Požiadali ste o úver s nereálnou výškou. Uškodí vám to?

Autor: Katarína Macková
21.04.2016 (10:00)

Odpoveď, či nežiadame priveľa, dajú samotné banky. Tie vypočítajú, koľko môžeme čerpať na základe našich príjmov.

Čo robiť, ak nemáte istotu, či so žiadosťou o úver vôbec uspejete? „Riešenie je jednoduché, za opýtanie nič nedám. Takže treba osloviť banky, prípadne nebankové spoločnosti a vyžiadať si ponuky,“ radí Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný kompas. „Vôbec neznamená, že ak nepochodím v jednej banke, nemôžem uspieť v inej,“ dodáva. „Ak má klient dobrú platobnú disciplínu a pravidelný príjem, tak úver dostane. Potom už len od výšky príjmu závisí, do akej výšky mu ho banka ponúkne,“ tvrdí Peter Világi, senior analytik spoločností Fincentrum. Všetko je teda o vašej doterajšej finančnej zodpovednosti a úsilí, ktoré venujete skúmaniu možností, ktoré vám finančné inštitúcie ponúknu.

Pošlite svoju otázku do poradne o spotrebných úveroch a refinancovaní

Ako zistiť, či žiadate o primeraný úver

Objasniť si, či je vaša predstava reálna, už dnes nie je problém. „V rámci žiadosti už pobočky bánk aj finanční sprostredkovatelia dokážu vypracovať prvotný prepočet, v rámci ktorého vedia klienta usmerniť pri reálnej výške úveru, o ktorú môže žiadať,“ vysvetľuje Világi. Dodáva však, že ani žiadosť o príliš vysokú pôžičku klienta nijako nediskvalifikuje. „Po zadaní žiadosti do systému ide spis na rizikové oddelenie banky, kde prípad vyhodnotia a vrátia informáciu na pobočku s maximálnou výškou úveru, ktorú žiadateľ môže dostať,“ vysvetľuje priebeh tohto procesu s tým, že do istej miery si klient môže skomplikovať situáciu, ak podá žiadosti o pôžičku vo viacerých bankách naraz. „Banky totiž zadané žiadosti vidia v úverovom registri a automaticky takúto informáciu vyhodnocujú tak, že žiadateľ chce čerpať pôžičky aj v iných bankách súčasne. Ak na to nemá dostatočný príjem, tak môže dôjsť k zamietnutiu úveru,“ varuje Világi. Aj takáto situácia sa však dá podľa neho vyriešiť. „Prinajhoršom bude klient musieť obehnúť ostatné banky a vyžiadať si od nich potvrdenie, že úver čerpať nebude.“

Odpoveď na to, či nežiadame priveľa, teda dajú samotné banky, ktoré vypočítajú, koľko môžeme čerpať na základe našich príjmov. „Pokiaľ chceme vyššiu sumu, môžeme predĺžiť celkovú splatnosť, čím sa zníži mesačná splátka, alebo doplniť do úverovej zmluvy ručiteľa,“ vysvetľuje Ovčarik s tým, že tu už ide o konkrétne situácie, ktoré je lepšie konzultovať priamo v banke.

Neprehliadnite

Čo ide do úverového registra

  • informácia o skutočne splácanom úvere
  • informácia o žiadosti o úver

Ak žiadame o úver, ktorý vzhľadom na príjmy nemáme šancu dostať

  • banky na žiadosť nepozerajú tak, akoby išlo o čerpaný úver
  • táto informácia je dôležitá z toho pohľadu, či klient nemá v jednom momente podaných viacero žiadostí súčasne
  • keď si žiadame len o ponuku financovania bez podania žiadosti o úver, informácia do úverového registra neodchádza

Ako zistiť, či žiadate o primeraný úver

  • v rámci žiadosti pobočky bánk aj finanční sprostredkovatelia dokážu vypracovať prvotný prepočet
  • v rámci tohto prepočtu vedia klienta usmerniť pri reálnej výške úveru, o ktorú môže žiadať


     
Foto: redakcia