Kryptomeny - ako ich zneužívajú kyberzločinci

27.04.2018 (10:30)

Spamu medziročne ubudlo, ale je cielenejší a účinnejší. Na rozosielanie podvodných e-mailov využívajú kyberzločinci často aktuálne dianie. V roku 2017 tak napríklad v mnohých prípadoch zneužívali popularitu futbalu najmä v súvislosti s FIFA 2018, ako aj rastúci záujem o kryptomeny, špeciálne Bitcoin.


Metódy spammerov sú pri dosahovaní ich cieľov čoraz efektívnejšie. Pozorne sledujú aktuálne dianie, ktoré sa snažia využiť čo najviac vo svoj prospech. Používateľom rozosielajú falošné správy s inštrukciami, ktoré treba vykonať. V mnohých prípadoch sú ľudia veľmi dôverčiví a automaticky urobia to, o čo ich spammeri žiadajú. Týmto spôsobom od nich získavajú peniaze alebo citlivé osobné údaje.

Obľúbenou témou objavujúcou sa vo phishingových správach v roku 2017 boli práve kryptomeny, najmä v súvislosti s dramaticky rastúcou cenou Bitcoinu.
 

         Bezpečné investovanie

 ►  Viac o bitcoinovej bubline
 ►  Bezpečné platby na internete
 ►  Nástrahy digitálneho sveta a ako sa pred nimi chrániť

Podľa zistení Kaspersky Lab (spoločnosť zaoberajúca sa kybernetickou bezpečnosťou) využívali kyberzločinci pomerne nové techniky, kedy napríklad podvodné stránky maskovali ako kryptomenovú burzu. V inom prípade zase ponúkali cloudové servery a službu na ťažbu kryptomeny alebo priamo lákali na nákup kryptomeny Bitcoin. Vo všetkých prípadoch sľubovali používateľom veľké zárobky. Opak sa však stal pravdou a namiesto toho sa z nich stali obete, ktoré prišli o svoje finančné úspory. Zločinci navyše šírili prostredníctvom spamu aj rôzne typy malvéru, ktoré sa tvárili ako nástroje na získanie Bitcoinu alebo návody na to, ako s kryptomenami obchodovať.

„V tomto roku očakávame ďalší vývoj a nárast spamu a phishingových útokov zameraných na kryptomeny. Na rozdiel od minulého roku sa budú kyberzločinci zameriavať aj na ďalšie kryptomeny, nielen na Bitcoin a budú využívať techniky označované ako „pump and dump”, povedala spamova analytička spoločnosti Kaspersky Lab Darya Gudkova.

Ďalšie zaujímavé trendy a štatistiky týkajúce sa vývoja spamu a phishingu v roku 2017 zo správy Kaspersky Lab:
  • Najčastejším zdrojom spamu boli krajiny ako USA (13,21 %), Čína (11,25 %) a Vietnam (9,85 %). V top 10 sa objavili aj India, Nemecko, Rusko, Brazília, Francúzsko a Taliansko.
  • Najviac obetí zasiahnutých spamom pochádzalo z Nemecka (16,25 %), kde bolo možné sledovať nárast o 2,12 % v porovnaní s rokom 2016. V prvej desiatke ďalej nasledovali krajiny ako Čína, Rusko, Japonsko, Veľká Británia, Taliansko, Brazília, Vietnam, Francúzsko a Spojené arabské emiráty.

Aj takto môže vyzerať spammový email, lákajúci na investovanie do bitcoinu:

2018-04-27-KasperskyLab-Spam a phishing v2017OBRAZOK

 
Zdroj: Kaspersky Lab, Foto: redakcia