Hotovosť stráca dominanciu. Platby kartou z roka na rok rastú

Autor: redakcia
28.08.2018 (10:00)

Ešte pred desiatimi rokmi bolo na Slovensku zvykom platiť za menšie nákupy prevažne hotovosťou, dnes to už neplatí.



Slováci využívajú platobné karty čoraz viac aj pri menších platbách. Kým v roku 2008 bola priemerná suma nákupu zaplateného kartou 45 eur, v súčasnosti je to zhruba o 20 eur menej. K nárastu platieb kartou prispela hlavne technológia bezkontaktných platieb. Dnes je až 92 percent kariet vydaných na Slovensku bezkontaktných. Navyše, za menšie platby do výšky 20 eur, zaplatíme bez potreby zadávania PINu. Je to rýchle a bezpečné. Platobné karty zaznamenali svoj boom aj vďaka internetu.

Platba kartou má v porovnaní s hotovosťou aj podstatne viac výhod. Okrem toho, že platenie kartou je bezpečné a rýchle, práve karta nás ochráni pred neserióznymi obchodníkmi, ktorí napríklad namiesto značkovej veci pošlú fejk. „A napríklad aj takúto situáciu môže zákazník po neúspešnej reklamácii u obchodníka reklamovať vo svojej banke, ak zaplatil kartou,“ objasňuje Marcela Králová podpredseda Združenia pre bankové karty.
 
Pri platbe kartou máte lepší prehľad o svojich transakciách - všetky pohyby môžete sledovať cez internet alebo mobil banking.

Odborníci však upozorňujú, že akonáhle začneme používať kartu, máme potrebu míňať viac. Na to by si mali dávať pozor ľudia, ktorí majú hlboko do vrecka, pretože poľahky sa zadĺžia.

► Blokácia platobnej karty pri strate - zoznam všetkých čísel
► Všetko o platobných kartách
► Porovnajte si kreditky
 

Eliminácia šedej ekonomiky

V súčasnosti je na Slovensku v obehu približne 5,2 milióna platobných kariet. To, že ľudia využívajú pri platení za nákup karty, je plusom aj pre krajinu. Pre ekonomiku každého štátu je totiž podstatný výber daní. Pokiaľ však platby prebiehajú v hotovosti, bez bločkov a potvrdení, štát môže prichádzať o peniaze, nakoľko obchodníci nemusia príjmy priznať.

Významnou výhodou bezhotovostného platenia pre štát je aj menšie množstvo hotovosti v obehu. Čím menej platíme v hotovosti, tým je nižšie riziko krádeže. Pre obchodníkov je zas výhoda v úspore nákladov na prevoz a spracovanie hotovosti.

► Bezpečnostné opatrenia pri platbe kartou
► Debetka či kreditka - aký je medzi nimi rozdiel
► Ako ušetriť na poplatku za výber kartou v zahraničí?
 

História platobných kariet

Prvá platobná karta bola vydaná v roku 1988 Živnostenskou bankou. Bola akceptovaná v sieti obchodov Tuzex. Od polovice roku 1989 vydávala Česká štátna sporiteľňa svojim klientom k sporožírovým účtom karty na výber hotovosti z bankomatov. Postupne začali naše banky spolupracovať so spoločnosťami Mastercard a Visa a karty vydávané na Slovensku tak začali byť univerzálne použiteľné doma aj v zahraničí.

Avšak, vôbec prvá platobná karta bola vydaná v Spojených štátoch už v roku 1914, bola vyrobená z plechu a umožňovala svojim stálym zákazníkom telefonovať a posielať telegramy bez okamžitého platenia. Prvé univerzálne použiteľné platobné karty vznikali potom až v 50-tych rokoch.

Platobné karty prešli zaujímavým vývojom, keď vznikli postupne jednotlivé druhy kariet (charge, kreditné, debetné, predplatené), rozširovali sa spôsoby ich použitia od obchodníkov, cez bankomaty až po internet a mobily. Aj technológia na kartách sa postupne vyvíjala – napríklad keď sa na karty s magnetickým prúžkom začal dávať čip s anténou, bolo možné cez NFC začať platiť bezkontaktne.
 
Zdroj: ZBK, Foto: Ivan Sedlák