tiež radia, aby ste svoju investíciu rozložili (diverzifikovali) do viacerých produktov a zvýšili si tak šancu na úspech. Vsádzať len na jednu kartu sa nemusí vždy oplatiť. Preto je rozumné časť peňazí dať do nízko-rizikových podielových fondov, za časť si kúpiť akcie a niečo vložiť aj do zlata.



Foto: redakcia