Čo mi dá poistenie si pôžičky? Toto majte na pamäti, keď sa budete rozhodovať

Autor: Katarína Macková
19.01.2016 (15:20)

Poznáte to. V živote väčšiny ľudí príde okamih, keď z nejakého dôvodu potrebujú úver. Vziať si ho, či nevziať? Ak máme relevantný dôvod a dokážeme ho pravidelne splácať, je to určite dobrý prostriedok na to, aby sme si mohli zafinancovať to, čo momentálne potrebujeme. Dnes sa však pozrieme na to, prečo je dobré si ho poistiť.

Poistenie schopnosti splácať úver poskytuje klientovi ochranu v prípade nepredvídateľných a nepriaznivých životných situácií. Tu môžeme zaradiť napríklad úmrtie, trvalú invaliditu, práceneschopnosť či stratu zamestnania. „Klient tak pociťuje väčšiu istotu, že v prípade spomínaných situácií bude vedieť splatiť alebo splácať úver,“ vysvetľuje Jakub Mendel, hovorca Sberbank Slovensko. „ Proces poskytnutia je úplne jednoduchý, klient k poisteniu nemusí nič dokladovať, poistenie môže uzatvoriť priamo s poskytnutím úveru,“ tvrdí Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB. „Klient musí splniť podmienky definované v poistných podmienkach a akceptujeme jeho vyhlásenie, že podmienky spĺňa,“ objasňuje Ľuboslava Šillerová, PR špecialistka Prima banky.

Čo vás zaujímalo v našich poradniach?


Poistenie k úveru je podľa Marty Cesnakovej, hovorkyne Slovenskej sporiteľne, dobrovoľné. Odporúčajú ho však všetkým klientom. „Záujem o poistenie úverov neustále rastie. Klienti chcú chrániť seba a svoju rodinu pred problémami so splácaním úveru pri vzniku nepredvídaných udalostí,“ tvrdí s tým, že dĺžka trvania poistenia je vždy zhodná s lehotou splatnosti úveru. Za poistenie k úveru platí klient mesačne poplatok za poistenie.

Výhodou poistenia úveru je teda jednoznačne istota a bezpečie pri prípadnom výpadku pravidelných príjmov – aj keď si možno väčšina ľudí na prvý pohľad myslí, že sa ich to netýka, opak je pravdou. „Klient môže o poistenie požiadať priamo v rámci žiadosti o pôžičku alebo kedykoľvek neskôr počas splácania pôžičky vo svojom internet bankingu,“ hovorí Tomáš Palovský, PR manažér mBank. „K dispozícii sú základný, rozšírený a komplexný súbor poistenia, ktoré kryjú pracovnú neschopnosť, stratu zamestnania, trvalú invaliditu a úmrtie. Klient k zriadeniu poistenia nedokladá žiadne dokumenty.“
Neprehliadnite Cena poistenia môže byť rôzna a líši sa najmä v závislosti od toho, či si chceme poistiť spotrebný úver alebo hypotéku. Jej predmetom totiž býva výrazne vyššia suma, ktorá sa spláca dlhé roky. Pri spotrebnom úvere vyjde poistenie mesačne na pár eur, ale pri hypotéke na niekoľko desiatok eur v závislosti od výšky požičanej sumy.

Aké sú podmienky prijatia do poistenia?

Podľa Zuzany Povodovej z Tatra banky sú to tieto:
  • trvalý alebo obvyklý pobyt na území Slovenskej republiky
  • ak má k dátumu uzavretia poistnej zmluvy priznanú invaliditu, tak sa naňho nevzťahuje poistenie úplnej invalidity
     
  • v prípade, že si dojednáva aj poistenie pracovnej neschopnosti a straty zamestnania, tak musia byť naviac splnené aj nasledovné podmienky: ku dňu uzavretia poistnej zmluvy nie je práceneschopný, nepoberá invalidný dôchodok, netrpí epilepsiou, nie je infikovaný HIV, je povinným alebo dobrovoľným platiteľom základného sociálneho poistenia, je zamestnaný na dobu neurčitú a u toho istého zamestnávateľa nepretržite po dobu minimálne 6 mesiacov pred dňom uzavretia poistnej zmluvy
     
  • klient nemusí doložiť žiadne doklady. Až pri poistnej udalosti sa preveruje, či boli splnené podmienky pri dojednaní zmluvy. 

Rátajte s ochrannými limitmi

Limity a čakacie lehoty sú samozrejmosťou, s ktorou musíte rátať - banky a poisťovne ich uplatňujú pri vyplácaní poistného krytia. Napríklad pri nezamestnanosti vám poisťovňa bude vyplácať peniaze až po troch mesiacoch od uzavretia poistenia. Je to pochopiteľné – bránia sa tak proti špekulantom. Tí napríklad môžu rátať so svojím prepustením z práce a toto by bol pre nich vhodný spôsob, ako si ochrániť príjem. Poisťovne sa chránia aj proti krátkodobej nezamestnanosti a pozor treba dať aj pri poistnom v prípade práceneschopnosti – poistné sa vypláca maximálne rok.


Čo si možno dať poistiť:

  • úmrtie
  • trvalú invaliditu
  • práceneschopnosť
  • stratu zamestnania

Čo ovplyvňuje výšku poistky:

  • výška úveru (poistenie spotrebného úveru je napríklad lacnejšie ako poistenie hypotéky)
  • doba splácania úveru
  • vek poisteného (v prípade hypotéky)
  • typ úveru
  • riziká, ktoré chce klient pokryť (čím viac rizík, tým je poistenie drahšie)
Foto: redakcia