Skryté poplatky pri kreditke

Autor: Mário Skyba
03.12.2015 (10:00)

Banky v rámci online trendov v bankovníctve ponúkajú aj prevody peňazí medzi kreditnou kartou a bežným účtom. Lenže za túto online transakciu si niektoré vypýtajú poplatok. Prečo banky spoplatňujú internetové prevody?

Poplatok za elektronický prevod z vášho účtu ku kreditnej karte nie je malý. Napríklad v ČSOB zaplatíte 2% z prevádzanej sumy. Teda ak si chcete previesť na svoj účet 100 eur, bude vás táto online transakcia stáť 2 eurá. Tatra banka zvolila fixný poplatok za túto transakciu vo výške 1 euro. Slovenská sporiteľňa v súčasnosti neponúka online prevod z kreditnej karty na vlastný účet. Ak to urobíte na pobočke, zaplatíte poplatok až 5 eur.

„Dôvodom spoplatnenia je čerpanie úverového limitu a náklady s ním spojené,“ vysvetľuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Ako sa rátajú úroky na kreditke

Pri úvere z kreditky si dajte pozor tiež na to, kedy splácate požičanú sumu. Keď splatíte úver na kreditke v požadovanom termíne, ale nepošlete banke celú sumu, tak vám banky vyrubia úrok z nesplatenej čiastky.

V Slovenskej sporiteľni vám zúročia nesplatenú sumu odo dňa čiastočného splatenia vo výške nesplatenej sumy až do dňa úplného splatenia. „Banka neúročí bezhotovostné transakcie, ktoré boli do dňa splatnosti úplne splatené,“ dodáva Marta Cesnaková hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.

Ak sa v deň splátky neuhradí celá sumu v ČSOB, tá vám začne úrok počítať prvým dňom zaúčtovania transakcie. Táto banka účtuje úrok podľa skutočne čerpanej sumy a skutočného počtu dní čerpania.

Spotrebné úvery a pôžičky - ako si vybrať?

Nesplácať kreditku sa neoplatí

V prípade, keď v mesiaci nesplatíte z kreditného úveru nič, teda ani povinnú minimálnu splátku, banky vám k bežnému úroku, ktorý je dosť vysoký a dosahuje skoro 20%, pripočítajú aj  úrok z omeškania, ktorý sa počíta tak, že sa pridá 5% k štandardnému úroku. „Sankčný úrok nabieha denne a neúčtuje sa na ťarchu úverového účtu,“ dodáva Eliášová.

Tatra banka v prípade, že v danom mesiaci neuhradíte nič, vám bude počítať štandardný úrok z celej dlžnej sumy a sankčný úrok z neuhradenej minimálnej splátky.

„Ak je klient v omeškaní so splatením minimálnej splátky alebo jej časti za predchádzajúci mesiac, banka v nasledujúcom období navýši minimálnu splátku o omeškanú časť minimálnej splátky za predchádzajúci mesiac,“ dodáva za Slovenskú sporiteľňu Cesnaková.

Bezúročné obdobie sa počíta v ČSOB odo dňa zúčtovania transakcie po deň splatnosti. Tatra banka počíta bezúročné obdobie sa od prvého dňa v mesiaci až do dátumu splatnosti v nasledujúcom mesiaci. Uhrádzať sumy na kreditnú kartu môžete kedykoľvek v mesiaci a bez poplatku.

Neprehliadnite Aby ste si lepšie vedeli predstaviť, koľko za úver na kreditke zaplatíte, namodelovali sme dva príklady:

1. Klient má kreditku s úverovým rámcom 3000 eur a bezúročné obdobie 45 dní. Kreditkou zaplatil 400 eur a do dátumu splatnosti nezaplatil ani minimálnu splátku. O tri dni (po dátume splatnosti) naraz uhradil celú dlžnú sumu 400 eur. Aký bude platiť úrok?
  • ČSOB: štandardná úroková sadzba vo výške 19,5% ročne, čo je v prepočte 6,76 eur (vrátane sankčného úroku 0,04 eur)
     
  • Tatra banka: štandardný úrok vo výške 18,8% ročne (teda 7,73 eur) a sankčný úrok vo výške 23,85% ročne (teda 0,01 eur)
     
  • Slovenská sporiteľňa: klient zaplatí štandardný úrok za 48 dní, úročená bude suma 400 eur úrokovou sadzbou 19,5% (teda 7,8 eur) a navyše úrok z omeškania 24,5% zo sumy 20 eur za 3 dni (0,04 eur)

2. Klient zaplatil minimálnu splátku a zvyšok doplatil až o 30 dní. Aký bude platiť úrok?
  • ČSOB: 6,72 eur
  • Tatra banka: štandardný úrok, v tomto prípade teda 10,28 eur
  • Slovenská sporiteľňa: štandardný úrok vo výške 19,5% zo sumy 400 eur za 45 dní (9,62 eur), a zo sumy 380 eur za 30 dní (6,09 eur)
Foto: redakcia